ΠΑΟΚ: «Match ball» από… χρυσάφι

ΠΑΟΚ: «Match ball» από… χρυσάφι

ΠΑΟΚ: «Match ball» από… χρυσάφι

bet365

Τι θα σημαίνει για τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο η (δεύτερη) νίκη κόντρα στην Κοπεγχάγη; Ο Σταύρος Σουντουλίδης έχει τις απαντήσεις πριν από το αποψινό «match ball» της Τούμπας

Ανέκαθεν για τον ΠΑΟΚ ο μεγάλος σκόπελος στην Ευρώπη ήταν ο εντός έδρας αγώνας. Υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα που το αποδεικνύουν, τουλάχιστον στον στενό κύκλο της ομάδας υπάρχει η επίγνωση γι’ αυτό.

Έξω τα πάει καλύτερα, αυτή είναι μια πικρή διαπίστωση, ωστόσο σε αντίθεση με το προηγούμενο πέρασμα του από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο, φέτος ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σ’ ότι αφορά την παρουσία της ομάδας στο Europa Conference League, καθώς δεν είναι… τρελός να μη βλέπει ότι μπροστά του έχει μια μεγάλη ευκαιρία για διάκριση. ΟΚ, κατανοητό, το Conference League δεν είναι Champions League, ούτε Europa League, αλλά η νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, όπως και να το κάνουμε, είναι κλάσης ανώτερη από την ελληνική Superleague και το κύπελλο Ελλάδας. Αφήστε που με τις νίκες βελτιώνουμε τη θέση μας ως χώρα στην ειδική βαθμολογία…

Από το καλοκαίρι όταν η πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης χαρακτηρίστηκε ως βασικός στόχος από ολόκληρο τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό και τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη, ο «Δικέφαλος» δεν… γυρίζει την πλάτη στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια, λόγω της ψύχωσης που επικρατούσε, τότε, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 34 χρόνια.

lucescu

Ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-19 κατέκτησε αήττητος τον τίτλο, έφτασε στην κορύφωσή του με το νταμπλ, όμως το ίδιο διάστημα είχε ολοκληρώσει την παρουσία του στον όμιλο του Europa League με μόλις μία νίκη και γνωρίζοντας τρεις ήττες ήττα από Τσέλσι, Βίντι και ΜΠΑΤΕ στην Τούμπα.

Η τωρινή ομάδα του Λουτσέσκου, αν και έχει αρκετούς παίκτες από εκείνη την περίοδο, θέλει να προχωρήσει βαθιά στην Ευρώπη, να προκριθεί στους «16» του Europa Conference League (10 & 17 Μαρτίου) γι’ αυτό και ο αποψινός αγώνας με την Κοπεγχάγη έχει χαρακτηριστεί απ' όλους, πλην του Ρουμάνου, ως «τελικός» για τους «ασπρόμαυρους». Τελικός εντός έδρας, ναι, μπορεί να είναι κίνητρο. Αλλ’ όποιος διαβάζει την ιστορία, ξέρει πως δεν είναι πλεονέκτημα.

Πάντως, αν οι Κυπελλούχοι Ελλάδας καταφέρουν να νικήσουν για δεύτερη φορά τους Δανούς θα τους αρκεί μια νίκη ή δύο ισοπαλίες στα δύο τελευταία ματς του ομίλου με Σλόβαν (25/11, εκτός) και με Λίνκολν (9/12, εντός) για να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση, που θα τους οδηγήσει απευθείας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης αποφεύγοντας τη διαδικασία των νοκ άουτ αγώνων στα playoffs (17 & 24 Φεβρουαρίου).

Αυτάρκεια (και) μέσω της Ευρώπης

Στον ΠΑΟΚ δεν νιώθουν, πλέον, ακατάδεκτοι, ούτε βγάζουν τον αέρα του νεόπλουτου. Η αυτάρκεια της ομάδας είναι βασικός στόχος που έχει τεθεί από… ψηλά. Ο Ιβάν Σαββίδης ξέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, νίκες όπως η σημερινή θα φέρουν τον Σύλλογο πιο κοντά στην υλοποίησή του.

paok

Οι «ασπρόμαυροι» με τις δύο προκρίσεις στα προκριματικά και την συμμετοχή τους στους ομίλους της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA, έχουν βάλει στα ταμεία τους έξι εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν ισοδυναμούν με το τελικό ποσό που θα καρπωθεί η ομάδα της Θεσσαλονίκης από τη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία της, υπάρχουν τα μπόνους για τις νίκες και τις διακρίσεις στον όμιλο.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο νίκες επί της Λίνκολν στο Γιβραλτάρ και εναντίον της Κοπεγχάγης στη Δανία μαζί με την εντός έδρας ισοπαλία απέναντι την Σλόβαν (κάθε νίκη στον όμιλο ισοδυναμεί με 500.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία με 166.000 ευρώ) έχουν βάλει στα ταμεία ακόμη 1.166.000 ευρώ, ποσό που αν προστεθεί με τα προηγούμενα έσοδα φτάνουμε στα 7.166.000 ευρώ.

Αν ο «Δικέφαλος» τερματίσει πρώτος, εκτός από τα χρήματα που θα του αποφέρουν οι επιτυχίες του στον όμιλο, θα έχει επιπλέον οικονομικά οφέλη από την πρωτιά (650.000 ευρώ) και την πρόκριση στους «16» (600.000 ευρώ), άνετα θα μπορεί να φτάσει σε έσοδα κοντά στα 10.000.000 ευρώ! Δε το λες καθόλου άσχημο και λίγο το νούμερο...

Παράλληλα ο «Δικεφάλος» θα έχει βελτιώσει κατά πολύ τη θέση της χώρας, αλλά και της δικής του στο ranking της UEFA κάτι πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.