Ιταλία-Ισπανία: Το δεύτερο μεγαλύτερο Clasico της Ευρώπης βγάζει φιναλίστ

Ιταλία-Ισπανία: Το δεύτερο μεγαλύτερο Clasico της Ευρώπης βγάζει φιναλίστ
Η έβδομη κόντρα τους σε μεγάλη διοργάνωση, το τρελό σερί της υπέροχης Ιταλίας και η αμφιλεγόμενη Ισπανία. Αυτό το μεγάλο ντέρμπι πριν τον τελικό (Ant1, 22:00) δεν έχει φαβορί.

Εάν το Αγγλία-Γερμανία θεωρείται το μεγάλο ευρωπαϊκό εθνικό Clasico, τότε αναμφίβολα το Ιταλία-Ισπανία είναι το δεύτερο μεγάλο ντέρμπι της Γηραιάς ηπείρου. Τουλάχιστον, τέτοιο έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2008 που οι Ισπανοί τους απέκλεισαν στα προημιτελικά, το 2012 που τους νίκησαν στον τελικό και το 2016 που η Σκουάντρα Ατζούρα τους άφησε εκτός στους “16”, τερματίζοντας οριστικά την οκταετή κυριαρχία τους, αυτό είναι το τέταρτο διαδοχικό Euro που οι δύο χώρες καλούνται να κοντραριστούν, δίχως να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον άλλον ημιτελικό (Αγγλία-Δανία)...

Ο τελικός του 2012 με το 4-0 υπέρ των Ισπανών

Το απρόσμενο θαύμα

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι Ιταλοί έχουν εντυπωσιάσει. Με τις πέντε διαδοχικές νίκες πραγματοποιούν το κορυφαίο μεγάλο τουρνουά της ιστορίας τους. Και μπορεί οι κακές γλώσσες να ισχυρίζονται ότι η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι καθάρισε εύκολα στον όμιλο, επειδή έπαιξε με Τουρκία, Ελβετία, Ουαλία και ότι με την Αυστρία τα χρειάστηκε στην παράταση, αλλά η πραγματικότητα είναι πως έχει κάνει σπουδαίες εμφανίσεις. Αρχικά η Ελβετία δεν είναι “εύκολη”, καθώς απέκλεισε τη Γαλλία και έμεινε εκτός από την Ισπανία στα πέναλτι. Επειτα, στα προημιτελικά η Σκουάντρα άφησε εκτός το Βέλγιο που είναι η Νο1 ομάδα του world ranking.

Αυτά είδε και ο Ζοσέ Μουρίνιο και ισχυρίστηκε ότι: «Η Ιταλία θεωρώ πως είναι ισχυρότερη ομάδα από την Ισπανία. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα είναι στο τελικό 100%, γιατί έχω μεγάλο σεβασμό για το ισπανικό ποδόσφαιρο. Η Ιταλία έχει μεγάλο ταλέντο, αν και οι επιθετικοί δεν είναι αρκετά αποφασιστικοί. Εχουν ωστόσο πολλές λύσεις. Μου αρέσει η δουλειά που κάνει το team του Μαντσίνι. Εχω σεβασμό για την Ισπανία. Νομίζω ότι θα έχουμε δύο υπέροχους ημιτελικούς. Θα είναι ο επαναληπτικός αγώνας ενός τελικού του Euro στον οποίο η Ισπανία είχε ισοπεδώσει την Ιταλία. Νομίζω ότι η Ιταλία είναι πιο δυνατή».

Η μεγάλη απώλεια της Ιταλίας

Mυθικά ρεκόρ και πλήγμα

Η Ιταλία ονειρεύεται τον τέταρτο τελικό της ιστορίας της, έχοντας την κατάκτηση του 1968 και τις ήττες του 2000 και του 2012. Αυτή τη στιγμή τρέχει τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών. Αυτό καθιστούν οι 13 διαδοχικές νίκες και μέχρι τις 11 δεν είχε δεχτεί καν γκολ. Παράλληλα τρέχει αήττητο 33 αγώνων (27 νίκες), με το ρεκόρ να είναι οι 35 που κατέχουν από κοινού Ισπανία και Βραζιλία. Ενδεικτικό είναι ότι η τελευταία ήττα των Ιταλών ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Nations League από την Πορτογαλία, ενώ εδώ και 23 ματς δεν έχει δεχτεί πρώτη γκολ.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο Μαντσίνι έχει να καλύψει την τεράστια απώλεια με τον τραυματισμό του Σπινατσόλα. Τη θέση του εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ στη διοργάνωση θα καλύψει ο Εμερσον. Αυτός θα είναι κιόλας που θα έχει την εντολή να ανεβαίνει, μιας και από την απέναντι πλευρά ο Ντι Λορέντσο έχει εντελώς ανασταλτική συμπεριφορά. Στα δεξιά της επίθεσης προβάδισμα έχει ο Κιέζα, ο οποίος έχει κλέψει τη θέση από τον Μπεράρντι,όπως και ο Βεράτι από τον Λοκατέλι στο κέντρο.

Η πιθανή 11άδα της Ιταλίας: Ντοναρούμα, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ντι Λορέντσο, Εμερσον, Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Βεράτι Ινσίνιε, Κιέζα, Ιμόμπιλε.

Αμφιλεγόμενοι Ιβηρες

Σε αντίθεση με τη σταθερότητα που έχει επιδείξει η αποψινή αντίπαλός της, η Ισπανία έχει ξεκινήσει από νωθρά έως απογοητευτικά. Οι δύο αρχικές ισοπαλίες με Σουηδία, Πολωνία έφεραν γκρίνια για την ομάδα και τον Μοράτα, που έχασε σημαντικές ευκαιρίες. Ακολούθησαν ωστόσο, οι δύο σερί πεντάρες, (Σλοβακία, Κροατία), κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε Euro. Βέβαια, με την Κροατία το υπέρ της 3-1 έγινε απρόσμενα στο φινάλε 3-3, αν και στην παράταση οι Ιβηρες βρήκαν τις δυνάμεις και προκρίθηκαν.

Με την Ελβετία πάλι, στα προημιτελικά, παρά το γρήγορο γκολ, έμειναν πίσω και χρειάστηκαν τα πέναλτι για να περάσουν. Γενικότερα από την άσπρη βούλα τα έχουν πάει τέλεια τελευταία. Το 2008 κόντρα στην Ιταλία και το 2012 με την Πορτογαλία, ήταν ο Κασίγιας που τα έκανε όλα τέλεια. Μετά την Ελβετία λοιπόν, εάν οι Ισπανοί χρειαστεί να παίξουν πέναλτι με την Ιταλία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ, καμία χώρα δεν πέρασε σε δύο διαδικασίες από τα 11 βήματα στην ίδια διοργάνωση.

Η γκρίνια και ο αναντικατάστατος Μοράτα

Για τον Λουίς Ενρίκε το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βάλει στη θέση του τραυματία Σαράμπια. Ο εξτρέμ της Παρί μπήκε στη δεύτερη αγωνιστική και έκανε τη διαφορά. Λογικά το κενό του θα κληθεί να καλύψει ένας εκ των Ντάνι Ολμπο, Ογιαρθάμπαλ, αν και δεν αποκλείεται μία πιο συντηρητική προσέγγιση με τον Γιορέντε σε πιο ολοκληρωμένο ρόλο και ανασταλτική προσοχή, με τον Μοράτα να είναι αμετακίνητος στην κορυφή. Στο άλλο ερώτημα: Ζόρντι Αλμπά ή Γκαγιά, ο πλάγιος μπακ της Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα. Οι υπόλοιποι θα είναι μάλλον απαράλλαχτοι.

Ο Μοράτα που αγαπούν να μισούν

Η πιθανή 11άδα της Ισπανίας: Ουνάι Σιμόν, Λαπόρτ, Πάου Λόπεθ, Ζόρντι Αλμπα, Αθπιλικουέτα, Μπουσκέτς, Κόκε, Πέδρι, Φεράν Τόρες, Ντάνι Ολμο, Μοράτα.

Ζορζίνιο vs Μπουσκέτς

Ιταλία και Ισπανία θα βρεθούν αντιμέτωπες για 38η φορά στην ιστορία τους. Το φοβερό είναι ότι βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο. Εχουν από 11 νίκες και οι ισοπαλίες είναι 15. Από αυτά τα ματς τα έξι αφορούν συναντήσεις τους στο Euro, όπου οι Ιταλοί έχουν δύο νίκες, οι Ισπανοί μία και τρεις είναι οι ισοπαλίες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη αυτού του ραντεβού στο “Γουέμπλεϊ” (Ant1, 22:00). Μόνο ότι η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί στο κέντρο, με τους μετρονόμους Ζορζίνιο, Μπουσκέτς να είναι εκείνοι που επηρεάζουν περισσότερο από κάθε άλλον τη ζωή και τον θάνατο της ομάδας τους...

 

EURO Τελευταία Νέα