Κάποιοι ξέχασαν χθες ότι ο ΠΑΟΚ δεν έπρεπε με τίποτα να χάσει…

Κάποιοι ξέχασαν χθες ότι ο ΠΑΟΚ δεν έπρεπε με τίποτα να χάσει…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την Μπρατισλάβα για όσα του έκαναν μεγάλη εντύπωση μετά το χθεσινό 0-0 του ΠΑΟΚ απέναντι στη Σλόβαν, αποτέλεσμα που δίνει πολλές πιθανότητες ευρωπαϊκής πρόκρισης στον Δικέφαλο του Βορρά.

Πολλά μπορούμε να πούμε, να γράψουμε και να αναλύσουμε για το ποδόσφαιρο. Για την προετοιμασία, τις μεταγραφές, τα μπάτζετ, τα συστήματα, τους σχηματισμούς, την εικόνα, τα στατιστικά, τις στιγμές. Γι’ αυτό και γίνονται δεκάδες αναλύσεις, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει όμως και το αποτέλεσμα που είναι πάνω απ’ όλα και σχεδόν πάντα είναι αδιαπραγμάτευτο… Δηλαδή σωστά γράφει και ο Βασίλης ο Σαμπράκος ότι ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ στα πέντε ματς του ομίλου ήταν καλύτερος των αντιπάλων του αλλά τι να το κάνεις που κινδύνευε και κινδυνεύει να αποκλειστεί.

Ειδικά σε ματς στόχων, σε αγώνες-τελικούς, όπως ο χθεσινός του ΠΑΟΚ υπάρχει κυρίως ή μόνο το αποτέλεσμα...

Τι έπρεπε να γίνει χθες στη Σλοβακία πάση θυσία; Τι δεν έπρεπε με τίποτα να πάθει ο ΠΑΟΚ ό τι και αν συνέβαινε στο 90λεπτο. Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ -ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ- ΝΑ ΧΑΣΕΙ.

Αυτό ήταν το πιο σημαντικό και το ΜΟΝΟ αδιαπραγμάτευτο. Δεν έπρεπε να χάσει για να μην αποκλειστεί από την Ευρώπη. Καμία συζήτηση δεν δέχομαι επ’ αυτού. Ό τι και αν συνέβαινε στη Μπρατισλάβα (αδικίες, χιόνια, ατυχίες, λάθη, κακή βραδιά) όλα τα στραβά να είχε ο ΠΑΟΚ, έπρεπε να… σκιστεί για να μην χάσει να μην αποκλειστεί.

Η νίκη ΔΕΝ ήταν μονόδρομος. Η ήττα θα ήταν καταστροφή.

Δύο πράγματα επ’ αυτού.

  1. Με το 0-0 ο ΠΑΟΚ κρατάει την τύχη στα χέρια του και ελέγχει την υπόθεση πρόκριση παίζοντας σε 2 εβδομάδες στην Τούμπα με μία από τις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του. Άρα, αυτή είναι μία σχετική επιτυχία, όπως θα είναι και οι 11 βαθμοί στους οποίους λογικά θα φθάσει, βαθμοί που εφόσον προσέξει θα του δώσουν την πρόκριση. Ας μην τα ξεχνάμε όλα αυτά γιατί στην Ευρώπη καμία πρόκριση δεν είναι αυτονόητη.
  2. Με βάση όόόλα τα παραπάνω όμως, θεωρώ απίστευτο-τραγικό και απαράδεκτο για τη συγκεκριμένη έμπειρη ομάδα και αυτόν τον προπονητή, το σκηνικό των τελευταίων λεπτών της αναμέτρησης. Δεν πίστευα στα μάτια μου βλέποντας τους παίκτες του ΠΑΟΚ να τρέχουν, να βιάζονται, να ανοίγουν τον ρυθμό και να κάνουν το ματς ροντέο, διακινδυνεύοντας την πρόκριση. ΔΕΝ έπρεπε να κερδίσει πάση θυσία χθες ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ χθες ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ έπρεπε ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ. Και με αυτά που έκαναν χθες στο τέλος οι ασπρόμαυροι, έβαλαν σε κίνδυνο την πρόκριση.

Taylor

Που πάτε ρε παιδιά; Γιατί τρέχετε έτσι σαν τρελοί; Για ποιον λόγο ρισκάρετε να ανοίξετε το ρυθμό δίνοντας τόσες γρήγορες επιθέσεις στον ανήμπορο –κατά τα άλλα- αντίπαλο; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να σταματήσει αυτό τον παραλογισμό.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ χθες μετά το 85΄ αντί να κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να μην διακινδυνεύουν την πρόκριση ( ο αποκλεισμός θα ήταν μοιραίος και καταστροφικός) έτρεχαν και βιάζονταν ΛΕΣ ΚΑΙ δεν ήξεραν τον κανονισμό, όπως δεν τον ήξεραν αρκετοί φίλαθλοι για παράδειγμα ή και δημοσιογράφοι. Το επαναλαμβάνω… Δε συνέβη αυτό. Έπαιζαν ΛΕΣ ΚΑΙ δεν ήξεραν ότι το 0-0 το χθεσινό, δεν ήταν μειονεκτικό σε σχέση με το 1-1 της Τούμπας επειδή οι Σλοβάκοι είχαν εκτός έδρας γκολ. Δεν μπορώ να εξηγήσω με τίποτα αυτό το λάθος όλης της ομάδας και φυσικά του προπονητή ο οποίος έλεγε στο τέλος ότι η ομάδα ήθελε πάρα πολύ να κερδίσει και γι αυτό βιαζόταν! Αφού ήξεραν και το τόνιζαν μετά το ματς ότι ο ΠΑΟΚ κρατάει την τύχη του στα χέρια του, γιατί το διακινδύνευσαν στα τελευταία λεπτά; Απαράδεκτο και ευτυχώς που πολλοί δεν κατάλαβαν τι εννοώ, από τη ζημιά που… δεν ήρθε. Θα το καταλάβαιναν αν η μπάλα τιμωρούσε και χθες τον ΠΑΟΚ.

Κατά τα άλλα…

Ο ΠΑΟΚ ήταν οργανωμένος. Είχε διάθεση, πάθος, πάρα πολύ καλή αμυντική λειτουργία (μπράβο στον Μιχάι για τη χθεσινή του εμφάνιση στο δεύτερο μέρος) ήλεγξε το ματς για μεγάλο διάστημα και δεν κέρδισε επειδή ήταν κακός και τσαπατσούλης στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου όπου επιτίθονταν.

Κατά την άποψή μου αυτό συνέβη γιατί –όπως λέει- ο Λουτσέσκου, λείπει από εκεί ο παίκτης-φονιάς που θα δίνει γκολ και βαθμούς χωρίς όλη η υπόλοιπη ομάδα να τα κάνει όλα τέλεια. (Δεν θα βρει φέτος ο ΠΑΟΚ ΠΟΤΕ γκολ σαν αυτά του Πρίγιοβιτς ή του Ελ Αραμπί που μπορούν ακόμη και χωρίς φάσεις, να δίνουν βαθμούς). Και άντε να μην έχεις τέτοιο φορ, μπορείς να βρεις τέτοιες λύσεις και από κάποιον πιο πίσω. Εδώ δεν υπάρχει κανείς... ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Δηλαδή… ενώ η ομάδα μπορεί να παίξει καλό συνδυαστικό ποδόσφαιρο και να δουλεύει πάρα πολύ για να δημιουργήσει, δεν έχει το γκολ από απρόσμενες, ατομικές ενέργειες και τελειώματα που έρχονται από το ταλέντο μεμονωμένων παικτών και όχι από την συνολική-ομαδική προσπάθεια που κάποιες βραδιές δεν βγαίνει.

ΠΑΟΚ

Η χθεσινή κακή παρουσία στην επίθεση, ήρθε επιπροσθέτως γιατί αρχίζει και υπάρχει άγχος γι’ αυτό το θέμα της τελικής-ποιοτικής ενέργειας. Χθες έγινε και λόγω χλοοτάπητα που χαλούσε τους συνδυασμούς και τις ποιοτικές επαφές με την μπάλα.

Χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω ότι κοντά στην αντίπαλη περιοχή οι παίκτες του ΠΑΟΚ έκαναν συνήθως δεύτερες σκέψεις και σπάνια έπαιζαν ή εκτελούσαν με τη μία και με τρόπο απρόβλεπτο.

Κάπως έτσι για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ (ειδικά με Λουτσέσκου που το «έπαθε» μόνο στο ξεκίνημά του στην ομάδα) μένει για 180 συνεχόμενα λεπτά χωρίς γκολ. Νιώθω ότι αυτό από εδώ και πέρα θα βαρύνει και άλλο τη ψυχολογία της ομάδας.

Επαναλαμβάνω το αυτονόητο ότι ο ΠΑΟΚ έκανε μεγάλο λάθος που δεν ενισχύθηκε ποιοτικά στους μεσοεπιθετικούς του και φυσικά όπως έχω γράψει δεκάδες φορές, η τεράστια ζημιά που έπαθε με τον Ολιβέιρα, αρχίζει να στοιχίζει όλο και περισσότερο. Με τον Πορτογάλο υπήρξε ατυχία, αλλά με τους μεσοεπιθετικούς υπήρξε απραξία-αποτυχία.

Μπίσεσβαρ

Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ στα φορ κυρίως, αλλά και πίσω από αυτά ΔΕΝ έχει το εύκολο γκολ που θα έρθει σε μία μέτρια-κακή βραδιά της ομάδας και αυτό το πληρώνει και θα το πληρώσει και άλλο. Αυτή είναι εξάλλου και μία μεγάλη διαφορά με τον Ολυμπιακό που στερεί από τον ΠΑΟΚ πολλές πιθανότητες και ελπίδες να κάνει πρωταθλητισμό. (Έχει πλάκα να μην ακούσουν πάλι τον Λουτσέσκου στις μεταγραφές…)

Καλή η προσπάθεια χθες, το αποτέλεσμα ΔΕΝ είναι κακό, ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα προκριθεί αν και πρέπει να προσέξει πάρα πολύ ΟΛΕΣ τις καταστάσεις της τελευταίας αγωνιστικής και τώρα… ΤΕΛΟΣ η Ευρώπη μια και ο Δικέφαλος έχει ένα πολύ απαιτητικό 90λεπτο με τον Άρη που φυσικά παίζει το ματς της χρονιάς, κάτι που... επιδεινώθηκε και από την περασμένη, πιο βαριά ήττα της ιστορίας του στην οποία θέλει να αντιδράσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.