Γάνδη: Τα «βουβάλια» στο δρόμο του ΠΑΟΚ

Newsroom
Γάνδη: Τα «βουβάλια» στο δρόμο του ΠΑΟΚ

bet365

Η Γάνδη του γνωστού στο ελληνικό κοινό, Οφόε, που μετράει μόνο μια ήττα στην Ευρώπη φέτος, στο δρόμο του ΠΑΟΚ!

Τα Βουβάλια στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Η Γάνδη, είναι από τους πιο ιστορικούς συλλόγους του Βελγίου, με την ίδρυσή του να χρονολογείται το 1864. Το χόκεϊ κι ο στίβος ήταν τα δύο τμήματα που λειτούργησαν και από το 1900 το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα του συλλόγου.

Των Παναγιώτη Δαλαταριώφ, Κώστα Ζάλιαρη

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2015, ενώ άλλες τρεις φορές έχει έρθει στην τροπαιοθήκη το Κύπελλο.

Γενικά, δεν... τρομάζει ως όνομα αλλά φυσικά είναι ένας αντίπαλος που μπορεί να κάνει τη ζημιά και χρειάζεται προσοχή.

Στο φετινό πρωτάθλημα είναι μέχρι στιγμής στην 5η θέση κι η συνολική αξία της ομάδας, βάσει του transfermarkt, ανέρχεται στα 58 εκατ. ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, η ομάδα της Γάνδης, μετράει σε 6 αγώνες, 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα (από την Ανόρθωση με γκολ του Χριστοδουλόπουλου). Όσον αφορά στο πρωτάθλημα διανύει καλή περίοδο, καθώς μετράει σε 9 αγώνες 4 νίκες (3 σερί), 4 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Γήπεδο: Η Ghelamco Arena χωράει συνολικά 20.000 οπαδούς και κατασκευάστηκε το 2013.

Αστέρι: Ταρίκ Τισουνταλί

Ο 28χρονος Μαροκινός, γεννημένος στην Ολλανδία, είναι επιθετικός αλλά παίζει και ως αριστερός εξτρέμ. Φυσικά είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ομάδα του επιθετικά με 19 γκολ και 7 ασίστ σε 38 αγώνες, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt.

Αρχηγός: Βάντις Οτζίτζα-Οφόε

Ενας παλιός μας γνώριμος, από το ανεμικό του πέρασμα από τον Ολυμπιακό, ο Βάντις Οτζίτζα-Οφόε στην Γάνδη έχει πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο. Φέτος έχει στο λογαριασμό του 34 αγώνες με 4 γκολ και 3 ασίστ, ενώ με τη φανέλα του συλλόγου έχει συνολικά 146 αγώνες με 15 τέρματα και 30 ασίστ.

Προπονητής: Χέιν Φανχάζεμπρουκ

Αγαπημένο του σύστημα είναι το 3-4-1-2. Του αρέσει να έχει γεμάτο το κέντρο του, να χρησιμοποιεί ως δεκάρι τον Hjulsager και στην επίθεση βάζει κυρίως τους Ντεπουάτρ - Τισουνταλί. Μέχρι στιγμής φέτος σε 44 ματς με τη Γάνδη μετράει 23 νίκες, 9 ισοπαλίες και 12 ήττες. Συνολικά είναι στον πάγκο της ομάδας από τον Δεκέμβριο του 2020. Ο 58χρονος Βέλγος σε 74 ματς με τη συγκεκριμένη ομάδα, έχει πανηγυρίσει 36 φορές, 16 ματς ήρθαν ισόπαλα και σ' άλλα 20 ηττήθηκε, ενώ η επίθεσή του έχει παράγει 124 γκολ κι η άμυνά του έχει παραβιαστεί 67 φορές.

Ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή στην Λόκερεν και πρώτη φορά σε πάγκο έκατσε στην KSV I. Zuid-West. Το 2004 πήγε στην Λάουβε και το 2006 βρέθηκε στην Κορτράικ, την ομάδα του μέρους όπου γεννήθηκε και κατάγεται. Το 2009 ήρθε η πρώτη φορά που προπόνηση την Γάνδη, αλλά ύστερα από 18 ματς έφυγε. Επέστρεψε στην Κορτράικ όπου και στέργειωσε, όντας στο τιμόνι της ομάδας 169 ματς. Το 2014, πιο ώριμος επέστρεψε στη Γάνδη και έζησε με τη φόρμα της ομάδας σε 168 αγώνες. Το 2018 ήρθε η πρόκληση της Άντερλεχτ στην οποία δεν αρνήθηκε και το 2020, ύστερα από 62 ματς εκεί, επέστρεψε για 3η φορά στη Γάνδη.

Τροπαιοθήκη

Πρωτάθλημα Βελγίου: 2015
Κύπελλο Βελγίου: 1964, 1984, 2010
Σούπερ Καπ Βελγίου: 2015

* 2 φορές (2006, 2007) έχει πάει σε τελικό του Ιντερτότο

  • Θέλουν προσοχή οι «Λόλο» και Ταρίκ

Οι δύο επιθετικοί της Γάνδης είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει αυτή η ομάδα, Ο Μαροκινός, Ταρίκ Τσισουντάλι έχει καταφέρει να σκοράρει 9 φορές στα πιο πρόσφατα ισάριθμα παιχνίδια του πρωταθλήματος του Βελγίου και συνολικά έχει 13 τέρματα.

Ο Βέλγος, Λοράν Ντεπουάτρ μετράει 8 τέρματα σε 20 συμμετοχές στην Λίγκα και έχει συμμετοχή σε 3 τέρματα στις 3 πιο πρόσφατες αναμετρήσεις (2 δικά του και 1 ασίστ).

Το δίδυμο αυτό από κοινού, έχει σκοράρει στο ίδιο ματς πέντε φορές την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και αυτό είναι το μοναδικό που θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ ο ΠΑΟΚ.

  • Από τον Ιούλιο στα βάσανα

Η φετινή περιπέτεια της Γάνδης στο Conference League ξεκίνησε από τον Ιούλιο και τα προκριματικά. Η Βαλερένγκα δεν θα την σταματούσε ποτέ (νίκη 4-0 και ήττα 2-0 στο δεύτερο ματς), ωστόσο, τα επόμενα βήματα χρειάστηκαν υπομονή και προσοχή. Οι Rigas FS (Λετονία) και Ράκοφ (Πολωνία) δεν εκτροχίασαν την Γάνδη που κατάφερε να μπει στους ομίλους του τουρνουά.

Εκεί, αντιμετώπισε τις Φλόρα Ταλίν, Ανόρθωση και Παρτιζάν και κατάφερε να βρεθεί πλέον στους «16». Αξίζει να σημειωθεί πως στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της στην Ευρώπη για φέτος, η βελγική ομάδα δεν έχει πετύχει περισσότερα από ένα γκολ, ενώ, σε σύνολο 12 αγώνων έχει σκοράρει μια φορά τέσσερα τέρματα, μια φορά έχει σημειώσει τρία γκολ και άλλες δυο φορές έχει σκοράρει δις.

  • Ένα πρωτάθλημα, τρία Κύπελλα

Φτωχή είναι η συγκομιδή της Γάνδης σε τρόπαια στις διοργανώσεις του Βελγίου και μόλις μια φορά έχει καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή! Αυτό συνέβη την σεζόν 2014-2015, ενώ, το '55, το 2010 και το 2020 ο σύλλογος τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Όσον αφορά στα Κύπελλα που έχει συγκεντρώσει, η προσεχής αντίπαλος του ΠΑΟΚ έχει θριαμβεύσει τρεις φορές σε αυτό το κομμάτι ('64, '84 και 2010), ενώ, ολοκλήρωσε το τουρνουά ως φιναλίστ το 2008 και το 2019.

Το Super Cup Βελγίου έχει κατακτηθεί μόλις μια φορά, το 2015, μετά το πρωτάθλημα...

  • Στους «16» από μια φορά σε Champions League, Κύπελλο UEFA και Europa League

Η Γάνδη δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο στην ευρωπαϊκή της ιστορία. Ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμά της να ήταν η παρουσία στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την σεζόν 1991-1992, όταν τότε ο Άγιαξ έδειξε το stop στους Βέλγους.

Σε αυτό το σημείο, δηλαδή στους «16», των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έχουν καταγραφεί τρεις συμμετοχές από τον σύλλογο. Βρέθηκε εκεί στο Κύπελλο UEFA της αγωνιστικής περιόδου 1986-1987 όταν αποκλείστηκε από την Γκέτεμποργκ και έπειτα παρουσιάστηκε στους «16» του Champions League το 2016, με δυο ήττες από την Βόλφσμπουργκ.

Μια χρονιά αργότερα σε βελγικό «εμφύλιο» με την Γκενκ, η Γάνδη δεν τα κατάφερε και μάλιστα είχε ηττηθεί με το βαρύτατο 5-2 εντός έδρας στο πρώτο ματς.

Photo Credits: Getty

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα