Ο ΠΑΟΚ προσγειώθηκε, έμαθε ότι παίζει και ο αντίπαλος…

Ο ΠΑΟΚ προσγειώθηκε, έμαθε ότι παίζει και ο αντίπαλος…

Ο ΠΑΟΚ προσγειώθηκε, έμαθε ότι παίζει και ο αντίπαλος…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει από το Δουβλίνο για το unsuccess story του ΠΑΟΚ στις όχθες του ποταμού Liffey και την αφόρητη πίεση πέριξ των «ασπρόμαυρων» τειχών μέχρι τη ρεβάνς της Τούμπας.

Από το «έλα, μωρέ, ποιοι Ιρλανδοί…», στο «δεν ήταν έτοιμος», (άραγε γιατί δεν ήταν;) ή στο «δεν πήρε το μάθημά του», ένα… 90λεπτο δρόμος είναι! Κυρίως γιατί στην Ελλάδα αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε, σε τέτοιες ανάλογες στιγμές, ότι παίζει και ο αντίπαλος. Ό,τι μπορεί αρκεί στο τέλος της βραδιάς να έχει νιώσει πως έκανε το χρέος του.

Κάτι που για τον χτεσινό ΠΑΟΚ, φαντάζομαι, δεν ισχύει. O «Δικέφαλος» έβαλε πίεση στον εαυτό του. Από το ολικό «black out» στη γλυκιά αίσθηση ότι το γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα μπορεί να παίξει το ρόλο του, η ήττα από τη μαχητική και τίμια Μποέμιαν με 2-1, αν μη τι άλλο, του κάνει τη ζωή δύσκολη με «το καλημέρα». Μια… βόλτα στα social media, την ώρα του αγώνα όταν το ταμπλό έδειχνε 2-0, αλλά και μετά τη λήξη του, θα σου έδειχνε να καταλάβεις πολύ καλά τι εικόνα αποκόμισε ο κόσμος από την ομάδα στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας χρονιάς.

Η αποστολή των Κυπελλούχων Ελλάδας επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, αφού πρώτα προπονηθούν στη δροσιά του Δουβλίνου, έχοντας ήδη σβήσει από τον σκληρό δίσκο το πρώτο ματς απέναντι στους μαχητές της Μποέμιαν.

Οι ελληνικές ομάδες, μεταξύ αυτών και ο ΠΑΟΚ, αδυνατούν να καταλάβουν ότι τέτοια εποχή ομάδες της δυναμικότητας των «Bohs» παίζουν τα «ματς της ζωής τους». Οι Ιρλανδοί έζησαν με ένταση, με πάθος, με ενθουσιασμό κάθε λεπτό, κάθε στιγμή του χτεσινού αγώνα. Για τους μαχητές από τη συνοικία του Φίμπσμπορο, στα βόρεια του Δουβλίνου, ήταν τιμή και μόνο που χρησιμοποιούσαν για τρίτο παιχνίδι την επιβλητική «Dublin Arena», γενικώς ο κόσμος δεν πολύ ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αλλά όσοι ήταν το βράδυ της Τρίτης στο γήπεδο έδωσαν τα πάντα για να έρθει η τέταρτη συνεχόμενη νίκη στην Ευρώπη.

Εχει ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση

ΠΑΟΚ-Λοκομοτίβα

Ο «Δικέφαλος» έχει βρεθεί κι άλλες φορές στην ίδια ακριβώς θέση. Το 2014 πήγε στη Μολδαβία και στο πρώτο ματς ηττήθηκε με 1-0 από την Ζίμπρου. Στη ρεβάνς κέρδισε 4-0 και προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League. Ένα χρόνο αργότερα πήγε στο Ζάγκρεμπ και ηττήθηκε από τη Λοκομοτίβα με 2-1. Πάνω-κάτω ήταν το ίδιο ματς με το χτεσινό στο Δουβλίνο. Στο τέλος ένα γκολ του Μακ είχε σώσει την παρτίδα, αν και στη ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τους Κροάτες με 6-0 και πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης.

Είναι όλα τα ματς της ίδιας δυναμικότητας και με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας; Όχι! Ωστόσο η ομάδα του Λουτσέσκου, αν μη τι άλλο, μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία πέριξ των τειχών της. Το έχει ξανακάνει, της έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη, αρκεί να πάψει να αντιμετωπίζει τα παιχνίδια με τέτοιας δυναμικότητας ομάδας, με μια υπεροψία άνευ προηγουμένου λες και έχει, ήδη, περάσει στην επόμενη φάση.

Πήρε το μήνυμα στο Δουβλίνο;

ΠΑΟΚ-Δουβλίνο

Το ζητούμενο είναι οι «ασπρόμαυροι» να έχουν πάρει το μήνυμα. Τα ίδια έλεγαν και στην ΑΕΚ, θα πει κανείς, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι να αντιλήφθηκαν ότι απέναντι τους έχουν έναν αντίπαλο που οι παίκτες του παίζουν με το μαχαίρι στα δόντια. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Το ότι από την συμμετοχή και μόνο στον 3ο προκριματικό γύρω του Europa Conference League θα εισπράξουν 750.000 ευρώ από την UEFA είναι το… τρόπαιο της χρονιάς γι’ αυτούς.

Η Μποέμιαν είναι μια σοβαρή ομάδα, με 25 επίσημα παιχνίδια στα πόδια των παικτών της, οι οποίοι όσο άμπαλοι κι αν χαρακτηρίζονται από τις… μπαλαδόφατσες στην Ελλάδα, τουλάχιστον τρέχουν στο γήπεδο, βαράνε, αν χρειαστεί ρίχνουν και καμία κλωτσιά στο ψαχνό και στο τέλος αποζημιώνονται γι’ αυτό που μπορούν να παίξουν. Ως εκεί.

Πρέπει να αλλάξει πολλά

Βιεϊρίνια-Ολιβέιρα

Στον ΠΑΟΚ πίστεψαν ότι θα κερδίσουν με την ποιότητα, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν φτάνει να έχεις ποιοτικό ρόστερ που κοστίζει 60 φορές περισσότερο από τον αντίπαλο. Πρέπει να το δείχνεις στο γήπεδο. Κανένα παιχνίδι δεν το κερδίζεις αν δεν το πολεμήσεις. Από το πρώτο μέχρι και τελευταίο λεπτό.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα πρέπει να αλλάξει πολλά στις επόμενες εννιά μέρες μέχρι τη ρεβάνς της Τούμπας, το πρώτο ματς μπροστά στο κοινό της ομάδας, μετά από 18 μήνες, μη το ξεχνάμε αυτό. Χρόνος υπάρχει το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα και να μην επαναληφθούν.

Δεν ξέρω αν θα ξεκινήσει ο Κούρτιτς, αντί του Εσίτι, δεν ξέρω αν θα βρίσκεται ο Πασχαλάκης ή ο Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια και ο Μπίσεσβαρ, με το γνωστό ισοθερμικό (την ώρα που το θερμόμετρο μπορεί να δείχνει 35 βαθμούς Κελσίου), αντί του Καγκάβα, το ζητούμενο δεν είναι τόσο τα πρόσωπα, όσο η σωστή προετοιμασία και προσέγγιση της αναμέτρησης. Πριν από το ματς έγραψα, ότι ο προπονητής έκρινε πως με αυτό το ρόστερ που έχει στις αρχές Αυγούστου μπορεί να αποκλείσει μια ομάδα της δυναμικής της Μποέμιαν, κάτι που δεν το αλλάζω ακόμη και τώρα μετά το πρώτο παιχνίδι, όπου τα λάθη και οι χαμένες ευκαιρίες έπαιξαν το ρόλο τους.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποκλειστεί. Έχει χρόνο για να επουλώσει κάποιες από τις πληγές που άνοιξε η εμφάνιση και η ήττα στο Δουβλίνο. Θέλει νίκη με δύο γκολ διαφορά για να προκριθεί και μπορεί να το κάνει, αρκεί να παίξουν με την ίδια γενναιότητα και αυτοθυσία, όπως οι Ιρλανδοί, που έπεφταν στην μπάλα για μπλοκ με το σώμα λες και δεν υπήρχε αύριο.

Ψυχραιμία χρειάζεται μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης. Τίποτα άλλο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.