Το αγγλικό τρένο της αγάπης επέστρεψε! (pics & vids)

Το αγγλικό τρένο της αγάπης επέστρεψε! (pics & vids)

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Το αγγλικό τρένο της αγάπης επέστρεψε! (pics & vids)
Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το τέταρτο γκολ της Αγγλίας κόντρα στην Ουκρανία, την κομπίνα της Λίνκολν και την μεγάλη δύναμη της ομάδας του Σάουθγκέιτ που είναι και πάλι εδώ!

Στο Μουντιάλ του 2018 η Αγγλία έκανε θραύση μέσα από τις στατικές φάσεις. Διέλυσε κάθε προηγούμενο ρεκόρ της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας 9 γκολ από τις ᾽᾽νεκρές᾽᾽ μπάλες. Έξι προήλθαν από εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ και τρεις από την άσπρη βούλα.

Το πόσο σημαντικό θεωρεί αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Τριών Λιονταριών δεν είναι κάτι καινούριο. Ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ κατά το παρελθόν έκρινε σκόπιμο για την δημιουργία νέων ρουτινών, να παρακολουθεί από κοντά αγώνες NBA, ώστε μέσα από τα μπασκετικά συστήματα να βρίσκει νέους τρόπους να δημιουργεί χώρους προς αξιοποίηση εντός της περιοχής στην διαδικασία στημένων φάσεων.

Η προσπάθεια ανακάλυψης αυτή, όμως, δεν είχε μόνο αγώνες μπάσκετ του υψηλότερου επιπέδου. Ο παλαίμαχος κεντρικός αμυντικός πέρασε αρκετά Σάββατο σε γήπεδα μικρότερων κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σε ένα από αυτά, στο γήπεδο της Λίνκολν Σίτι, είδε, κατέγραψε και ενέταξε στις ρουτίνες του, ᾽᾽το τρένο της αγάπης᾽᾽. Αυτή είναι η ονομασία που έδωσαν οι Άγγλοι στην συγκεκριμένη ρουτίνα, στην οποία τέσσερις ποδοσφαιριστές βρίσκονται ο ένας πίσω από τον άλλον στα όρια της μεγάλης περιοχής με απόσταση ελάχιστων εκατοστών, σαν βαγόνια που συνθέτουν ένα τρένο.

Η πρώτη φορά που η Αγγλία εμφάνισε το τρένο της αγάπης ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Μάλιστα, στο παιχνίδι με την Σουηδία για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, ο Τζέρι Μαγκουάιρ κατάφερε να σκοράρει, ως αποτέλεσμα αυτής της κομπίνας!

Η... κριτική στον αγγλικό Τύπο και οι κακές εκτελέσεις

Στο φετινό Euro μέχρι και τον προημιτελικό κόντρα στην Ουκρανία, η Αγγλία δεν είχε καταφέρει να σκοράρει ούτε ένα γκολ από στατική φάση. Αυτό, μάλιστα, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και μίνι έρευνας από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς αναλυτές της χώρας. Μάλιστα, ο Σάουθγκέιτ δήλωσε σχετικά τα εξής:

᾽᾽ Είναι κάτι πραγματικό σπάνιο για εμάς. Έχουμε τέσσερα ή πέντε παιχνίδια χωρίς γκολ από στατική φάση. Είναι σίγουρα ένας τομέας, στον οποίο πρέπει να εμφανίσουμε βελτίωση᾽᾽.

Ο special one, Ζοσέ Μουρίνιο, είχε την απάντηση στο τι πάει λάθος στις φετινές επιδόσεις της Αγγλίας σε αυτό το κομμάτι, μετά το παιχνίδι με την Τσεχία. ᾽᾽Οι εκτελέσεις ήταν πολύ άσχημες. Η Αγγλία έχει πολύ καλούς παίκτες για να επιτεθούν από τα κόρνερ, όπως για παράδειγμα ο Λουκ Σο που ήταν άριστος σήμερα αλλά οι εκτελέσεις του δεν ήταν καλές᾽᾽.

Κάτι παραπάνω από το 50% μίας επιτυχημένης κομπίνας είναι η σωστή εκτέλεση. Οι Άγγλοι δεν είχαν καλές επαφές και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να σκοράρουν από φάουλ ή από κόρνερ.

Το comeback κόντρα στην Ουκρανία

Στον προημιτελικό κόντρα στους Ουκρανούς, η βελτίωση για την οποία έκανε λόγο ο Σάουθγκειτ έκανε την εμφάνιση της. Και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δύο γκολ από νεκρές μπάλες. Ένα ο Χάρι Μαγκουάιρ μετά από εκτέλεση φάουλ και ένα ο Τζόρνταν Χέντερσον έπειτα από κόρνερ.

Μάλιστα στο γκολ του αρχηγού της Λίβερπουλ, όπως βλέπουμε με την βοήθεια του Wyscout, το τρένο της αγάπης έκανε ξανά την εμφάνιση του, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία:

Ενγλαν

Από κει και πέρα, ας αναλύσουμε τι ακριβώς κάνει η Αγγλία σε αυτή την ρουτίνα:

* Ο εκτελεστής φέρνει την μπάλα κεντρικά στο ύψος της μικρής περιοχής με ένα εξωτερικό χτύπημα. Δηλαδή η μπάλα από την γωνία του κόρνερ πηγαίνει από έξω προς τα μέσα.

* Οι Άγγλοι έχουν πέντε παίκτες εντός περιοχής για να επιτεθούν και δύο εκτός περιοχής για την δεύτερη μπάλα, τους οποίους έχουμε μαρκάρει στον κόκκινο κύκλο.

*Η Ουκρανία αμύνεται σε δύο γραμμές ζώνης και το μοναδικό man to man αφορά τον Στέρλινγκ. Από το ᾽᾽τρένο της αγάπης᾽᾽, το οποίο δημιουργεί τον χώρο ανάμεσα στην πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανών και την δεύτερη, το κόκκινο βέλος μας δείχνει την κίνηση δύο παικτών προς την μικρή περιοχή.

Το πρώτο άσπρο βέλος είναι η κίνηση προς το πρώτο δοκάρι που κάνει Χέντερσον για να σκοράρει και το άλλο προς το δεύτερο, την κίνηση του Κέιν.

τσ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.