Ποιος είναι και πώς αναδεικνύεται ο MVP;

Ποιος είναι και πώς αναδεικνύεται ο MVP;

Ποιος είναι και πώς αναδεικνύεται ο MVP;
Με αφορμή την ανάδειξη των Λουκάκου - Ντάμφρις και όχι των Ντε Μπρόινε - Ντεπάι σε MVP των αγώνων της Πέμπτης ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την “άκυρη” διαδικασία που ακολουθείται συνήθως για την ανάδειξη του “πολυτιμότερου” ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Από τα πρώτα χρόνια της καθιέρωσης του “MVP” θεσμού στο ποδόσφαιρο την αμφισβητούσα πολύ την διαδικασία. Οχι επειδή δεν αντιλαμβάνομαι ως ουσιαστική την ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή σε “πιο αποφασιστικό” και καθοριστικό σε έναν αγώνα, αλλά επειδή αμφισβητούσα πολύ έντονα την διαδικασία: μερικά παιδιά να περνούν από τις δημοσιογραφικές θέσεις κατά την εξέλιξη του αγώνα - πολύ συχνά γύρω στο 70 ή το 75’ και να αφήνουν κάρτες για να γράψουμε ένα ονοματεπώνυμο. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να συζητήσω αν έχουν ή όχι την επάρκεια οι δημοσιογράφοι και “δημοσιογράφοι” που κάθονται στις δημοσιογραφικές θέσεις να κατανοήσουν σε βάθος τις δυναμικές ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Στέκομαι μόνο στο γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι “κριτές” συχνά “βαθμολογούν” πολύ προτού ολοκληρωθεί ο αγώνας. Από μόνο του αυτό το γεγονός απαξιώνει τον τίτλο, διότι η διαδικασία δεν είναι σοβαρή. Ματς αποφασίζονται στο τελευταίο λεπτό, και ο MVP έχει “ψηφιστεί” από το 70…

Όλο αυτό μου ήρθε στο μυαλό την Πέμπτη, βλέποντας τα παιχνίδια του Βελγίου με την Δανία και της Ολλανδίας με την Αυστρία. Στο πρώτο αναδείχθηκε MVP ο Λουκάκου, σε ένα ματς στο οποίο ξεκάθαρα ήταν ένας άλλος παίκτης αυτός που άλλαξε με 36 επαφές με την μπάλα σε 45’ λεπτά την δυναμική του αγώνα κατά το β’ ημίχρονο. Ο Ντε Μπρόινε έχτισε την επίθεση και έκανε τις καθοριστικές ενέργειες, μαζί και την ασίστ στον Τόργκαν Αζάρ για την ισοφάριση, και πέτυχε το νικητήριο γκολ, το οποίο ήρθε από ατομική ενέργεια και από θέση με χαμηλό συντελεστή προσδοκώμενου γκολ. Αυτά που έκανε ο Ντε Μπρόινε ήταν περισσότερα και σημαντικότερα από όσα έκανε ο Ρομέλου Λουκάκου σε αυτόν τον αγώνα.

η ασίστ του Ντε Μπρόινε
Η ασίστ του Ντε Μπρόινε στον Αζάρ, αφού προηγουμένως έχει ρίξει τους Δανούς στο πάτωμα...

Περίπου ίδια είναι η συζήτηση σχετικά με τον πρωταγωνιστή του αγώνα της Ολλανδίας με την Αυστρία. Στην πρώτη ανάγνωση ακούς ότι ο Ντάμφρις κέρδισε το πέναλτι του πρώτου γκολ και πέτυχε το δεύτερο, και λες “ναι, αυτός είναι”. Αυτή η ανάγνωση πιθανόν να αναλογεί στους θεατές, αλλά δεν αναλογεί στους αναλυτές. Ο Μέμφις Ντεπάι ήταν ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων, και τελικά αυτός που με την “δεύτερη ασίστ” στον Μάλεν αξιοποίησε μια “δεύτερη μπάλα”, διεκδικήσιμη και δημιούργησε την επίθεση που έφερε το δεύτερο γκολ της Ολλανδίας. Τόσο ο Φρανκ Ντε Μπουρ όσο και ο ίδιος ο Ντάμφρις, που πήρε το βραβείο του MVP μίλησαν για την συνεισφορά του Ντεπάι και το μέγεθος της επιρροής του στο παιχνίδι. Με άλλα λόγια, ο προπονητής της Ολλανδίας και ο MVP των “κριτών” είπαν ότι ο MVP είναι ο Ντεπάι. Δεν μπορώ να ξέρω πότε και πώς ψήφισαν οι 16 “Technical Observers” της UEFA (όλοι τους πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές), αλλά η ανάλυση των δύο αγώνων δεν με πείθει ότι οι παρατηρητές έδωσαν και μεγάλη σημασία σε αυτή τους την υποχρέωση…

η πάσα του Ντεπάι στον Μάλεν
Η "pre-assist" του Ντεπάι στον Μάλεν

Δεν αναλογεί μόνο στην UEFA, αλλά και στις λίγκες να βελτιώσουν τον τρόπο, την διαδικασία της ανάδειξης του MVP, διότι διαφορετικά αυτό το “βραβείο” θα παραμείνει “ανυπόλυπτο”.

Για τον Ντε Μπρόινε το περιμέναμε, ήταν βέβαιο ότι η δική του παρουσία θα άλλαζε την δυναμική του Βελγίου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Βέλγος σταρ επανήλθε πιο δυναμικά από όσο θα περίμενε κανείς μετά από το “τρακάρισμά” του στον τελικό του Champions League. Αν του Βελγίου του συμβεί να “φορμαριστεί”, έστω σε κάποιο βαθμό, και ο Εντεν Αζάρ, τότε η εικόνα του στα νοκ άουτ μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά - τόσο που να γίνει μια πολύ καλύτερη ομάδα από αυτήν που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα στο Euro.

Τον Ντεπάι πιθανόν να τον περίμεναν οι προπονητές, δηλαδή όχι μόνο ο Φρανκ Ντε Μπούρ αλλά και ο Ρόναλντ Κούμαν, που “κοπανήθηκε” το περασμένο καλοκαίρι για να τον πάρει στην Μπαρτσελόνα. Αλήθεια όμως είναι ότι η μέχρι σήμερα πορεία του 27χρονου μεσοεπιθετικού δεν τεκμηρίωνε με συνέπεια τον “game changer” ορισμό. Είναι τέτοιος στην καλή του μέρα. Οι καλές ημέρες του όμως είναι πολύ λιγότερες από τις μέτριες, τις αδιάφορες και τις κακές, γι’ αυτό και επέστρεψε στην διάρκεια των τελευταίων 4 ετών σε μια από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στο Champions League. Το βράδυ της Πέμπτης ο Ντε Μπουρ δήλωσε ότι περιμένει πολύ περισσότερα από τον Ντεπάι στην συνέχεια του Euro. Αν τα πάρει, ακόμη και χωρίς αποτελεσματικό σέντερ φορ, η Ολλανδία μπορεί να πάει μακριά στην διοργάνωση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.