«Βελοντρόμ»: Το γήπεδο-ορόσημο της Μασσαλίας (vids)

«Βελοντρόμ»: Το γήπεδο-ορόσημο της Μασσαλίας (vids)
Το «Βελοντρόμ», το «σπίτι» της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, είναι μια από τις πιο «καυτές» έδρες της Ευρώπης. – Αποστολή στη Μασσαλία: Σταύρος Σουντουλίδης¨

Φτάνοντας στη Μασσαλία, όπου το Gazzetta βρίσκεται παρέα με τη Novibet, για τον ιστορικό πρώτο προημιτελικό του ΠΑΟΚ κόντρα στη Μαρσέιγ, το πρώτο πράγμα που βλέπεις να ξεχωρίζει είναι το Stade Velodrome. Το σπίτι της Ολιμπίκ.

Το Στάδιο «Βελοντρόμ» έχει μια ιστορία, 85 ετών, όταν και διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι. Το 1935 ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Πολάκ Πλοκάν και ο Ανρί Πλοκάν σχεδίασε το «Βελοντρόμ». Τα έργα ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη του 1935 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ποδηλατοδρόμιο, γι' αυτό ονομάζεται και «Βελοντρόμ» (ποδηλατοδρόμιο στα γαλλικά).

Στις 13 Ιουνίου του 1937 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, ο οποίος ήταν φιλικός ανάμεσα στην Μαρσέιγ και την Τορίνο, ενώ το πρώτο επίσημο παιχνίδι έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1937, για τη δεύτερη αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Μαρσέιγ και τις Κάννες.

Όπως κι η πόλη της Μασσαλίας, έτσι κι η ομάδα της η Ολιμπίκ Μαρσέιγ δεν είναι μια τυχαία ομάδα, την αγαπάς ή τη μισείς, είναι ένας σύλλογος με ιδιαιτερότητες, παραξενιές, σύλλογος που περνάει από την επιτυχία στην αυτοκαταστροφή, ομάδα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει είδηση για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς.

Ένας από τους λόγους είναι και η έδρα της, εκεί όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες φανατικοί οπαδοί για να εκφράσουν με κάθε τρόπο, φτάνοντας πολλές φορές στα άκρα, την αγάπη τους για την ΟΜ.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του Πατρίς ντε Περετί, με τον αστικό μύθο να θέλει τον «Ντέπε», όπως τον αποκαλούσαν στην κερκίδα των φανατικών, να παρακολουθεί όλους τους αγώνες της Ολιμπίκ ημίγυμνος, όπως έκαναν οι οπαδοί της ΑΕΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι το 1989.

Ο «Ντεπέ» έφυγε από τη ζωή μόλις στα 28 του από ανεύρυσμα ή από υπερβολική δόση σύμφωνα με άλλους. Το όνομά του έχει δοθεί στο βόρειο πέταλο του «Βελοντρόμ, το όνομα ενός οπαδού σε μια εξέδρα. Ο Πατρίς αντιπροσωπεύει το πνεύμα της Μασσαλίας. Φτωχός, γιος Ιταλών μεταναστών σε μια πόλη γεμάτη εθνικότητες, ο πιτσιρικάς ζούσε για την ομάδα. Κάποιοι τον θυμούνται να είναι από τις 8 το πρωί στο γήπεδο για να ετοιμάσει το πέταλο και μετά να κοιμάται στο προστατευτικό δίχτυ σαν να ήταν αιώρα.

Η Μαρσέιγ νιώθει έντονα το στοιχείο της πόλης. Το επιβεβαιώσαμε σε μια πρώτη κουβέντα με τους ανθρώπους της Ολιμπίκ στην μπουτίκ της ομάδας, που θα τη βρεις πολύ εύκολα στο ιστορικό κέντρο της Μασσαλίας, όπου το Gazzetta βρίσκεται παρέα με την Novibet.

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την υγεία στη Γαλλία, τον Ιανουάριο του 2021 η διοίκηση της ομάδας διέθεσε στις γαλλικές υγειονομικές αρχές το «Βελοντρόμ για εμβολιασμούς κορονοϊού.

Η αγάπη προς την Ελλάδα εκφράστηκε μ’ ένα εντυπωσιακό τρόπο στις 23 Νοεμβρίου του 2012 και στον αγώνα εναντίον της τουρκικής Φενέρμπαχτσε. Οι φίλοι της Μαρσέιγ γέμισαν μια ολόκληρη εξέδρα του «Βελοντρόμ» με …Ελλάδα. Με χιλιάδες γαλανόλευκα πλακάτ σχημάτισαν μια γιγαντιαία ελληνική σημαία, κάτω από την οποία έγραφε: «Δεν αρνούμαστε την καταγωγή της πόλης μας»!

«Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα. Το Βελοντρόμ είναι το πιο καυτό και το μεγαλύτερο γήπεδο στη Γαλλία. Ο θόρυβος που δημιουργείται από τα πέταλα είναι εκκωφαντικός. Όταν αρχίζουν να φωνάζουν δεν ακούς τίποτα άλλο. Μιλάμε για μια μεσογειακή κερκίδα. Σε κάθε ματς υπάρχει το γνωστό “pyroshow”, με τα εκατοντάδες βεγγαλικά, υπάρχει ένα διαφορετικό κορεό. Το σίγουρο είναι ότι δεν βλέπεις ματς καθιστός. Με τίποτα…», είχε τονίσει μιλώντας πριν λίγες μέρες στο Gazzetta ο υπεύθυνος της λέσχης φίλων Μαρσέιγ στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, στα περισσότερα εντός έδρας παιχνίδια υπάρχουν επεισόδια, μέσα κι έξω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα στο πρόσφατο Μαρσέιγ-Βασιλεία να δημιουργηθούν μεγάλης έκτασης επεισόδια μεταξύ των σκληροπυρηνικών των δύο ομάδων, που οδήγησε σε τραυματισμούς αρκετών Ελβετών και θα επιφέρει βαριά καμπάνα από την ΟΥΕΦΑ.

Γι' αυτό το λόγο θα υπάρχουν δύο παρατηρητές ασφαλείας στον αγώνα της Πέμπτης, ενώ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει πάρει τα... μέτρα της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν σκηνές όπως αυτές με οπαδούς της Βασιλείας.

Το Στάδιο έχει δεχθεί τρεις ανακαινίσεις, το 1984 και το 1998, ενώ έχει φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες, όπως αυτούς του παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938 και του 1998, αλλά και του παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράγκμπι το 2007.

Νέο στάδιο από το 2014

Το «Βελοντρόμ» άλλαξε όψη και ανακαινίστηκε, ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα νέο στάδιο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, με τη χωρητικότητά του να αυξάνεται από 60 σε 67.000 θέσεις, έπειτα από τρία χρόνια εργασιών.

«Είναι κάτι περισσότερο από ένα στάδιο, είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα», είχε τονίσει ο τότε Υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού Πατρίκ Κανέρ, ενώ την ίδια στιγμή ο τότε τεχνικός της Μαρσέιγ, Μαρσέλο Μπιέλσα είχε πως «ένας από τους λόγους που ήρθα στην ομάδα είναι να δω το “Βελοντρόμ” ανακαινισμένο. Αυτό είναι πλέον ένα από τα πιο όμορφα γήπεδα, στα οποία μπορεί να παίξει κάποιος».

Το top-5 των θεατών

Το «Βελοντρόμ» εμφανίζει μια πληρότητα που αγγίζει το 95% στα περισσότερα εντός έδρας παιχνίδια της Ολιμπίκ. Στο πρόσφατο «ντέρμπι της Μεσογείου», με αντίπαλο τη μισητή «γειτόνισσα» Νις, κόπηκαν 64,722 που είχε το καλύτερο φετινό ρεκόρ θεατών.

Η απουσία φιλοξενούμενων οπαδών, λόγω τιμωρίας, έδωσε την ευκαιρία στους φίλους της Μαρσέιγ να γεμίσουν απ’ άκρη σε άκρη το γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας και να πετύχουν μια επίδοση που μπήκε στο Τορ-5 της ιστορίας του γηπέδου.

Στην πρώτη θέση παραμένει το παιχνίδι Μαρσέιγ-Λυών στις 10 Νοεμβρίου του 2019 (65,421 θεατές) και ακολουθούν τρία ντέρμπι κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν (65,252 στις 26 Φεβρουαρίου 2017, 65,148 στις 5 Απριλίου 2015 και 65,121 στις 24 Οκτωβρίου του 2020.

Έναν αγώνα ράγκμπι τον Μάρτιο του 2015 ανάμεσα στην Τουλόν και την Τουλούζ τον παρακολούθησαν 64,819 θεατές και τον ημιτελικό του Euro 2016 μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας με 64,078 θεατές.

Οπαδός έβαλε… γκολ και κατέληξε στη φυλακή!

Στο πρόσφατο «ντέρμπι της Μεσογείου» ένας νεαρός οπαδός της Μαρσέιγ εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο του «Βελοντρόμ» απλά για να… βάλει ένα γκολ! Το δικαστήριο της Μασσαλίας του επέβαλλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών η οποία διπλασιάστηκε καθώς από τον Νοέμβριο του 2021 ήταν έξω με αναστολή για άλλο αδίκημα στο οποίο είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Ο 21χρονος, τουρκικής καταγωγής, αντιστάθηκε στη σύλληψη του από τους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου παραδέχθηκε το λάθος του. Ο δικηγόρος του έκανε λόγο για «ειρηνική εισβολή που είχε περισσότερο εορταστικό χαρακτήρα», ωστόσο δεν μπόρεσε να αλλάξει το ύψος της ποινής.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο συγκεκριμένος οπαδός δεν είχε πάει ποτέ στο γήπεδο πριν από το ντέρμπι με τη Νις.


 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα