Σάουθγκεϊτ: «Μετά τη ρατσιστική επίθεση στο Euro προστέθηκε παραπάνω δυσκολία στη διαδικασία των πέναλτι»

Σάουθγκεϊτ: «Μετά τη ρατσιστική επίθεση στο Euro προστέθηκε παραπάνω δυσκολία στη διαδικασία των πέναλτι»

Newsroom
Σάουθγκεϊτ: «Μετά τη ρατσιστική επίθεση στο Euro προστέθηκε παραπάνω δυσκολία στη διαδικασία των πέναλτι»
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ λέει ότι η ρατσιστική κακοποίηση που υπέστησαν οι Σάκα, Σάντσο και Ράσφορντ αφού έχασαν πέναλτι στον τελικό του Euro 2020 προσθέτει «άλλο ένα επίπεδο δυσκολίας» στις προετοιμασίες για πέναλτι σε μεγάλα τουρνουά.

Η ρατσιστική επίθεση που υπέστησαν οι διεθνείς Άγγλοι που έχασαν πέναλτι στον τελικό του Euro στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Ιταλία ήταν η πιο μαύρη στιγμή της διοργάνωσης. Ο προπονητής των «τριών λιονταριών» Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ παραδέχεται μάλιστα σε συνέντευξή του ότι αυτή η συμπεριφορά κι ο φόβος να επαναληφθεί στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο, προσθέτει μία ακόμα δυσκολία στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι και στον σχεδιασμό της.

Ο φόβος μιας πιθανής κακοποίησης μπορεί να «καταλάβει» το μυαλό των παικτών πριν εκτελέσουν από την άσπρη βούλα. Κι αυτό είναι κάτι που ο Άγγλος τεχνικός θα λάβει σοβαρά υπόψιν, αν και παραδέχεται ότι δεν θα επηρεάσει την επιλογή του για τους εκτελεστές.

«Πρέπει να πω ότι δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό πριν», είπε. «Τώρα θα περάσει. Έχουμε 55 χρόνια που μιλάμε για πέναλτι και για οτιδήποτε άλλο. Τώρα λοιπόν έχουμε άλλο ένα επίπεδο που θα μας κάνει εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσουμε οτιδήποτε. Περάσαμε μια διαδικασία προετοιμασίας για τα πέναλτι. Το έχουμε εξετάσει σίγουρα. Μερικά από τα παιδιά έχουν πάρει περισσότερα με τα κλαμπ τους. Ο Μπουκάγιο εκτέλεσε δύο για τον σύλλογό του, εξαιρετικά σημαντικές στιγμές που συνοψίζουν αυτό που θέλει. Εμμέσως όμως δημιουργήσαμε άλλο ένα επίπεδο δυσκολίας για να ξεπεράσουμε μια διαδικασία των πέναλτι. Πρέπει να λάβω υπόψη όλα αυτά τα πράγματα και είναι απίστευτα περίπλοκο», τόνισε.

Ο Σάουθγκεϊτ εξήγησε ότι έχει αναρωτηθεί: «Εγώ δημιούργησα αυτήν την κατάσταση εδώ για τα αγόρια;» όταν συλλογίστηκε την ήττα από την Ιταλία την επόμενη μέρα, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αρνητικών συνεπειών ήταν δεύτερος μετά την πίστη του ότι δεν θα έχανε. «Δεν θα ήταν σωστό να μην επιλέγεις τους παίκτες που πιστεύεις ότι είναι καλύτεροι, λόγω των πιθανών συνεπειών της αστοχίας τους», είπε. «Πρέπει να τους διαλέξω με βάση την πεποίθηση ότι θα σκοράρουν».

Όταν εκείνος έχασε ένα καθοριστικό πέναλτι εναντίον της Γερμανίας στο Euro 96, επικρίθηκε για την τεχνική του αλλά όχι, όπως στην περίπτωση των παικτών του, για το χρώμα του δέρματός του. «Ξέρουμε ότι αυτό είναι γελοίο», είπε.

 

EURO Τελευταία Νέα