Τσεχία – Δανία 1-2: Ενα τρελό όνειρο με ημέρες '92 (vid)

Το 1992 τους μάζεψαν από τις παραλίες και σήκωσαν την κούπα. Τώρα, οι Δανοί που επικράτησαν 2-1 των Τσέχων, πέρασαν στα ημιτελικά και ξαναζούν το όνειρο, παίρνοντας δύναμη και από την ιστορία του Κρίστιαν Ερικσεν.

Τότε μαζεύτηκαν την ύστατη στιγμή από τις παραλίες. Τώρα βίωσαν στην πρεμιέρα τους την πιο στενάχωρη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Ερικσεν. Ισως οι Δανοί να έχουν ανάγκη μία ξεχωριστή αφήγηση, ένα παραμύθι, το οποίο θα τους δώσει αυτό το έξτρα κίνητρο για την υπέρβαση. Οπως συνέβη το 1992, τότε που ερχόμενοι από το... πουθενά, ολοκλήρωσαν την πιο τρελή κατάκτηση, τουλάχιστον έως ότου τους ξεπεράσει η Ελλάδα του Οτο Ρεχάγκελ. Ετσι λοιπόν και τώρα. Αφού ξεκίνησαν με δύο ήττες και την ψυχολογία στο πουθενά, κατάφεραν να νικήσουν 2-1 την Τσεχία και να εμφανιστούν στα ημιτελικά του Euro 2020.

Φοβερός Μέλε, ασταμάτητος Σικ

Με το καλησπέρα στον προημιτελικό οι Δανοί άνοιξαν το σκορ, όταν ο Ντιλέινι (5') βρέθηκε εντελώς μόνος του μετά από κόρνερ και σκόραρε με κεφαλιά. Οι Τσέχοι ήταν καλύτεροι, είχαν καλές στιγμές, με τον Σμάιχελ να τους αρνείται το γκολ σε τρεις περιπτώσεις. Οτι όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν εκείνοι, συνέβη στη δική τους εστία. Ο εκπληκτικός σε όλο το τουρνουά, Μέλε, έβγαλε υπέροχη παράλληλη με εξωτερικό φάλτσο (42') και εξ επαφής έγραψε το 2-0 ο Ντόλμπεργκ.

Ολα έδειχναν να έχουν τελειώσει. Πλέον οι Δανοί με κλειστή άμυνα και υπεροπλία στον αέρα, καθάριζαν τα πάντα μπροστά από την εστία τους. Ωστόσο, ο Σικ με πλασέ σε μία επαφή (49') βρήκε δίχτυα για πέμπτη φορά στη διοργάνωση (σ.σ.: ο ένατος που το κάνει και με τους Πλατινί, Μιλόσεβιτς, Μπάρος να έχουν χρειαστεί λιγότερα ματς από εκείνον).

Μόνο η Δανία και η Κολομβία

Οι Τσέχοι είχαν μπει στο ματς, κυνήγησαν την ισοφάριση, μα από κάποιο χρονικό σημείο και έπειτα φάνηκαν να αδειάζουν από δυνάμεις, με μοιραία συνέπεια την υποταγή τους. Κάπως έτσι, η Δανία που έγινε μόλις η δεύτερη σε διοργάνωση ηπείρου μετά την Κολομβία το 2005, που φτάνει σε ημιτελικά, ενώ ξεκίνησε με δύο ήττες, θα περιμένει για την ερχόμενη Τετάρτη στο “Γουέμπλεϊ” τον νικητή του Αγγλία-Ουκρανία. Και όπου βγει...


Τσεχία (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Κουφάλ, Τσελούστκα (69' Μπράμπετς), Κάλας, Μπορίλ, Χόλες (46' Γιάνκτο), Σούτσεκ, Μάζοπουστ (46' Κρμέντσικ), Μπαράκ, Σέβτσικ (80' Νταρίντα), Σικ (79' Βίντρα)

Δανία (Κάσπερ Γιούλμαντ): Σμαιχελ, Κιάερ, Βέστεργκααρντ, Κρίστενσεν (81' Αντερσεν), Ντιλέινι (81' Γιένσεν), Χόιμπιεργκ, Μέλε, Στρίγκερ-Λάρσεν (71' Βας), Ντάμσγκααρντ (60' Νόργκααρντ), Μπρέθγουεϊτ, Ντόλμπεργκ (59' Πόουλσεν).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα