Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ελεύθερη πτώση

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ελεύθερη πτώση

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ελεύθερη πτώση
Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή σε όλα τα «στραπάτσα» που έχει υποστεί η εθνική Ιταλίας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Από την κατάκτηση του περσινού Euro μέχρι το βαρύ 5-2 από τη Γερμανία στο Nations League.

11 Ιουλίου 2021: Στη διαδικασία των πέναλτι, η Ιταλία νικάει την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

14 Ιουνίου 2022: Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η «σκουάντρα ατζούρα» οδεύει από αποτυχία σε αποτυχία, με κερασάκι στην τούρτα τη βαριά ήττα από τη Γερμανία, στο Ντόρτμουντ, με 5-2.

Τι έχει συμβεί μέσα σε αυτό το διάστημα; Αρχικά, δεν κατάφερε να κατακτήσει το Nations League του 2021, που διεξήχθη στην έδρα της. Στη συνέχεια, απέτυχε εις διπλούν (τόσο απευθείας, όσο και στα μπαράζ) να προκριθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ. Και τέλος, έμεινε με άδεια χέρια στον τελικό του διηπειρωτικού κυπέλλου εθνικών ομάδων. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

Η Ιταλία ξεκίνησε με το... αριστερό τις υποχρεώσεις της αμέσως μετά το Euro. Στον πρώτο της αγώνα μετά την κατάκτηση του τροπαίου, έμεινε στο 1-1 απέναντι στη Βουλγαρία, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε, το... νέκταρ της επιτυχίας ήταν ακόμη έντονο και κανείς δεν προβληματίστηκε. Ίσα-ίσα, που άπαντες έκαναν λόγο για επέκταση του αήττητου σερί της στα 35 παιχνίδια, ισοφαρίζοντας τότε τα ρεκόρ της Ισπανίας και της Βραζιλίας.

Τρεις μέρες μετά, στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, η Ιταλία έχασε τεράστια ευκαιρία να αγκαλιάσει την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ. Έμεινε στο 0-0 στην έδρα της Ελβετίας, με το «σπεσιαλίστα» Ζορζίνιο να χάνει πέναλτι και να μη δίνει το τρίποντο στην ομάδα του. Και τότε, όμως, οι περισσότεροι έδωσαν σημασία στο ιστορικό αήττητο των 36 συνεχόμενων αγώνων και όχι στο γεγονός πως οι Ελβετοί έμειναν ζωντανοί στο κόλπο της πρόκρισης.

Στις αγωνιστικές των προκριματικών του Οκτωβρίου η Ιταλία δεν αγωνίστηκε, καθώς είχε υποχρεώσεις στην τελική φάση του Nations League. Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης είχαν ραντεβού επί ιταλικού εδάφους, με τη «σκουάντρα ατζούρα» να μοιάζει το φαβορί, όχι μόνο λόγω έδρας, αλλά κυρίως λόγω των εκπληκτικών εμφανίσεών της στο Euro. Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον Φεράν Τόρες και την εκπληκτική Ισπανία του Λουίς Ενρίκε. Με δύο γκολ του νεαρού άσου, οι «φούριας ρόχας» νίκησαν με 2-1 την Ιταλία στο Μιλάνο, αφήνοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης με... άδεια χέρια.

Μετά το δυσάρεστο... διάλειμμα του Nations League, η Ιταλία επέστρεψε στις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο που στο μεσοδιάστημα, η Ελβετία την είχε φτάσει στην κορυφή της βαθμολογίας και διεκδικούσε την απευθείας πρόκριση. Το μεταξύ τους παιχνίδι, στις 12 Νοεμβρίου, είχε χαρακτήρα τελικού και το 1-1 στη Ρώμη είχε δύο όψεις. Από τη μία η «σκουάντρα ατζούρα» έχασε την ευκαιρία να τσεκάρει την πρόκριση, με τον Ζορζίνιο να μην ευστοχεί ξανά σε πέναλτι στο φινάλε, από την άλλη η ίδια εξακολουθούσε να έχει το πάνω χέρι απέναντι στους Ελβετούς, καθώς υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων και όριζε η ίδια την τύχη της.

Το – πρώτο – μεγάλο στραπάτσο ήρθε τρεις μέρες μετά, στο Μπέλφαστ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης αδυνατούσε να πάρει το τρίποντο απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία (0-0) και το απευθείας εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ κατέληγε στην Ελβετία, που έκανε πάρτι απέναντι στη Βουλγαρία. Έστω κι έτσι, όμως, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι είχε μία ακόμη ευκαιρία, ώστε να μην είναι απούσα από ένα δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Την ευκαιρία των μπαράζ.

Η κλήρωση των πλέι-οφ φάνηκε πως γύρισε την πλάτη στην Ιταλία. Κι αυτό γιατί έπρεπε να νικήσει στην έδρα της Πορτογαλίας, ώστε να προκριθεί στο Μουντιάλ. Κανείς, όμως, δεν υπολόγιζε πως η «σκουάντρα ατζούρα» δε θα έφτανε καν στον τελικό πρόκρισης απέναντι στους Ίβηρες. Κι αυτό γιατί... κατάφερε να αποκλειστεί νωρίτερα. Στον ημιτελικό αυτής της διαδικασίας, τον περασμένο Μάρτιο, γνώρισε ήττα-σοκ μέσα στο Παλέρμο από τη Βόρεια Μακεδονία με 1-0 και είπε «αντίο» στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή τη φορά οριστικό. Και έγινε μόλις η τέταρτη πρωταθλήτρια Ευρώπης, που απέτυχε να προκριθεί στο επόμενο Μουντιάλ.

Η Ιταλία είχε τη δυνατότητα, πριν από λίγες ημέρες, να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις του αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και πάλι, όμως, απέτυχε παταγωδώς. Στο γήπεδο όπου πριν από σχεδόν ένα χρόνο κατέκτησε το Euro, το Γουέμπλεϊ, είχε την ευκαιρία να κατακτήσει ένα ακόμη τρόπαιο. Αυτό της υπερ-πρωταθλήτριας κόσμου. Ωστόσο, ο Μέσι και η παρέα του έκαναν πλάκα στην ιταλική άμυνα, με την Αργεντινή να επικρατεί με 3-0 στο “Finalissima 2022” και να κάνει δικό της το διηπειρωτικό κύπελλο εθνικών ομάδων.

Το 5-2 από τη Γερμανία μοιάζει σαν το κερασάκι στην τούρτα για τους Ιταλούς, οι οποίοι μέσα σε έντεκα μήνες έχουν βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ. Από εκεί που έπαιζαν ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο και έμοιαζαν ανίκητοι, κατακτώντας το Euro, τώρα πλέον βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο. Δύο αποτυχημένες προσπάθειες για ένα ακόμη τρόπαιο (Nations League 2021, Finalissima 2022) και ένας οδυνηρός αποκλεισμός από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Άραγε, τι θα ακολουθήσει;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα