EURO 2020: Μια ενδεκάδα σκέτη... απογοήτευση!

EURO 2020: Μια ενδεκάδα σκέτη... απογοήτευση!

Σε αυτό το EURO υπήρξαν παίκτες - αποκαλύψεις, μεγάλες εκπλήξεις, γκολάρες, θρίλερ, ενώ από τον όμιλο του «θανάτου» καμία ομάδα δεν επέζησε... Από τις τέσσερις φιναλίστ του ΕURO 2016, καμία δεν προχώρησε πέρα από τους «16» στο EURO 2020.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Βασίλης Τεμπέλης

Ούτε η Γαλλία του Κιλιάν Μπαπέ, ούτε η Πορτογαλία των Ρονάλντο, Φερνάντες, ούτε η Ουαλία του Μπέιλ, ούτε και η Γερμανία του Μίλερ. Το Gazzetta παρουσιάζει μια ενδεκάδα... απογοητεύσεων που είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν με τις εμφανίσεις τους στο φετινό Euro.

Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία)

Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία)

Μπρούνο Φερνάντες (Πορτογαλία)

 Μπρούνο Φερνάντες (Πορτογαλία)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία)

Ντιόγκο Ζότα (Πορτογαλία)

Ντιόγκο Ζότα (Πορτογαλία)

Ματάις Nτε Λιχτ (Ολλανδία)

Ματάις Nτε Λιχτ (Ολλανδία)

Μπερνάρντο Σίλβα (Πορτογαλία)

Μπερνάρντο Σίλβα (Πορτογαλία)

Χακάν Τσαλχάνογλου (Τουρκία)

Χακάν Τσαλχάνογλου (Τουρκία)

Μάρκους Μπεργκ (Σουηδία

Μάρκους Μπεργκ (Σουηδία

Τόμας Μίλερ (Γερμανία)

Τόμας Μίλερ (Γερμανία)

Τίμο Βέρνερ (Γερμανία)

Τίμο Βέρνερ (Γερμανία)

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα πάνω του. Τρία χρόνια πριν κατακτούσε το Μουντιάλ και τώρα ήταν η ευκαιρία του να σηκώσει το EURO και να πάρει τη Χρυσή Μπάλα. Πρώτος σκόρερ ξανά στη Ligue 1 με 27 γκολ, αλλά και 8 τέρματα στο Champions League, χωρίς πάντως η Παρί να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, στο EURO ο 22χρονος ήταν κουρασμένος, του έλειψε η φρεσκάδα, το καθαρό μυαλό και σε 14 προσπάθειες που επιχείρησε με τη Γαλλία έκανε μόλις μια ασίστ. Σε 390 λεπτά συμμετοχής δε βρήκε ποτέ δίχτυα σκορπίζοντας απογοήτευση με την εικόνα του. Ποιος θα ξεχάσει την... επίθεση της μητέρας του Ραμπιό για τις χαμένες ευκαιρίες του κόντρα στην Ελβετία!

Αλλαξε τη μοίρα της Γιουνάιτεντ, αφού με τις ηγετικές του ικανότητες και την προσωπικότητά του έβαλε ξανά τη Μάντσεστερ σε θέση... μάχης για τον τίτλο της Premier League. Ο Πορτογάλος σταρ με 28 γκολ και 17 ασίστ έκανε τη διαφορά και αναδείχθηκε σε MVP του συλλόγου. Ωστόσο, η λάμψη του... ξεθώριασε στο EURO. Επειτα από 58 ματς με τη Γιουνάιτεντ έφτασε εξαντλημένος στη διοργάνωση, με συνέπεια να μην τεθεί στα βασικά πλάνα του Φερνάντο Σάντος. «Εχασε τη σπίθα του» τόνισε ο Αρσέν Βενγκέρ για τον παίκτη που είχε 206 λεπτά συμμετοχές, κανένα γκολ, καμία ασίστ και μόλις τέσσερις προσπάθειες.

Μπήκε στο τουρνουά ως ο πιο καυτός φορ του πλανήτη, έχοντας 48 γκολ με τη Μπάγερν σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Λέβα έσπασε το ρεκόρ τερμάτων του Γκερτ Μίλερ στη Bundesliga κι έδειχνε πανέτοιμος να οδηγήσει την Πολωνία τουλάχιστον στα νοκ άουτ του EURO. Μπορεί να πέτυχε τρία γκολ, όμως δεν θύμισε τον παίκτη - φόβητρο που όλοι έχουμε συνηθίσει. Σε έναν όμιλος με Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, η ομάδα του πήρε την τέταρτη θέση και ο Πολωνός δεν ήταν σε θέση να κάνει την υπέρβαση. Επαιξε 270 λεπτά, έχοντας μόλις τέσσερις προσπάθειες στο στόχο.

Ο Φερνάντο Σάντος τον έβαλε στην κορυφή της επίθεσης, βάζοντας στα άκρα τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπερνάρντο Σίλβα. Χάθηκε στην αιχμή του δόρατος, έχασε και ο ίδιος τις ευκαιρίες που είχε. Εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και των προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στην Premier League με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Ο 24χρονος σκόραρε ένα γκολ και μοίρασε μία ασίστ στο «ναυάγιο» της Πορτογαλίας, στη βαριά ήττα (2-4) από τη Γερμανία. Χάθηκε στο κρίσιμο ματς με το Βέλγιο, έγινε αλλαγή στο 70ό λεπτό για να δώσει τη θέση του στον Αντρέ Σίλβα. Δεν ήταν το τουρνουά του.

«Ο Ντε Λιχτ πήγε στην Ιταλία για να μάθει πώς να αμύνεται, αλλά δεν νομίζω ότι έχει μάθει πολλά» τόνιζε πριν λίγες ημέρες ο Μάρκο Φαν Μπάστεν και δεν έπεσε έξω. Στο 55ο λεπτό του νοκ άουτ αγώνα με την Τσεχία, η λανθασμένη ενέργεια του αμυντικού της Γιουβέντους, οταν οδήγησε στην κόκκινη κάρτα και αποτέλεσε τον «μοιραίο» παίκτη για το συγκρότημα του Φρανκ Ντε Μπουρ. Μπορεί στη φάση των ομίλων να μην ήταν κακός, αλλά στα δύσκολα απέτυχε να αποδείξει πως μπορεί να οδηγήσει την Ολλανδία ψηλά.

Άλλη μια απογοήτευση. Ο Μπερνάρντο Σίλβα παρασύρθηκε στη γενικότερη μετριότητα της Πορτογαλίας, δεν ταίριαξε ποτέ στην τριάδα με Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζότα. Σε ένα κρίσιμο μεταγραφικά καλοκαίρι για τον ίδιον, θεωρείται πολύ πιθανό ν' αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα με την Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε να ενδιαφέρεται έντονα, δεν μπόρεσε να βγάλει τον καλό του εαυτό. Το νούμερο 10 της Σελεσάο δεν είχε ούτε γκολ, ούτε ασίστ. Ούτε τις εξάρσεις που έχουμε συνηθίσει. Γι' αυτό και ο Σάντος αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει και στα τέσσερα ματς.

Ολόκληρη η Τουρκία ήταν μια απογοήτευση από μόνη της. Κυρίως γιατί διέψευσε τις προσδοκίες, τις οποίες η ίδια καλλιέργησε με τις εμφανίσεις της στα προηγούμενα ματς - όπως για παράδειγμα στα προκριματικά του Μουντιάλ - αλλά και γιατί η φουρνιά αυτή είναι γεμάτη ταλέντο. Αναμφίβολα οι προβολείς πέφτουν πάνω στον πιο ποιοτικό παίκτη της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας. Αυτό είναι ο Χακάν Τσαλχάνογλου, δεν τού βγήκε τίποτα. Δεν ανταποκρίθηκε στον ηγετικό ρόλο που τού ανατέθηκε. Μάλλον είχε το μυαλό του στη μεταγραφή, καθώς εν μέσω διοργάνωσης ανακοινώθηκε από την Ίντερ.

Με αυτό το τουρνουά ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού ήθελε να συνδυάσει την επιστροφή του στη Σουηδία σε συλλογικό επίπεδο, καθώς θα φορά τη φανέλα της Γκέτεμποργκ. Τα φώτα έπεσαν πάνω του για τη γραμμή κρούσης από τη στιγμή που ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ανακοίνωσε ότι δεν πήγε στο τουρνουά. Ξεκίνησε βασικός, έχοντας και μεγάλη ευκαιρία στην ισοπαλία (0-0) με την Ισπανία, αλλά και στη νίκη (1-0) επί της Σλοβακίας. Απογοήτευσε και ο Άντερσον τον κράτησε στον πάγκο. Με την Πολωνία έπαιξε ο Κουάιζον, με την Ουκρανία ο Κουλουσέβκι. Στο τελευταίο ματς, στους 16, πέρασε ως αλλαγή, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να κάνει κάτι.

Η επιστροφή του στην Εθνική, δεν συνδυάστηκε με σπουδαίες εμφανίσεις. Η Μάνσαφτ προβλημάτισε αρκετά, με εξαίρεση εκείνη την έκλαμψη κόντρα στην Πορτογαλία. Κάτω του μέσου όρου οι περισσότεροι παίκτες του Λεβ και δίκαια η κριτική στρέφεται στους πιο έμπειρους. Ο Τόμας Μίλερ είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, καθώς στο τουρνουά έβγαλε περισσότερα νεύρα, παρά... ποιότητα. Μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία για έναν ακόμη λόγο. Έχασε τη μεγάλη ευκαιρία με το πλασέ - θύμισε αρκετά Ιγκουαΐν με Αργεντινή στον τελικό του Μουντιάλ 2014 - στο ματς του «Γουέμπλεϊ» με την Αγγλία.

Δεν ήταν βασικός στα τρία πρώτα ματς της φάσης των ομίλων. Στην ήττα της πρεμιέρας από τη Γαλλία πέρασε στο 74' στη θέση του Γκνάμπρι, τη νίκη επί της Πορτογαλίας την είδε όλη από τον πάγκο, στην ισοπαλία με την Ουγγαρία πέρασε στο 67ο λεπτό στη θέση του Χάβερτς. Ο Λεβ τον ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα στο ματς με την Αγγλία, μήπως και αλλάξει κάτι στην επίθεση. Δεν δικαιώθηκε από την επιλογή του. Φαινομενικά ακίνδυνος, απέδειξε ότι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Σίγουρα οι Γερμανοί θα περιμέναν περισσότερα από τον συμπατριώτη του, κάτοχο του Champions League με την Τσέλσι.