«Εκτοξεύθηκαν» στο Euro και πήραν μεταγραφή

«Εκτοξεύθηκαν» στο Euro και πήραν μεταγραφή

«Εκτοξεύθηκαν» στο Euro και πήραν μεταγραφή
Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι «εξαργύρωσαν» τις σπουδαίες εμφανίσεις τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με μεταγραφή δεκάδων εκατομμυρίων.

Γιον Γιένσεν

Το όνομά του άρχισε να ακούγεται έντονα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, καθώς ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές των επιτυχιών της Μπρόντμπι. Ωστόσο, η παρουσία του στο Euro του 1992 κυριολεκτικά τον απογείωσε. Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της εθνικής Δανίας το πέτυχε στον τελικό με τη Γερμανία. Το συγκεκριμένο τέρμα ήταν και το «διαβατήριο» του για τη νεοσύστατη Premier League, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ο Δανός μέσος πήρε μεταγραφή για την Άρσεναλ. Ο Γένσεν έμεινε στο Χάιμπουρι για τέσσερα χρόνια, κατακτώντας εγχώριους τίτλους, αλλά και το κύπελλο κυπελλούχων. Το 1996, επέστρεψε στην πατρίδα του και στην αγαπημένη του Μπρόντμπι.

1992

Βίτορ Μπαϊα

Πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια, το 1988, ο Βίτορ Μπαϊα έγινε βασικός κάτω από τα δοκάρια της Πόρτο. Πολύ γρήγορα κλήθηκε στην εθνική Πορτογαλίας και άρχισε να στρέφει πάνω του το ενδιαφέρον πολλών ομάδων. Το πρώτο μεγάλο τουρνουά με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του ήταν το Euro του 1996. Ο Βίτορ Μπαϊα αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του, στην πορεία μέχρι τα προημιτελικά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο Πορτογάλος πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα ποσό που ήταν το μεγαλύτερο που είχε δοθεί μέχρι τότε για τερματοφύλακα. Στους «μπλαουγκράνα» ξεκίνησε βασικός, όμως μετά την πρώτη χρονιά ένας τραυματισμός και η έλευση του Λουίς Φαν Χααλ στην τεχνική ηγεσία περιόρισαν τις συμμετοχές του.

1996

Κάρελ Πομπόρσκι

Ένας από τους πολλούς Τσέχους ποδοσφαιριστές, που πήραν μεταγραφή μετά το Euro 1996 και την πορεία της εθνικής τους ομάδας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Ο Κάρελ Πομπόρσκι ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των Τσέχων και μάλιστα στον προημιτελικό με την Πορτογαλία σημείωσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τέρματα στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αμέσως μετά τη διοργάνωση, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κινήθηκε αστραπιαία για την απόκτησή του, ωστόσο ο ίδιος έμεινε μόλις για ενάμιση χρόνο στο Ολντ Τράφορντ. Η παρουσία του Ντέιβιντ Μπέκαμ δεν του άφησε πολλά περιθώρια και αποχώρησε.

1996

Αντρέι Αρσάβιν

Τη σεζόν 2007-08 έστρεψε πάνω του όλα τα βλέμματα, καθώς οδήγησε τη Ζενίτ στην κατάκτηση του κυπέλλου UEFA. Ωστόσο, οι μνηστήρες αυξήθηκαν κατακόρυφα, κατά τη διάρκεια του Euro 2008. Ο Αρσάβιν οδήγησε τη Ρωσία μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης και μάλιστα ένα δικό του γκολ έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, στον προημιτελικό με την Ολλανδία. Μπαρτσελόνα και Τότεναμ κατέθεσαν επίσημη πρόταση για να τον αποκτήσουν μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως εισέπραξαν το «όχι» της ρωσικής ομάδας. Τελικά, στην αμέσως επόμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ο Αρσάβιν «εξαργύρωσε» τις εμφανίσεις του στο Euro, μετακομίζοντας στο Λονδίνο για λογαριασμό της Άρσεναλ. Στους «κανονιέρηδες» ξεκίνησε εντυπωσιακά, όμως με την πάροδο του χρόνου «ξεφούσκωσε» και επέστρεψε στη Ζενίτ.

2008

Μάριο Μάντζουκιτς

Δεν έγινε ποτέ στην καριέρα του μεγάλος σταρ. Τα φώτα δεν έπεσαν σχεδόν ποτέ πάνω του, όμως ο ίδιος δήλωνε πάντα παρών στα μεγάλα ραντεβού. Είτε σε συλλογικό επίπεδο, είτε σε εθνικό. Όπως έκανε και στο Euro του 2012, όταν προσπάθησε σχεδόν μόνος του να πάει την Κροατία στα νοκ άουτ. Τα τρία γκολ που πέτυχε στη φάση των ομίλων μπορεί να τον έφεραν στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ, όμως δεν έδωσαν στη «χρβάτσκα» το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Η Μπάγερν έσπευσε να τον αποκτήσει αμέσως μετά τη διοργάνωση, με τον Μάντζουκιτς να γίνεται κάτοικος Μονάχου για δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πέτυχε σχεδόν 50 γκολ με τους Βαυαρούς και κατέκτησε όλους τους τίτλους σε Γερμανία και Ευρώπη.

2012

 

EURO Τελευταία Νέα