«Χέρι-χέρι» από την πρώτη μέρα μέχρι τον τελικό

«Χέρι-χέρι» από την πρώτη μέρα μέχρι τον τελικό

«Χέρι-χέρι» από την πρώτη μέρα μέχρι τον τελικό
Κάθε δεύτερο Euro το ζευγάρι του τελικού το απαρτίζουν ομάδες, που ήταν μαζί στη φάση των ομίλων και μάλιστα είχαν αναμετρηθεί στην πρεμιέρα. Γράφει ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος.

1988 (Ολλανδία – Σοβιετική Ένωση)

Οι δύο ομάδες απουσίαζαν από την προηγούμενη διοργάνωση, το 1984, (η Σοβιετική Ένωση είχε να συμμετάσχει από το 1972) και αναμετρήθηκαν στην πρεμιέρα των ομίλων. Με ένα τέρμα του Ρατς, η Σοβιετική Ένωση επικράτησε με 1-0 και ήταν εκείνη που πήρε τελικά την πρώτη θέση στο γκρουπ. Η Ολλανδία προκρίθηκε ως δεύτερη, όμως ήταν εκείνη που πανηγύρισε στο τέλος. Αφού πέρασαν τα εμπόδια της Δυτικής Γερμανίας και της Ιταλίας στα ημιτελικά, συναντήθηκαν ξανά στον τελικό. Με τα τέρματα των Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν, οι «οράνιε» νίκησαν με 2-0 και κατέκτησαν το τρόπαιο.

1996 (Γερμανία – Τσεχία)

Στην πρώτη διοργάνωση που συμμετείχαν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους, Γερμανία και Τσεχία ήταν μαζί στο τρίτο γκρουπ. Τα «πάντσερ» νίκησαν στην πρεμιέρα με 2-0 (Ζίγκε, Μέλερ) και στη συνέχεια πήραν άνετα την πρωτιά. Οι Τσέχοι χρειάστηκαν ένα γκολ στο φινάλε της τρίτης αγωνιστικής για να προκριθούν στα προημιτελικά και να ξεκινήσουν μετά την «τρελή» πορεία τους. Στην παρθενική τους συμμετοχή σε Euro, έφτασαν στον τελικό, όπου βρήκαν και πάλι μπροστά τους τη Γερμανία. Αυτή τη φορά, το έργο της «νασιοναλμανσάφτ» ήταν πολύ πιο δύσκολο, αφού χρειάστηκε δύο γκολ του Μπίρχοφ (το δεύτερο ήταν «χρυσό» στην παράταση) για να κάνουν την ανατροπή με 2-1 και να σηκώσουν την κούπα στο Γουέμπλεϊ.

2004 (Ελλάδα – Πορτογαλία)

Ποιος να το περίμενε ότι στην επιστροφή της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά από 24 χρόνια, η Ελλάδα θα έκανε το «μπαμ» στην πρεμιέρα απέναντι στη διοργανώτρια. Τα γκολ του Καραγκούνη και του Μπασινά οδήγησαν τη «γαλανόλευκη» σε ένα ονειρικό ξεκίνημα στο Οπόρτο, με την Πορτογαλία απλά να διαμορφώνει το τελικό 2-1 με το παρθενικό γκολ του Ρονάλντο σε Euro. Οι δύο ομάδες προχώρησαν μαζί από τον όμιλο, αφήνοντας εκτός της Ισπανία. Κι αν για τους γηπεδούχους ήταν αναμενόμενο να φτάσουν στον τελικό, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έκανε το ένα «θαύμα» πίσω από το άλλο, προκειμένου να κλείσει ραντεβού με την οικοδέσποινα στις 4 Ιουλίου. Οι Πορτογάλοι μπορεί να ήταν υποψιασμένοι, όμως την πάτησαν ξανά, με τον Χαριστέα να γράφει το τελικό 1-0 και να στέλνει όλη τη χώρα μας... στον έβδομο ουρανό.

2012 (Ισπανία – Ιταλία)

Οι «φούριας ρόχας» ήταν εν ενεργεία παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης. Και φυσικά το μεγάλο φαβορί σε ένα ακόμη Euro, αλλά και στην πρεμιέρα των ομίλων απέναντι στην Ιταλία. Η «σκουάντρα ατζούρα» κράτησε την Ισπανία στο 1-1 και στη συνέχεια πήρε μαζί της την πρόκριση για τα νοκ αουτ. Η παρέα του Τσάβι και του Ινιέστα έκανε... το καθήκον της και έφτασε ξανά στον τελικό, αντίθετα η παρουσία εκείνης της Ιταλίας ήταν περισσότερο έκπληξη. Αντίθετα με ό,τι έγινε στους ομίλους, στον τελικό η Ισπανία έδειξε τη διαφορά δυναμικότητας που είχε απέναντι στην αντίπαλό της. Σίλβα, Άλμπα, Τόρες και Μάτα βρήκαν δίχτυα για το τελικό 4-0, που αποτελεί την πιο ευρεία νίκη σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

 

EURO Τελευταία Νέα