Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ 2-1: Το όνειρο περνάει από την Τούμπα!

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ 2-1: Το όνειρο περνάει από την Τούμπα!
Ο ΠΑΟΚ έχασε 2-1 στο Βελοντρόμ από τη Μαρσέιγ, όμως το γκολ του Καντουρί και η εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου του δίνουν το δικαίωμα να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στα ημιτελικά του Conference League στη ρεβάνς της «φλεγόμενης» Τούμπας. Σπουδαίες επεμβάσεις από τον Πασχαλάκη. Κόκκινη ο Ζέρσον. ΜΑΣΣΑΛΙΑ, αποστολή: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Έμεινε όρθιος σαν παλικάρι ο ΠΑΟΚ στο καυτό και αφιλόξενο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας. Σε μια δύσκολη ευρωπαϊκή βραδιά με μάχες στην κερκίδα και πολλά επεισόδια, ο «Δικέφαλος» στον αγωνιστικό χώρο πήρε καλό βαθμό και τώρα όλα θα κριθούν σε μια εβδομάδα στην Τούμπα.

Καμία έκπληξη από Λουτσέσκου και Σαμπαόλι

H ενδεκάδα που επέλεξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν έκρυβε, όπως αναμενόταν, εκπλήξεις. Η μία θέση που βασάνιζε τον Ρουμάνο τεχνικό, αυτή του αριστερού χαφ, καλύφθηκε από τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που τοποθετήθηκε μπροστά από τον Αντρέ Βιεϊρίνια.

Οι υπόλοιποι δέκα γνωστοί σε μια παράταξη 4-2-3-1, με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, τους Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Ινγκασον, Λύρατζη τετράδα στην άμυνα, τους Κούρτιτς, Τσιγγάρα στον άξονα, τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ στα άκρα και τον Αουγκούστο πίσω από τον φορ Ακπομ.

Από την άλλη πλευρά ο Χόρχε Σαμπαόλι παρέταξε την Ολιμπίμ με μια διάταξη 4-3-3 που στην εξέλιξη του αγώνα θύμιζε και 4-1-4-1. Πιο συγκεκριμένα ο 61χρονος Αργεντινός τεχνικός επέλεξε τον 37χρονο Μανταντά κάτω από τα γκολπόστ, τους Λιρολά, Σαλιμπά, Tσαλέτα-Τσαρ, Κολάσινατς τετράδα στην άμυνα τον Γκεγέ στο «6», τους Γκεντουζί, Παγιέτ εσωτερικούς, τους Ουντέρ, Ζέρσον στα άκρα και τον Μπακαμπού στο «9» .

Από τις μάχες στο… 1-0

Κάποια στιγμή οι μάχες στις κερκίδες του «Βελοντρόμ» μειώθηκαν (για την ακρίβεια δεν σταμάτησαν ποτέ…) και ο αγώνας ξεκίνησε μέσα σ’ ένα σύννεφο καπνού, με τη Μαρσέιγ να βρίσκει πολύ γρήγορα το γκολ, που ζήτησε την παραμονή του αγώνα στην συνέντευξη Τύπου ο Χόρχε Σαμπάολι.

Ο βοηθός του Μαρτσίνιακ, που προηγουμένως είχε αφήσει μια φάση με δύο παίκτες της Ολιμπίκ εκτεθειμένους, είχε και πάλι κατεβασμένη τη σημαία στην πάσα του Παγιέ προς τον Ζέρσον, που ήταν στο όριο για οφσάιντ και ίσως να ήταν πιο μπροστά από τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός κοντρόλαρε με το στήθος και «εκτέλεσε» τον Πασχαλάκη για το 1-0 μόλις στο 13ο λεπτό της αναμέτρησης.

Ο «Δικέφαλος» ξεπερνώντας το σοκ του 1-0, ισορρόπησε το παιχνίδι, ανέβασε τις γραμμές του, άρχισε να πιέζει ψηλά κι αφού γλίτωσε τα χειρότερα από την γκάφα του Αουγκούστο στη μεσαία γραμμή και την σπουδαία επέμβαση του Πασχαλάκη στο πλασέ του Ουντέρ (30’), επιδίωξε να μεταφέρει το παιχνίδι προς την εστία του Μανταντά.

Γκολ-ποίημα του Παγιέ και 2-0

Δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μέρος η Μαρσέιγ έφτασε στο 2-0, με τρόπο εντυπωσιακό, με μια γκολάρα χάρμα οφθαλμών, ένα γκολ πραγματική «ζωγραφιά» από τον Ντμίτρι Παγιέ.

Ο Ίνγκασον χωρίς λόγο έβγαλε την μπάλα κόρνερ και από εκεί έφτασε στα πόδια του αρχηγού της Ολιμπίκ, που με ένα απίστευτο σουτ με εξωτερικό φάλτσο δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Πασχαλάκη κάνοντας το 2-0.

Η κίνηση «ματ» με Καντουρί και 2-1

Η πρώτη κίνηση του Λουτσέσκου στη σκακιέρα των πάγκων ήταν η είσοδος του Ομάρ Ελ Καντουρί, αντί του Τσιγγάρα, με το ξεκίνημα του β’ μέρους και τον ΠΑΟΚ να είναι δύο γκολ πίσω στο σκορ. Με την είσοδο του Μαροκινού στο παιχνίδι, ο Αουγκούστο έγινε δίδυμο με τον Κούρτιτς στον άξονα και στο 48ο λεπτό ο «Δικέφαλος» ξαναμπήκε στο ματς με ένα εντυπωσιακό γκολ σε έμπνευση και εκτέλεση. Ο Λύρατζης έκλεψε την μπάλα από τον Παγιέ, ο Καντουρί πάσαρε στον Ζίβκοβιτς, ο Σέρβος γύρισε και πάλι στον Μαροκινό που με δεξί σουτ μείωσε σε 2-1.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ στις κερκίδες του «Βελοντρόμ» έστηνε το δικό του πάρτι, με το «μη σταματάς Δικέφαλε» και οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο αναθάρρησαν, κράτησαν περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια τους και αναζήτησαν το δεύτερο γκολ. Έτσι φτάσαμε στο 58ο λεπτό όταν ο Άκπομ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 2-2. Ο Αουγκούστο έβγαλε τον Αγγλονιγηριανό φορ φάτσα με τον Μανταντά, ωστόσο το πλασέ του έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι.

Ο ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα που έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Μια ομάδα πολύ πιο αποφασιστική, με τους παίκτες του να πηγαίνουν πρώτοι σε κάθε μπάλα και να είναι απειλητικός κάθε φορά που πλησίαζε την του Μανταντά. Με ορμή και πάθος είχε γυρίσει 180° την εικόνα του ματς.

Η απάντηση του Σαμπαόλι

Στην κατακόρυφη πτώση του ρυθμού της ομάδας του ο Σαμπάολι απάντησε με την είσοδο των Καμαρά και Ρονζιέ. Και οι δύο ή χαφ, αλλά ο πρώτος έπαιξε ως τρίτος στόπερ στα τελευταία παιχνίδια της Ολιμπίκ. Κάτι φοβόταν ο Αργεντινός και στα μετόπισθεν της ομάδας του. Όμως οι αλλαγές του έπιασαν τόπο. Η Μαρσέιγ πάτησε γκάζι, πήρε ξανά την μπάλα στα πόδια της και έφτασε μια ανάσα από το τρίτο γκολ πρώτα με τον Ντιένγκ και στη συνέχεια στη διπλή απόκρουση του Πασχαλάκη στο σουτ του Γκεντουζί και στην κεφαλιά του Σαλιμπά.

Ο Λουτσέσκου μπαίνοντας στην τελική ευθεία έβγαλε Μπίσεσβαρ και Άκπομ, έριξε τους Μιτρίτσα και Τσόλακ, ωστόσο η Ολιμπίκ ανέβασε στροφές και αναζητούσε με μανία το 3-1, που απέτρεψε με μια ακόμη εντυπωσιακή επέμβαση ο Πασχαλάκης στο 78ο λεπτό στο σουτ του Ουντέρ.

Στις καθυστερήσεις ο Μαρτσίνιακ απέβαλλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Ζέρσον για το μαρκάρισμα πάνω στον Μιτρίτσα, με τον Βραζιλιάνο να χάνει τη ρεβάνς της Τούμπας.

MVP: Ο Ντμίτρι Παγιέ με την τηλεκατευθυνόμενη γκολάρα και την ασίστ στο 1-0 παίρνει δικαιολογημένα τον τίτλο του κορυφαίου.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Ομάρ Ελ Καντουρί μπήκε στο ξεκίνημα του β’ μέρους και μεταμόρφωσε για ένα 25λεπτο τον ΠΑΟΚ, ενώ πέτυχε και το γκολ του «Δικεφάλου». Οι μεγάλες αποκρούσεις του Πασχαλάκη κράτησαν όρθια και ζωντανή ενόψει της ρεβάνς την ομάδα του Λουτσέσκου.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Πολλές χαμένες μονομαχίες από τον Τσιγγάρα στο χώρο της μεσαίας γραμμής, αλλά και από τον Ινγκασον κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει ο Ισλανδός.

Η «ΓΚΑΦΑ»: Το «πούλημα» της μπάλας από τον Αουγκούστο έβαλε σε μπελάδες την άμυνα του ΠΑΟΚ, ευτυχώς, ο Πασχαλάκης ήταν στη σωστή θέση και αποσόβησε το 2-0.

ΤΟ «ΣΤΡΑΓΑΛΙ»: Ο ΠΑΟΚ φωνάζει για τη φάση του 1-0 θεωρώντας πως ο Ζέρσον είναι οριακά πιο μπροστά από τον Κρέσπο την στιγμή της πάσας από τον Παγιέ, ωστόσο ο βοηθός του Πολωνού Μαρτσίνιακ, ο Πάβελ Σοκολνίσκι, κράτησε κάτω τη σημαία του, όπως έκανε και δύο λεπτά νωρίτερα σε μια φάση που δύο παίκτες της Μαρσέιγ ήταν ξεκάθαρα σε θέση οφσάιντ. Η UEFA στο Europa Conference League έχει κρατήσει το VAR για τον τελικό, οπότε η φάση του 1-0 δεν εξετάστηκε ποτέ… Στην επανάληψη ο Άκπομ χάνει τη μεγάλη ευκαιρία για το 2-2, με το ριπλέι να τον δείχνει εκτεθειμένο, αλλά ο ίδιος βοηθός πάλι κράτησε κάτω το σημαιάκι του!

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο ΠΑΟΚ φεύγει από το «Βελοντρόμ» με σκορ που αφήνει ανοικτή την υπόθεση της πρόκρισης στα ημιτελικά του Europa Conference League. Σεβάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ολιμπίκ στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο έβγαλε αντίδραση στο πολύ καλό διάστημα από το 46ο μέχρι και το 70ο λεπτό. Βρήκε το γκολ που τον κρατάει όρθιο και σε μια εβδομάδα θα δώσει τη μάχη του στην Τούμπα για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

Μαρσέιγ (Χόρχε Σαμπαόλι): Μανταντά, Κολάσινατς (63’ Καμαρά) Τσαλέτα Τσαρ, Σαλιμπά, Λιρολά (63’ Ρονζιέ), Γκεγιέ, Γκεντουζί, Ζέρσον, Παγιέ, Ουντέρ, Μπακαμπού

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Ίνγκασον, Τσιγγάρας (46’ Καντουρί), Κούρτιτς, Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ (75’ Μιτρίτσα), Ζίβκοβιτς, Άκπομ (75’ Τσόλακ)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα