Δουβλίνο: Βίκινγκς, Κέλτες, Covid-19 και... μπάλα (pics)

Δουβλίνο: Βίκινγκς, Κέλτες, Covid-19 και... μπάλα (pics)

Δουβλίνο: Βίκινγκς, Κέλτες, Covid-19 και... μπάλα (pics)

bet365

O ΠΑΟΚ βρίσκεται ξανά στην Ιρλανδία κι αυτή τη φορά στο δρόμο του θα βρει τους «μποέμηδες» του Δουβλίνου και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για όσα έχει συναντήσει ο «Δικέφαλος» στην πιο ζωντανή, φιλική και ανθρώπινη πόλη της Ευρώπης.

Πέρασαν εννιά χρόνια και εννιά μήνες, 3.561 μέρες για την ακρίβεια, από την πρώτη φορά που ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ βρέθηκε στο Δουβλίνο, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Το 2011 είχε αντιμετωπίσει τους Σάμροκ Ρόβερς, σήμερα θα παίξει εναντίον των «μποέμηδων» της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Η μεγαλύτερη στο κόσμο εμπορική πόλη των Βίκινγκς και, το μεγαλύτερο κέντρο της Κέλτικης παράδοσης, όπως το έζησα τον Νοέμβριο του 2011, πριν από το παιχνίδι του «Δικεφάλου» με τους Shamrock Rovers, αλλά και τώρα πριν από την πρώτη αναμέτρηση με τους Μποέμιανς, είναι μια φιλική και ανθρώπινη πόλη, μια πρωτεύουσα όπου βλέπεις νέους, κατά βάση φοιτητές, να κάνουν βόλτες στα τεράστια πάρκα, να παίζουν κρίκετ στις πίσω αυλές των πανεπιστημίων, να συναντιούνται στις pub της γειτονιά τους.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Σήμερα η πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα έχουν επηρεάσει τη ζωή της πόλης, με εξαίρεση το κομμάτι που αφορά τους νέους γιατί μια βόλτα στο κέντρο το βράδυ της Κυριακής ήταν αρκετή για να αντιληφθούμε ότι και εδώ η ζωή αρχίζει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς. Πάντως, για να καθίσεις να φας ή να πιείς έναν καφέ σε κλειστό χώρο πρέπει να έχεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Dublin01

Στην Ιρλανδία πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο αισιοδοξούν να έχουν πετύχει το 100%, αν και τα κρούσματα έχουν πάρει την ανηφόρα τις τελευταίες μέρες και ξανάβαλαν τη χώρα στο… κόκκινο.

Πριν μια δεκαετία είχες τη δυνατότητα να πας σε ροκ συναυλία ακόμα και τις καθημερινές, καθώς κάθε εβδομάδα ένα μεγάλο indie όνομα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής έδινε το παρών στην πόλη. Τα απογεύματα όσοι συνέχιζαν τη διασκέδαση ξεκινούσαν πίνοντας μερικά ποτήρια Guinness, για να συνεχίσουν για ποτό και χορό στα club του Temple Bar.

Περπατώντας στο Δουβλίνο, βρίσκεστε τακτικά γοητευμένοι από ένα κτίριο ή ένα άγαλμα που σας θυμίζει μια σημαντική στιγμή της Ιρλανδικής ιστορίας, όπως οι τρύπες από τις σφαίρες στο Γενικό Ταχυδρομείο από την Πασχαλινή Εξέγερση του 1916 ή στις φυλακές του Kilmainham. Μπορεί να πέσεις πάνω στο σπίτι του Oscar Wilde, η στον… Χάρι Πότερ που κάποτε κυκλοφορούσε στις βιβλιοθήκες του Trinity College.

guinness

Bohemians Vs Shamrock Rovers

Παρόλο που το Tallaght Stadium, η έδρα των Ρόβερς και το Dalymount Park, το σπίτι των Μποέμιανς δεν είναι ακριβώς μνημεία που ξεχωρίζουν μέσα στην πόλη, εντούτοις φιλοξενούν το ντέρμπι-μίσους του Δουβλίνου και του ιρλανδικού ποδοσφαίρου: Bohemians εναντίον Shamrock Rovers. Είναι ένα τοπικό παιχνίδι που υπάρχει πριν από έναν αιώνα και, σήμερα, το 2021, παραμένει ένα από τα πιο δυνατά ντέρμπι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

bohs-fans-01

Ο ποταμός Liffey, που διατρέχει την καρδιά του Δουβλίνου, χωρίζει τους δύο συλλόγους και τους οπαδούς, που με μεγάλη προσμονή μετρούν αντίστροφα τις ημέρες μέχρι να έρθει το επόμενο ντέρμπι. Είναι το παιχνίδι-μόστρα, όπως λέμε, ενός πρωταθλήματος που δεν έχει μεγάλο ανταγωνισμό και δεν παράγει σπουδαίους ποδοσφαιριστές.

Κλασική περίπτωση Βόρειων-Νότιων

Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Bohemians και Shamrock Rovers πηγάζει από παράγοντες πέρα ​​από ποδόσφαιρο και είναι άλλη μια κλασική περίπτωση διαχωρισμού βορρά-νότου. Παραδοσιακά, εάν είστε από την εργατική τάξη και τη βόρεια του Δουβλίνου, θα υποστηρίξετε τους Bohs, ενώ αν προέρχεστε από τη νότια πλευρά της πόλης, οι Rovers θα είναι η ομάδα σας.

Φυσικά, όπως συμβαίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όλη αυτή η αντιπαλότητα δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την το πάθος των οπαδών. Υπάρχουν άνθρωποι που προγραμματίζουν και ταξιδεύουν το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο στο Δουβλίνο και ζουν από κοντά την ατμόσφαιρα σ’ ένα ντέρμπι Bohs-Rovers.

dalymount park-4

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου φυσικά δε θυμίζει σε τίποτα ένα «El Clásico» ή ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ - οι οπαδοί είναι οι πρώτοι που το παραδέχονται - αλλά αυτό μοιάζει να είναι ασήμαντο για όποιον καταφέρει και ζήσει από κοντά έστω και μια φορά την υπερβολικά φορτισμένη ατμόσφαιρα όταν βρίσκονται αντιμέτωπες στο γήπεδο αυτές οι δύο ομάδες.

Οι ντόπιοι και το ράγκμπι

Το ποδόσφαιρο στο Δουβλίνο μπορεί να μην έχει την ίδια εμπορική αξία και σημασία με ένα τοπικό παιχνίδι της GAA (Gaelic Athletic Association) ή το ράγκμπι - στο Croke Park μπορεί προ κορονοϊού να μαζευόντουσαν για πλάκα 80.000 στις κερκίδες του, την ίδια ώρα που στο Aviva Stadium άντε να βρεθούν 50.000 φίλαθλοι, αλλά και πάλι η ατμόσφαιρα σ’ ένα ντέρμπι Bohs-Rovers προσφέρει μεγαλύτερη ένταση και συγκινήσεις. Ακόμη κι αν στις κερκίδες υπάρχουν 3.000 οπαδοί.

aviva

Οι ντόπιοι το περιγράφουν ως «banter» (λεκτική κοροϊδία), αλλά μερικές φορές ξεφεύγει η αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών. Οι Rovers θεωρούνται η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του ιρλανδικού ποδοσφαίρου, έχουν πανηγυρίσει 18 πρωταθλήματα έναντι 11 των Bohs, αλλά τα τελευταία χρόνια ζούσαν στη σκιά της Ντάνταλκ και μόλις πριν ένα χρόνο οι Shamrock Rovers επέστρεψε στην κορυφή, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Bohemians.

Αντιπαλότητα σε πολλά επίπεδα

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα κλασικά ντέρμπι της δεκαετίας του 1970 ήταν η αφετηρία της όλης ιστορίας, αλλά στην πραγματικότητα, η αντιπαλότητα κρατούσε, ήδη, από το 1915, όταν οι Bohemians νίκησαν τους Rovers με 3-0 στον τελικό του Leinster Cup, κατακτώντας ένα από τα 30 τρόπαια του συλλόγου μέχρι σήμερα. Το μίσος εντάθηκε όταν οι Rovers επικράτησαν το 1932 στον ημιτελικό του κυπέλλου με 3-0, αλλά ίσως η κορυφαία στιγμή αντιπαλότητας καταγράφηκε το 1945, όταν σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης με 37.348 (σύμφωνα με τους Irish Times) θεατές να παρακολούθησαν τον ιστορικό τελικό μεταξύ των δύο ομάδων.

bohs-fans-02

Οι οπαδοί των Shamrock Rovers φωνάζουν συνθήματα πολιτικού χαρακτήρα και είναι αδελφοποιημένοι με τους Σέλτικ από τη Γλασκόβη. Μπορεί να υπήρξαν περιστατικά βίας με οπαδούς των St. Patricks, ωστόσο οι συγκρούσεις με τους οπαδούς των Bohemians κρατούν εδώ και πολλά χρόνια. Η αντιπαράθεση γιγαντώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν οι Rovers απέκτησαν έναν σημαντικό αριθμό ποδοσφαιριστών από τη Bohemians και κατέκτησαν το πρωτάθλημα για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές από το 1984 έως το 1987.

Όσοι δεν το έχουν ζήσει θα διαφωνήσουν έντονα, αλλά για τους κατοίκους του βόρειου και νότιου Δουβλίνου, το Bohs-Shamrock είναι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς.

Με πληροφορίες από: thesefootballtimes.co | Images: bohemianfc.com

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα