Euro 2020: Τα 10 πιο «τρανταχτά» limit up της διοργάνωσης (vid)

Euro 2020: Τα 10 πιο «τρανταχτά» limit up της διοργάνωσης (vid)
Συστήθηκαν για τα καλά στο ευρύ κοινό κι ετοιμάζονται για τη μεταγραφή της καριέρας τους. Το Gazzetta παρουσιάζει τα 10 αστέρια που εκτόξευσαν τις μετοχές τους με τις εμφανίσεις τους στο φετινό Euro.

Όπου EURO και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε παίκτη να «λάμψει». Να κερδίσει μια θέση στη συνείδηση του ευρέως κοινού, τη μεταγραφή για το step-up στην καριέρα του. Έτσι και φέτος, στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση από την εποχή του κορονοϊού, δεκάδες περιπτώσεις παικτών έκαναν το «μπαμ», εκμεταλλεύθηκαν τη στιγμή και έχουν δημιουργήσει το κλαμπ των «αποκαλύψεων» του τουρνουά.|

Με τη φάση των «16» να αποτελεί παρελθόν και τις οκτώ φιναλίστ να μπαίνουν στην τελικη ευθεία για την κούπα, το Gazzetta παρουσιάζει τα 10 αστέρια του φετινού Euro που με τις εμφανίσεις τους έχουν εκτοξεύσει την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Βασικά κριτήρια η ηλικία, οι αριθμοί τους στο Euro, δευτερεύον η πορεία της ομάδας στο τουρνουά και φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Μανουέλ Λοκατέλι (Ιταλία)

Μανουέλ Λοκατέλι (Ιταλία)

Πάτρικ Σικ (Τσεχία)

Πάτρικ Σικ (Τσεχία)

Ντέκλαν Ράις (Αγγλία)

Ντέκλαν Ράις (Αγγλία)

Ντένζελ Ντάμφρις (Ολλανδία)

Ντένζελ Ντάμφρις (Ολλανδία)

Μίκελ Ντάμσγκααρντ (Δανία)

Μίκελ Ντάμσγκααρντ (Δανία)

Ρόμπιν Γκόσενς (Γερμανία)

Ρόμπιν Γκόσενς (Γερμανία)

Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ιταλία)

Λεονάρντο Σπινατσόλα (Ιταλία)

Κάλβιν Φίλιπς (Αγγλία)

Κάλβιν Φίλιπς (Αγγλία)

Γιόακιμ Μέλε (Δανία)

Γιόακιμ Μέλε (Δανία)

Στέβεν Τσούμπερ (Ελβετία)

Στέβεν Τσούμπερ (Ελβετία)

Σύλλογος: Σασουόλο

Ηλικία: 23

Αριθμοί στο Euro: 4 συμμετοχές (214'), 2 γκολ

Αξία πριν από το Euro: 30 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Γιουβέντους, Μίλαν, Άρσεναλ, Μαν. Σίτι

Μαέστρος, γνήσιος δημιουργός, κόβει και ράβει στη μεσαία γραμμή της Ιταλίας. Ο 23ρονος χαφ της Σασουόλο έγινε 11αδάτος λόγω του τραυματισμού του Μάρκο Βεράτι και στο ένα ματς που δεν ξεκίνησε βασικός (κόντρα στην Αυστρία), η παρουσία του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι συνεργασίες του με τον συμπαίκτη του στους Νεροβέρντι, Μπεράρντι, οι μαγικές κάθετες πάσες και οι προωθήσεις του στο «κουτί» κάνουν πολύ δύσκολο να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του όταν παίζει με τη Σκουάντρα Ατζούρα. Διακαής πόθος της Γιουβέντους την τελευταία διετία, η Μίλαν επίσης ετοιμάζεται να διορθώσει το λάθος της πώλησής του το 2019 για 14 εκατομμύρια. Φυσικά, όποιο κλαμπ τον αποκτήσει θα χρειαστεί να καταβάλει πολλαπλάσιο ποσό και πολύ υψηλότερο ακόμη και από τα 30-35 εκατ. ευρώ που κοστολογούνταν πριν από το τουρνουά.

Σύλλογος: Λεβερκούζεν

Ηλικία: 25

Αριθμοί στο Euro: 4 συμμετοχές (327'), 4 γκολ

Αξία πριν από το Euro: 23 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Γουέστ Χαμ, Άρσεναλ, Τσέλσι

Σε συλλογικό επίπεδο η αλήθεια είναι δεν έχει ανταποκριθεί ποτέ στο hype γύρω από το όνομά του στο 100%. Ο Πάτρικ Σικ της εθνικής Τσεχίας, όμως, είναι ο σέντερ φορ του ενός γκολ ανά δύο ματς (15 σε 30 συμμετοχές με το εθνόσημο). Το μυθικό γκολ από τη σέντρα με καλοζυγισμένο πλασέ, τα τέσσερα συνολικά από τα πέντε γκολ των Τσέχων στο φετινό Euro (μόνο ο αποκλεισμένος Κριστιάνο Ρονάλντο) έχουν βάλει τον 25χρονο στράικερ στο στόχαστρο της Premier League, μόλις μία σεζόν μετά τη μετακίνησή του στη Λεβερκούζεν έναντι 26,5 εκατ. ευρώ. Αν συνεχίσει έτσι, δύσκολα θα μείνει για πολύ στις Ασπιρίνες και είναι σίγουρο ότι η αξία του από την έναρξη του Euro έχει... ξεφύγει για τα καλά.

Σύλλογος: Γουέστ Χαμ

Ηλικία: 22

Αριθμοί στο Euro: 4 συμμετοχές (313')

Αξία πριν από το Euro: 65 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Τσέλσι, Άρσεναλ

Είναι 22 χρονών και ήδη φιγουράρει στη λίστα με τα κορυφαία αμυντικά χαφ στον πλανήτη. Τόνοι ενέργειας, άπειρα χιλιόμετρα σε κάθε ματς, με τη Γερμανία είχε κάρτα από το 8' και παρ' όλα αυτά τελείωσε το ματς 1ος σε επιτυχημένα τάκλιν (4). Η ποιότητά του είχε «λάμψει» από την περασμένη σεζόν με τη Γουέστ Χαμ και πλέον είναι θέμα χρόνου να μετακομίσει σε κορυφαίο κλαμπ με μεταγραφή άνω των 80 μύριων, με την Τσέλσι να είχε και να εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο.

Σύλλογος: Αϊντχόφεν

Ηλικία: 25

Αριθμοί στο Euro: 4 συμμετοχές (315'), 2 γκολ, 1 ασίστ)

Αξία πριν από το Euro: 16 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Έβερτον, Άρσεναλ, Ρεάλ Μαδρίτης

Δεν πιανόταν ούτε με... λάσο. Παρελθοντικός χρόνος αφού η Ολλανδία αποκλείστηκε πρόωρα, από τους «16». Ο μπακ-τέρας ενέργειας της PSV, όμως, μπορεί να καυχιέται πως ατομικά έκανε το τέλειο Euro. Η «αποκάλυψη» των Οράνιε, μέτρησε δύο γκολ (ένα νικητήριο) και μία ασίστ, μετατοπιζόταν από τη μία πλευρά στην άλλη κι έφτανε μέχρι την περιοχή, άφηνε πίσω τον αντίπαλό του σε κάθε επέλαση. Αμυντικά θα μπορούσε και περισότερα, ωστόσο, ο απολογισμός του στο τουρνουά γεννά το ερώτημα για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η μεταγραφή του. Κατά πάσα πιθανότητα στην Premier League (πιθανόν και σε ομάδα του Top-6), με βεβαιότητα για τριπλάσιο ποσό από την αξία του πριν από το Euro.

Σύλλογος: Σαμπντόρια

Ηλικία: 21

Αριθμοί στο Euro: 3 συμμετοχές (204'), 1 γκολ, 1 ασίστ)

Αξία πριν από το Euro: 13 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Μίλαν, Λέστερ, Μπαρτσελόνα, Τότεναμ

Αφού πέρασε ο εφιάλτης του Κρίστιαν Έρικσεν, γεννήθηκε το δικό του όνειρο. Μετρώντας μόλις 3 εμφανίσεις με την Ανδρών (2 γκολ), ο 20χρονος εξτρέμ της Σαμπντόρια πήρε φανέλα βασικού στη 2η αγωνιστική και «έβγαλε μάτια» με το καλησπέρα. Μπαλαδόρος με αντίληψη, σούπερ ντρίμπλα και έκρηξη, σουτ κίνδυνος-θάνατος και το απέδειξε με μια γκολάρα κόντρα στη Ρωσία. Πρόσφατα ο πρόεδρος των Μπλουτσερκιάτι δήλωσε ότι με ένα ακόμη γκολ στο Euro η αξία του θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που σκέφτονται να καταβάλουν μεγάλα κλαμπ από διαφορετικές λίγκες. Η Σαμπ πάντως, εμμένει στο ότι «δεν πωλείται».

Σύλλογος: Αταλάντα

Ηλικία: 27

Αριθμοί στο Euro: 4 συμμετοχές (319'), 1 γκολ, 2 ασίστ

Αξία πριν από το Euro: 35 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Τσέλσι, Γιουβέντους

Μόνο και μόνο η εμφάνιση του κόντρα στην Πορτογαλία είναι ικανή να έχει εκτοξεύσει την αξία του κατά δεκάδες εκατομμύρια. Με 1 γκολ, 2 ασίστ, αμέτρητες ενέργειες με τη μπάλα και προωθήσεις στην περιοχή, ο εκ των βασικών πυλώνων στην Αταλάντα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι δύσκολα θα μείνει στο Μπέργκαμο την επόμενη σεζόν. Τα Πάντσερ αποκλείστηκαν, αλλά εκείνος έχει πολλά περισσότερα να δώσει στο κορυφαίο επίπεδο, είτε παραμείνει στην Ιταλία, είτε μετακομίσει σε Premier League (Τσέλσι) ή La Liga (Μπαρτσελόνα;).

Σύλλογος: Ρόμα

Ηλικία: 28

Αριθμοί στο Euro: 3 συμμετοχές (300'), 1 ασίστ

Αξία πριν από το Euro: 26 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Τσέλσι

Ακούραστος, τρέχει πάνω-κάτω την αριστερή πτέρυγα και κάνει... άνω-κάτω τον αντίπαλο που τον μαρκάρει. Εξαιρετική παρουσία ως τώρα, σούπερ σέντρα, προσποιείται και «μπουκάρει» συχνά από τα πλάγια της περιοχής, σταθερή αξία πια για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Αν και στα 28 του, ο μπακ της Ρόμα (29,5 εκατ. η μεταγραφή του από τη Γιουβέντους) έχει χτίσει προφίλ για μια ακόμη μεγαλύτερη μεταγραφή στην καριέρα του και σε περίπτωση που η Ιταλία φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου,η Νο1 ενδιαφερόμενη, Τσέλσι θα χρειαστεί να αυξήσει κατά πολύ την προσφορά της από την τωρινή αξία του.

Σύλλογος: Λιντς

Ηλικία: 26

Αριθμοί στο Euro: 4 συμμετοχές (360'), 1 ασίστ

Αξία πριν από το Euro: 30 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Τότεναμ, Λίβερπουλ

Πίρλο του Λάνκασαϊρ μετά την πρεμιέρα, «animal» δια στόματος Ραχίμ Στέρλινγκ μετά την πρόκριση επί της Γερμανίας. Στην πραγματικότητα, ο 26χρονος μέσος δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν εξαιρετικό χαφ, από το τοπ επίπεδο. Έκανε ντεμπούτο τον περασμένο Σεπτέμβριο και 9 μήνες μετά διαπρέπει στο Euro, ιδανικό «κούμπωμα» του Ράις στον άξονα των Τριών Λιονταριών. Ναι, οι δύο βασικοί κεντρικοί χαφ της Αγγλίας παίζουν στη Γουέστ Χαμ και τη Λιντς και το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα. Ενδεχόμενη διάκριση των Άγγλων στο Euro θα εκτινάξει την αξία του πέρα από το «φράγμα» των 30 εκατομμυρίων.

Σύλλογος: Αταλάντα

Ηλικία: 24

Αριθμοί στο Euro: 4 συμμετοχές (360'), 2 γκολ

Αξία πριν από το Euro: 13 εκατ. ευρώ

Ομάδες που ενδιαφέρονται: Ίντερ, Τσέλσι

Κάτι ήξερε η Dea που τον απέκτησε τον χειμώνα από τη Γκενκ για 14 εκατ. ευρώ. Ο 24χρονος μπακ είχε συστηθεί στο ευρωπαϊκό κοινό από το Champions League και στο Euro απογείωσε το όνομά του, όντας μία από τις ενθουσιώδεις περιπτώσεις παικτών της εθνικής Δανίας. Βασικός και χωρίς να έχει χάσει λεπτό, σκόρερ ενός εκπληκτικού γκολ κόντρα στην Ουαλία που «κλείδωσε» το... limit up, ο Μέλε έχει ήδη ανεβεί ψηλά στη λίστα της Ίντερ για αντι-Χακίμι, αλλά και της Τσέλσι.

Σύλλογος: Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Ηλικία: 30

Αριθμοί στο Euro: 3 συμμετοχές (196')

Αξία πριν από το Euro: 2,5 εκατ. ευρώ


Η εξαίρεση σε αυτό το Top-10. Είναι 30 χρονών, ποτέ του δεν κέρδισε μεταγραφή άνω των 4 εκατ. ευρώ, δεν έχει την προοπτική του Ίσακ, του Ούγγρου, Ατίλα Ζάλαϊ, του Μάλεν. Αυτά που κάνει στο φετινό Euro, όμως, υπόσχονται μια υψηλή αύξηση της μετοχής και για τον Ελβετό εξτρέμ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ο οποίος κατέχει ήδη το ρεκόρ ασίστ σε μία τελική φάση (4, μία ανά 50 λεπτά συμμετοχής!). Highlight η απίθανη κούρσα του κόντρα στη Γαλλία στη φάση όπου παρά το τάκλιν του Παβάρ και το κερδισμένο πέναλτι εκείνος σηκώθηκε και δεν σταμάτησε να ψάχνει ακόμη μία τελική πάσα. Με συμβόλαιο ως το 2023, το πιθανότερο είναι πως ο Τσούμπερ δεν θα πάρει μια μεγάλη μεταγραφή, αλλά θα κερδίσει επιτέλους ενεργό ρόλο στο ρόστερ των Αετών.