Wyscout analysis: Ο Ζίβκοβιτς της Ευρώπης στην Τούμπα (vids)

Wyscout analysis: Ο Ζίβκοβιτς της Ευρώπης στην Τούμπα (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout analysis: Ο Ζίβκοβιτς της Ευρώπης στην Τούμπα (vids)
Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός έχει από πέρσι αποδειχθεί πολλάκις «κομβικός» στα παιχνίδια της ομάδας του στη Θεσσαλονίκη για όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ραντεβού με την ιστορία έχει απόψε το βράδυ ο ΠΑΟΚ, καθώς θα υποδεχθεί την Μαρσέιγ για τον δεύτερο προημιτελικό του Conference League και θα επιδιώξει να ανατρέψει το 2-1 που έχασε στη Μασσαλία. Η αποστολή του δεν είναι εύκολη αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακατόρθωτη, αφού φέτος έχει καταθέσει (και) τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια.

Βέβαια για να πετύχει μία ομάδα σε ματς όπως το συγκεκριμένο θα πρέπει (κυρίως) να ελαχιστοποιήσει τα λάθη της και παράλληλα να έχει τα «ατού» τους σε πολύ καλή βραδιά και εδώ είναι που... μπαίνει στη κουβέντα το όνομα του Αντρίγια Ζίβκοβίτς, που σωστά λογίζεται ως εκ των πλέον κομβικών ποδοσφαιριστών του club.

Η εν γένει παρουσία του Σέρβου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση πρόκριση, πόσο δε όταν εκείνος δείχνει να μεταμορφώνεται προς το (πολύ) καλύτερο στην Τούμπα, όπου μεταξύ άλλων εκεί σημείωσε τα έξι από τα επτά γκολ που μετρά ως παίκτης των Θεσσαλονικιών στις εκτός συνόρων διοργανώσεις.

Με τη βοήθεια του Wyscout θα δούμε λοιπόν τα εντός έδρας ευρωπαϊκά του πεπραγμένα πέρσι και φέτος, όπου αποτυπώνεται ανάγλυφα πόσο σημαντικός είναι σε παραγωγικό αλλά και δημιουργικό επίπεδο.


Ο σκόρερ Ζίβκοβιτς της Ευρώπης στην Τούμπα

Αγώνες: 11
Λεπτά: 986'
Γκολ: 6
Τελικές: 24

...
Το heat map του Σέρβου στα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της σεζόν 2021/22.

Τυχαίο ή μη το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του διεθνή ακραίου με τον ΠΑΟΚ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη κόντρα στην Μπενφίκα, όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 2-1 και εκείνος βρήκε δίχτυα κόντρα στην πρώην ομάδα του. Σα να ήθελε να στείλει το «μήνυμα» για τα όσα θα επακολουθούσαν...

Η αποψινή θα είναι η 12η εμφάνισή του στην Τούμπα για όλες τις εκτός συνόρων διοργανώσεις και στις προηγούμενες 11 αγωνίστηκε αθροιστικά 986 λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις, αλλά και την παράταση στη φετινή αναμέτρηση με τη Μίντιλαντ.

Συνολικά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σημείωσε 6 γκολ κάτι που σημαίνει πως κατά μέσο όρο σκοράρει κάθε 164', δηλαδή μίνιμουμ μία φορά στα δύο ματς. Για την ιστορία στο 1-0 του προηγούμενου γύρου επί της Γάνδης έμεινε «άσφαιρος».

Η πλέον «παραγωγική» του εμφάνιση ήταν στο περσινό 4-1 με αντίπαλο την Αϊντχόβεν όπου σκόραρε δις, ενώ εκτός του αγώνα με τους «Αετούς της Λισαβόνας» επίσης για την περασμένη περίοδο στη φετινή βρήκε δίχτυα κόντρα σε Κοπεγχάγη, Λίνκολν και Μίντιλαντ.

Τα τέρματά του προήλθαν σε 24 τελικές εκ των οι 11 ήταν on target, ενώ πέρσι με Κράσνονταρ και φέτος με Μποέμιανς, Ριέκα απώλεσε από μία «καθαρότατη» φάση όπου στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι αντίπαλοι γκολκίπερ του είπαν με εντυπωσιακό τρόπο «όχι» (απέναντι στο club της Ρωσίας η μπάλα πέρασε για εκατοστά άουτ).

Μάλιστα δεν απειλεί μόνο με σουτ γύρω από την περιοχή (διαθέτει «καλά» πόδια) αλλά και μέσα από το «κουτί» όπου μεταξύ άλλων έχει κάνει 44 επαφές στο ύψος του πέναλτι, δείγμα πως ουκ ολίγες φορές βρίσκεται σε θέση φορ.

Ο δημιουργός Ζίβκοβιτς της Ευρώπης στην Τούμπα

Πάσες: 345/450
Ποσοστό ευστοχίας: 76,6%
Ασίστ: 2
Τελικές του ΠΑΟΚ που δημιούργησε: 19
Ντρίμπλες: 35/51
Ποσοστό επιτυχίας: 68,6%

...
Το heat map του Σέρβου στα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της σεζόν 2020/21.

Ο Ζίβκοβιτς όμως δεν δηλώνει «παρών» μόνο στην παραγωγική διαδικασία, αλλά είναι άκρως επιδραστικός και στο κομμάτι της δημιουργίας στα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ (και όχι μόνο). Ηδη στις 11 εμφανίσεις του στην Τούμπα «μετρά» δύο ασίστ καθώς «έφτιαξε» τα ισάριθμα τέρματα του Σβαμπ κόντρα σε Αϊντχόβεν και Λίνκολν, κάτι που αντικατοπτρίζει ανάγλυφα γιατί στο περσινό 4-1 επί της PSV έκανε μία εκ των κορυφαίων εμφανίσεών του με τον «Δικέφαλο του Βορρά» (μεταξύ άλλων σημείωσε τότε και δύο τέρματα).

Παράλληλα έδωσε την πάσα για 19 τελικές της ομάδας του που μετατράπηκαν σε μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες της, με πλέον χαρακτηριστικές του Ελ Καντουρί με τη Μποέμιανς (42'), τη διπλή των Ακπομ, Ελ Καντουρί κόντρα στην Κοπεγχάγη (72') και εκείνη του Σφιντέρσκι λίγο πριν το φινάλε του 0-0 με αντίπαλο τη Γρανάδα.

Αυτόματα αν κάνουμε τις σχετικές διαιρέσεις θα δούμε πως κατά μέσο όρο «φτιάχνει» στην Τούμπα τουλάχιστον μία ευκαιρία του club σε κάθε ημίχρονο που αγωνίζεται για ματς της UEFA (986'/21).

Ευρύτερα πασάρει με επιτυχία (345/450, 76,6%) και εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό την εκρηκτικότητά του καθώς «καταγράφει» ποσοστό 68,5% σε πετυχημένες ντρίμπλες (35/51), κάτι που του επιτρέπει να ξεμαρκάρεται στο 1vs1 και να δημιουργεί προϋποθέσεις υπεραρυθμίας στην επίθεση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τις ικανότητές του θέλουν να εκμεταλλευτούν και οι συμπαίκτες του και για αυτό στο διάστημα που βρίσκεται στο γήπεδο έγινε αποδέκτης 335 μεταβιβάσεων. Τι σημαίνει αυτό; Πως κατά μέσο όρο η μπάλα περνά από τα πόδια του κάθε 176 δευτερόλεπτα, δηλαδή λιγότερο από τρία λεπτά (986'/335).

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα