Στο εξής οι Άγγλοι θα σέβονται περισσότερο την Ελλάδα του 2004

Στο εξής οι Άγγλοι θα σέβονται περισσότερο την Ελλάδα του 2004

Στο εξής οι Άγγλοι θα σέβονται περισσότερο την Ελλάδα του 2004
Ο Βασίλης Σαμπράκος βάζει σε ένα σημείωμα ορισμένα από τα βασικά αποσπάσματα μιας συγκλονιστικής διοργάνωσης, του Euro 2020.
  • Με την στρατηγική και την τακτική του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ τόσο στην πλειονότητα των αγώνων όσο και - ειδικά εκεί - στον τελικό, η Αγγλία έμαθε στους Άγγλους ποδοσφαιρόφιλους να σέβονται και να εκτιμούν περισσότερο τον τρόπο της Ελλάδας το 2004. Η Αγγλία προσπάθησε, δίχως τελικώς να τα καταφέρει, να κατακτήσει το τρόπαιο ποντάροντας στην αμυντική οργάνωσή της και όχι στην ποιότητα της ομαδικής τεχνικής και τακτικής κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων. Και δεδομένου ότι δεν τα κατάφερε, λογικά η αγγλική κοινωνία εκτίμησε παραπάνω την τέχνη που δίδαξε το 2004 η Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ.
  • Της Αγγλίας δεν της έκανε καλό που “το ‘ζησε” το Euro στο Λονδίνο. Προς το παρόν η συμπεριφορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας δεν σου δημιουργεί την αίσθηση ότι πήρε το μάθημα από αυτό το πάθημα. Οσο οι Αγγλοι συνεχίζουν να βαραίνουν τα πόδια των ποδοσφαιριστών και να θολώνουν τα μυαλά των προπονητών με τις αδικαιολόγητα μεγάλες προσδοκίες τους, θα πρέπει να ποντάρουν μόνο στην εύνοια της τύχης. Διότι με την συμπεριφορά τους δεν αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Το “εμείς ανακαλύψαμε το παιχνίδι” καμάρι τους είναι συγχρόνως η μεγαλύτερη “κατάρα” τους.
  • Το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια της καλύτερης ομάδας του τουρνουά. Η Ιταλία ήταν η καλύτερη ομάδα του Euro 2020 από την αρχή, δηλαδή από την φάση των ομίλων. Μια ομάδα την οποία πίστευε ο κόσμος της, επειδή ήταν πολύ καλή - αν όχι η καλύτερη, από την προκριματική φάση του Euro.

το πρωτοσέλιδο της gazzetta dello sport

  • Αυτό το πρωτοσέλιδο, με την καρδιά της “Gazzetta dello Sport” την ημέρα της πρεμιέρας της Ιταλίας απέναντι στην Τουρκία δείχνει την αύρα που είχε η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Μια αύρα που δεν έγινε πιεστική και εκνευριστική επειδή οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές είχαν τελικά “την τύχη” να παίξουν μακριά από την πατρίδα τους τα νοκ άουτ παιχνίδια.
  • Οι 5 αλλαγές έχουν αλλάξει το ποδόσφαιρο, διότι έχουν επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτονται και αποφασίζουν, κατά τη διαχείριση των αγώνων, οι προπονητές. Αυτό, που ήταν το πρώτο τουρνουά με τέτοια ευχέρεια για τους προπονητές, δημιούργησε νέα δεδομένα στην στρατηγική.
  • Το τρόπαιο κατέληξε στην ομάδα με την πιο εγκάρδια απαγγελία του εθνικού ύμνου. Και επειδή πέτυχε, η Ιταλία δημιούργησε ένα νέο παράδειγμα, που ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα και να βάλει τους ποδοσφαιριστές στην διαδικασία να “το ζουν” περισσότερο όταν απαγγέλλουν τον εθνικό ύμνο.
  • Σε ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση, όπως είχε συμβεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, καταλάβαμε πώς γίνεται να βοηθά το VAR στην απονομή δικαιοσύνης στο παιχνίδι δίχως να αλλοιώνει τη φύση του παιχνιδιού με τις μεγάλες καθυστερήσεις. Κοστίζει πολύ πιο ακριβά, αλλά αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος χρήσης του.
  • Σε μια ακόμη διοργάνωση επιβεβαιώθηκε ο “νόμος” που έχει τεκμηριωθεί μέσα από την στατιστική μελέτη σχετικά με το προβάδισμα που αποκτά η ομάδα που εκτελεί πρώτη στην διαδικασία των πέναλτι. Ένας αξιόλογος Αγγλος δημοσιογράφος, ο Ben Lyttleton, που έχει δημιουργήσει ένα βιβλίο - αποτέλεσμα διατριβής στην εκτέλεση του πέναλτι (“Twelve Yards”), επιμένει εδώ και μια 10ετία στις συζητήσεις μας ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία. Κι ίσως αυτό το τουρνουά να έδωσε αρκετά ερεθίσματα προς αυτούς που αποφασίζουν για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.