Θα το έδινες στον Στέρλινγκ ή στον Ζορζίνιο;

Θα το έδινες στον Στέρλινγκ ή στον Ζορζίνιο;

Θα το έδινες στον Στέρλινγκ ή στον Ζορζίνιο;
Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τους διεκδικητές του Player of the Tournament βραβείου.

Δεν έχει μεγάλο νόημα να μπει κανείς στην διαδικασία να αναλύσει και να τεκμηριώσει το αν προκρίθηκαν ή όχι στον τελικό οι δύο καλύτερες ομάδες. Όπως λέει ο Γιώργος Καραγκούνης, στον τελικό βρίσκονται πάντα οι καλύτερες ομάδες του τουρνουά, ανεξάρτητα από στιγμές εύνοιας - βλέπε πέναλτι Αγγλίας - ή κακοτυχίας. Αν κανείς το δει από αυτό το πρίσμα, στον τελικό πράγματι βρίσκονται δύο ομάδες που έδειξαν με συνέπεια καλή εικόνα σε αρκετά παιχνίδια του τουρνουά. Η Ιταλία από την αρχή, η Αγγλία από την είσοδό της στα νοκ άουτ.

Η παράδοση των Euros θέλει τον τελικό να αναδεικνύει εκτός των άλλων και τον καλύτερο παίκτη του τουρνουά. Αυτός, όπως διδάσκει η πρόσφατη ιστορία, δηλαδή το Euro 2016, δεν προκύπτει μόνο από την νικήτρια του τουρνουά - συνέβη στο Euro 2016 ο Man of the Tournament να έρχεται από την ηττημένη Γαλλία, ο Αντουάν Γκριεσμάν.

Δεν είναι πολύ εύκολο να προεκτιμήσει κανείς πώς θα κυλήσει ο τελικός και κατά συνέπεια να προβλέψει τον παίκτη με την υψηλότερη απόδοση ώστε να οδηγηθεί στο ονοματεπώνυμο του παίκτη του τουρνουά. Το φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών είναι ο Άγγλος παίκτης με την μεγαλύτερη ακτινοβολία σε αυτό το Euro. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος δεν βρίσκεται μόνο σε καλή φόρμα αλλά και στην καλύτερη στιγμή του στο κομμάτι της ωριμότητας, της αποφασιστικότητας κατά την λήψη αποφάσεων και τελικά της προσωπικότητας είναι αυτός που σήμερα “πληρώνει” λιγότερο. Δικαίως. Στη θέση του Πεπ Γκουαρδιόλα θα ζητούσα από τον Γκάρεθ Σάουθγκέιτ μια συνάντηση προκειμένου να με βοηθήσει να καταλάβω πώς το κάνει, με όρους νοοτροπίας, και καταφέρνει να παρουσιάζει τόσο αποφασιστικό τον 26χρονο επιθετικό.

Το δεύτερο φαβορί, που έρχεται πάλι από την Αγγλία, είναι κάποιος που πράγματι μπορεί να προσπεράσει τον Στέρλινγκ εφόσον αποδειχθεί αυτός ο αποφασιστικός, ο game changer ή ο winner της Αγγλίας στον τελικό. Ο Χάρι Κέιν ανέβασε την απόδοσή του στα νοκ άουτ, και σήμερα προλαβαίνει να βγει πρώτος σκόρερ ή έστω να ισοβαθμίσει στην πρώτη θέση με τον Ρονάλντο και τον Σικ, εφόσον πετύχει ένα γκολ. Αλλά ανάμεσα στους δύο δεν γίνεται σύγκριση - ο Στέρλινγκ έχει δώσει περισσότερα χρήσιμα στοιχεία στο παιχνίδι της Αγγλίας, κυρίως επειδή εκείνος είναι που δημιουργεί με ατομικές ενέργειες τις ευνοϊκές καταστάσεις για να πετύχει γκολ η ομάδα του.

Ο τρίτος στις αποδόσεις είναι αυτός που, κατά την αντίληψή μου, θα είναι ο player of the tournament εφόσον στον τελικό κάνει όσα έκανε στην πλειονότητα των προηγούμενων αγώνων. Ο Ζορζίνιο έχει υπάρξει ένας από τους πιο συνεπείς σε υψηλή απόδοση σε αυτό το τουρνουά. Δεύτερος σε χιλιόμετρα, τρίτος σε επανακτήσεις κατοχής της μπάλας, 8ος σε αμυντικές μονομαχίες, 3ος σε κοψίματα, 3ος σε πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν, είναι αμέτρητα τα στοιχεία (πηγή: Wyscout) που αναδεικνύουν την ποιότητα της απόδοσης του 29χρονου μέσου της Τσέλσι. Στοιχεία που έρχονται να τεκμηριώσουν την αίσθηση που δημιουργεί στο γυμνό μάτι με την απόδοσή του ένας παίκτης που δίνει ισορροπία στις δύο φάσεις παιχνιδιού στην Ιταλία.

Ναι, ο Φεντερίκο Κιέζα, που ακολουθεί στις στοιχηματικές αποδίσεις είναι μια από τις “αποκαλύψεις” αυτού του Euro, παρ’ όλο που δεν περίμενε αυτό το τουρνουά για να τον καλωσορίσει το ποδόσφαιρο στο επίπεδο της ελίτ, και ναι, υπάρχει ο - 5ος στις αποδόσεις - Τζόρτζιο Κιελίνι, ένας καθηγητής άμυνας που έχει μεγάλες στιγμές και σε αυτό τουρνουά. Αλλά και οι δύο πρέπει να κάνουν μεγάλα πράγματα στον τελικό για να προσπεράσουν σε συνεισφορά τον Ζορζίνιο και τελικά να κερδίσουν αυτή την διάκριση.

Και ποιος λείπει από αυτή τη λίστα, ή πιο σωστά ποιος “αδικείται” επειδή η ομάδα του δεν έφτασε στον τελικό για να του δώσει την ευκαιρία να διακρίνεται μέχρι τέλους και να αναδειχθεί σε πολυτιμότερο του τουρνουά; Ο Μιχάλης Τσόχος έγραψε για τον Πέδρι, και ποιος μπορεί να διαφωνίσει για ένα παιδί που μας φώναξε με συνέπεια ότι έχει έρθει για να σταθεί στο επίπεδο των Τσάβι - Ινιέστα; O 18χρονος Ισπανός όμως δεν είναι, στο δικό μου μυαλό, ο μόνος που “αδικείται”. Θα έλεγα το ίδιο για τον Πιέρ Χόιμπιεργκ, ένα παιδί το οποίο στα 21 έδειχνε να το παίρνει “η κάτω βόλτα”, όταν έφευγε από την Μπάγερν ως κάποιος που “δεν είναι για το επίπεδο της ελίτ” και σήμερα, στα 26 ήταν από την φάση των ομίλων μέχρι τον ημιτελικό ο πολυτιμότερος της Δανίας, η οποία έφτασε πολύ κοντά στον τελικό. Με όσα έκανε σε αυτό το τουρνουά, τα οποία ήρθαν ως συνέπεια όσων έκανε τον προηγούμενο καιρό με την Τότεναμ, ο Χόιμπιεργκ ξαναβάζει τον εαυτό του στην βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Με την ευκαιρία θέλω να θυμίσω τα ονοματεπώνυμα των έξι προηγούμενων Players of the Tournament, δηλαδή αυτών που είχαν αναδειχθεί σε κορυφαίοι από το 1996, που καθιερώθηκε το βραβείο: Ματίας Ζάμερ, Ζινεντίν Ζιντάν. Τσάβι, Ινιέστα, Γκριεσμάν. Α, και ο Ζαγοράκης. Τι ζήσαμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.