Μποέμιαν: Οι «τσιγγάνοι» της Ιρλανδίας (pics)

Μποέμιαν: Οι «τσιγγάνοι» της Ιρλανδίας (pics)

Μποέμιαν: Οι «τσιγγάνοι» της Ιρλανδίας (pics)

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει από το Δουβλίνο για τον τρόπο λειτουργίας της Μποέμιαν και το τι σημαίνει οικονομικά για το κλαμπ ο αυριανός αγώνας της κόντρα στον ΠΑΟΚ.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Αυτοαποκαλούνται «τσιγγάνοι», το «The Gypsies» είναι το προσωνύμιο που ακολουθεί τους Μποέμιανς, καθώς οι τσιγγάνοι πρόσφυγες στην Ευρώπη προέρχονται από την περιοχή της Βοημίας στην Τσεχία.

Η Μποέμιαν ιδρύθηκε σε συνεργατική βάση το 1890, από μέλη της βασιλικής στρατιωτικής σχολής του Χιμπέρνιαν. Ένα μέλος, μία ψήφος: ένα δημοκρατικό σύστημα.

Πέρσι γιόρτασαν τα 130 ζωής και για τον σύλλογο που εδρεύει στη συνοικία Νόρθσαϊντ του Φίμπσμπορο αποτελεί τιμή η χρησιμοποίηση της «Dublin Arena», γνωστής κι ως «Aviva Stadium» (51.800 θέσεις), για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους. Κι ας είναι η πρώτη φορά, ουσιαστικά, που μπήκαν στη διαδικασία να αφήσουν για λίγο το «σπίτι» τους, το γραφικό «Dalymount Park», χωρητικότητας μόλις 3.640 θέσεων, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων.

Dalymoyunt Park
H ιστορική έδρα των «Bohs», το Dalymoynt Park: Το «σπίτι του ιρλανδικού ποδοσφαίρου» - Credit: Bohemians FC

Για τους ««μποέμηδες» οι τρεις φετινοί αγώνες στο αχανές στάδιο του Δουβλίνου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «βάλουν τα καλά τους» και να νιώσουν στο πετσί τους πως είναι να παίζεις στα σαλόνια. Όπως και με την Ντουντελάνζ, έτσι και με τον ΠΑΟΚ, τα 8.000 εισιτήρια που εκδόθηκαν από το κλαμπ, λόγω Covid-19, έγιναν «καπνός» μέσα σε λίγες ώρες.

Πριν από λίγο καιρό, το μέλλον φαινόταν ζοφερό. Ο μέσος όρος των 1.600 θεατών απείχε από τις μέρες που ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μπορούσε να προσελκύσει μέχρι και 40.000 οπαδούς στο βόρειο κομμάτι του Δουβλίνου και στο Dalymount Park, γνωστό κι ως «το σπίτι του ιρλανδικού ποδοσφαίρου».

bohemians-fans-3
Ο κόσμος των Bohs είναι πιστός και ενεργό κομμάτι του κλαμπ από την πρώτη μέρα ύπαρξής του - Credits: Bohemians FC 

Δεν ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν μόνο οι «Bohs». Ο μ.ο. εισιτηρίων στην πρώτη κατηγορία της Ιρλανδίας το 2014 ήταν μόλις 1.559 ανά αγώνα. Σύμφωνα με μια έρευνα του Ρόμπερτ Ρέντμοντ, την ίδια χρονιά πάνω από 120.000 Ιρλανδοί οπαδοί ταξίδεψαν στην Αγγλία για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, παρέχοντας χρήματα και ένα σημαντικό κομμάτι υποστήριξης σε ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ. Από πολλές απόψεις, η Ιρλανδία ήταν η πρώτη ξένη αγορά για την Premier League.

Βαθιά ανάσα από την πορεία στην Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια τα μέλη-φίλαθλοι, δηλαδή οι ιδιοκτήτες του συλλόγου, αντιμετώπισαν πολλά οικονομικά προβλήματα που προσπάθησαν να τα ξεπεράσουν μέσα από την κοινότητα και δράσεις στις γειτονιές του Φίμπσμπορο. Τοπικές επιχειρήσεις και απλοί οπαδοί έχουν μπει ως χορηγοί στα προφίλ των ποδοσφαιριστών και εμφανίζονται στο παραδοσιακό «match programme» των βρετανικών συλλόγων και στην επίσημη ιστοσελίδα.

Dublin Arena
Τα χρήματα από την συμμετοχή και τις προκρίσεις στο Confrerence League θα στηρίξουν το κλαμπ - Credit: Bohemians FC

Το νεοσύστατο Europa Conference League μπορεί να μην έχει την αίγλη του Champions League και του Europa League, ωστόσο εξακολουθεί να έχει τεράστιο βάρος όσον αφορά την υπερηφάνεια του συλλόγου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυο προκρίσεις και η συμμετοχή στον 3ο προκριματικό γύρο θα αποφέρουν περίπου 500.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του κλαμπ.

Ένα ποσό που ούτε το είχαν ονειρευτεί οι «Bohs» και θα προσφέρει τεράστια οικονομική ανάσα στους «τσιγγάνους» του Δουβλίνου, που πριν από μερικά χρόνια χρωστούσαν εκατομμύρια ευρώ και το γήπεδο τους είχε σχεδόν διαλυθεί και σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτηριστεί άχρηστο. Όταν η ομάδα τερμάτισε στη 10η θέση το 2013, κάποιοι φοβήθηκαν ότι η ομάδα θα ακολουθούσε την πορεία της Σέλμπουρν, που μετά από μια περίοδο δόξας και τίτλων, χρεωκόπησε και άρχισε να βολοδέρνει στα χαμηλά πατώματα της πρώτης κατηγορίας

dalymount park-3
Tα χρήματα του δήμου για το «Dalymoynt Park» έσωσαν το κλαμπ από τη χρεωκοπία - Credits: Bohemians FC

Έξι χρόνια πριν αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στο Δήμο του Δουβλίνου το Dalymount Park προκειμένου να προχωρήσει στην αναδημιουργία του και ουσιαστικά με τα χρήματα ο σύλλογος να σωθεί από τη χρεωκοπία.

Η διοίκηση ενός συλλόγου από οπαδούς δεν είναι πάντα εύκολη…

Images: bohemianfc.com

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα