Αγγλία – Γερμανία 2-0: Ιστορικά Λιοντάρια πάνε για την κούπα (vids)

Αυτή τη φορά στο τέλος νίκησαν οι Αγγλοι. Με γκολ των Στέρλιγνκ, Κέιν, για πρώτη φορά απέκλεισαν τη Γερμανία σε νοκ άουτ μεγάλης διοργάνωσης και πάνε στους “8” κόντρα σε Σουηδία ή Ουκρανία, με τον δρόμο στρωμένο για τον τελικό.

Ο Γκάρι Λίνεκερ θα πρέπει να αναθεωρήσει. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και τα παλικάρια του αναίρεσαν το θεώρημα του για το τι είναι το ποδόσφαιρο. Και αυτή τη φορά δεν είναι το άθλημα στο οποίο νικούν στο τέλος οι Γερμανοί. Αυτό το φινάλε στο 'Γουέμπλεϊ” είχε νικητές εκείνους που με εξαίρεση τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, πάντοτε έσκυβαν το κεφάλι στις μεγάλες συναντήσεις τους σε νοκ άουτ Μουντιάλ και Euro. Τώρα όμως η Αγγλία βρήκε τον τρόπο, καθάρισε 2-0 τα Πάντσερ και απογειώθηκε για τα προημιτελικά του Euro 2020.

Το μεγαλύτερο ντέρμπι Εθνικών ομάδων είχε όσα ορίζει η φήμη του. Ενταση, προσεκτικές τακτικές, μεγάλες στιγμές, πρωταγωνιστές και μοιραίους. Είχε όμως και τους Αγγλους πιο συγκεντρωμένους, αποφασισμένους και εύστοχους στην τελική προσπάθεια. Οι Γερμανοί μπήκαν πολύ δυνατά, αλλά αυτό άλλαξε άμεσα και τους έσωσε η καθυστέρηση του Κέιν και το τάκλιν του Χούμελς. Χρειάστηκαν βέβαια δύο σπουδαίες επεμβάσεις από Νόιερ (16' απογειώθηκε στο curler του Στέρλινγκ) και Πίκφορντ (32' σε τετ α τετ με τον Βέρνερ) γιανα μην δούμε γκολ στα πρώτα 45'. Μέχρι την ανάπαυλα άλλη μεγάλη στιγμή δεν είχε το ματς.

Game changer ο Γκρίλις

Το β' μέρος όμως ξεκίνησε με τον Πίκφορντ να βγάζει τη βολίδα του Χάβερτς (49'), μα και τους Αγγλους να έχουν την μπάλα, αλλά όχι και τους διαδρόμους. Ωστόσο, η είσοδος του αγαπημένου του κοινού, Γκρίλις, άλλαξε τα δεδομένα. Ο Στέρλινγκ που ξεκίνησε την κούρσα, έδωσε στον Κέιν. Εκείνος την έσπασε στον Γκρίλις, που μοίρασε αριστερά στον Σο, για να κάνει την παράλληλη και τον Στέρλινγκ να ολοκληρώνει εξ επαφής (75') αυτό που άρχισε.

Η αντίδραση της Γερμανίας δεν υπήρξε εμφατική. Μόνο στο 81' άγγιξε την ισοφάριση, με το πλασέ του Μίλερ να περνάει χαμηλά δίπλα στο δεξί δοκάρι. Αντιθέτως, το γκολ ήρθε από την άλλη πλευρά. Ο Γκρίλις έκανε την παράλληλη και πάλι από αριστερά και ο Κέιν με χαμηλή κεφαλιά άνοιξε λογαριασμό στο τουρνουά. Κάπως έτσι οι Αγγλοι νίκησαν στην έδρα τους τη Γερμανία για πρώτη φορά από το 1975 (2 ισοπαλίες, 5 ήττες) και τώρα θα παίξουν με τον νικητή του Σουηδία-Ουκρανία.

Ο στρωμένος δρόμος προς τον τελικό...

Γενικότερα πλέον, είναι το φαβορί και στον προημιτελικό και στον ημιτελικό (σ.σ.:με τον νικητή του Δανία-Τσεχία). Ο δρόμος για τον τελικό είναι ευνοϊκά στρωμένος. Και γιατί όχι και για το τρόπαιο. Τα Λιοντάρια δεν εντυπωσιάζουν, αλλά είναι τρομερά σοβαρά και πειθαρχημένα, δείχνοντας ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τους νικήσει. Αλλωστε, η παγκόσμια πρωταθλήτρια (Γαλλία), η προηγούμενη κάτοχος του Euro (Πορτογαλία) και ο μεγαλύτερος φόβος τους (Γερμανία) είναι εκτός διεκδίκησης...

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ Μαγκουάιρ, Στόουνς, Γουόκερ, Τρίπιερ, Σο, Φίλιπς, Ράις (88' Χέντερσον), Σάκα (68' Γκρίλις), Στέρλινγκ, Κέιν

Γερμανία (Γιόαχιμ Λεβ): Νόιερ, Χούμελς, Ρούντιγκερ, Γκίντερ (87' Τσαν), Κρόος, Γκορέτσκα, Κίμιχ, Γκόσενς (88' Σανέ), Μίλερ (90'+2' Μουσιάλα), Χάβερτς, Βέρνερ (69' Γκνάμπρι).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα