Αφελής, αλλά είχε... Άγιο Ντάμφρις

Αφελής, αλλά είχε... Άγιο Ντάμφρις

Αφελής, αλλά είχε... Άγιο Ντάμφρις
Η Ολλανδία συνεχίζει να παίζει με τη... φωτιά και ο Δημήτρης Τομαράς εστιάζει και στην έλλειψη καθαρού μυαλού στην επίθεση των Οράνιε αλλά και στον Ντάμφρις.

Οι Ολλανδοί στις δύο πρώτες αγωνιστικές του Euro είχαν θεωρητικά να αντιμετωπίσουν δύο υποδεέστερες ομάδες. Η μία η Ουκρανία και η άλλη η Αυστρία. Υπό κανονικές συνθήκες οι Οράνιε θα έπρεπε να είχαν πιο εύκολο έργο στον αγωνιστικό χώρο.

Ειδικά με τους Αυστριακούς. Όμως δεν έγινε έτσι. Με την Ουκρανία η ομάδα του Ντε Μπουρ πήγε να χάσει δικό της παιχνίδι και με την Αυστρία το προβάδισμα το πήρε από το πέναλτι που κέρδισε ο υπερπολύτιμος σε αυτό το διάστημα Ντάμφρις και εκτέλεσε εύστοχα ο Ντεπάι.

Οι Ολλανδοί λοιπόν αποτυπώνουν στο γήπεδο μία ομάδα που δεν έχει μόνο αφέλεια στην άμυνα. Άλλωστε με τον Φαν Ντάικ απόντα δεν δείχνουν να έχουν τέτοιους προσανατολισμούς και ούτε είναι μία ομάδα που την ενδιαφέρει τόσο η άμυνα. Είναι αναμφίβολα άλλη ομάδα χωρίς τον Φαν Ντάικ.

Οι χαμένες ευκαιρίες κάποια στιγμή πληρώνονται

Το πρώτο 45λεπτο με τους Αυστριακούς είχε για την Ολλανδία πλην της φάσης του πέναλτι τουλάχιστον δύο μεγάλες και κλασικές ευκαιρίες που δεν μπόρεσε να τις κάνει γκολ και έτσι δυσκόλεψε την αποστολή της στον αγωνιστικό χώρο. Άφησε για το β' μέρος αυτό το εύθραυστο 1-0.

Η αφέλεια στην άμυνα βάσει των χαρακτηριστικών των Ολλανδών μπορεί έως ένα σημείο να είναι αποδεκτή. Αφέλεια όμως και στην επίθεση και στην τελική προσπάθεια;

Και δεν δικαιολογείται για τους Ολλανδούς αλλά και είναι κάτι που μπορεί να τους στοιχίσει στη συνέχεια του τουρνουά. Και αυτό διότι ως σύνολο θα δέχονται φάσεις σε κάθε αγώνα, οπότε τις φάσεις που δημιουργούν εκείνοι πρέπει να τις αξιοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται.

Ο Ντάμφρις παραμένει μεγάλος πρωταγωνιστής, η Ολλανδία πρέπει να... καθαρίζει τα ματς και πιθανώς να θέλει και έναν killer

Με τους Ουκρανούς είχε το κρίσιμο γκολ για το 3-2, που ήταν και το νικητήριο αποτέλεσμα. Εάν δε ξαναδεί κανείς τον αγώνα με τους Ουκρανούς δύσκολα θα μπορεί να φέρει στο μυαλό του άλλο εθνικό συγκρότημα στο Euro που θα κέρδιζε 2-0 και θα ισοφαριζόταν έτσι σε 2-2 αλλά και θα κινδύνευε σε μία αναμέτρηση. Ο Ντένζελ Ντάμφρις επίσης στον αγώνα με την Αυστρία ήταν ο παίκτης που κέρδισε το πέναλτι από τον Αλάμπα.

Με τους Αυστριακούς δεν έμεινε εκεί βέβαια. Ήταν ο παίκτης που σιγούρεψε τον αγώνα με το γκολ του στο 2-0 από κοντά μετά την πάσα του Μάλεν.

Ο Ντάμφρις αναμφίβολα έχει βάλει τη... σφραγίδα του στους δύο αυτούς αγώνες με μία Ολλανδία βέβαια να περιμένει πολλά και από τον Ντεπάι αλλά και από τον αρχηγό Βαινάλντουμ. Άλλωστε εκτός των άλλων ο Ντάμφρις τους έδειξε τον δρόμο καθώς έγινε μόλις ο 2ος Ολλανδός που σκοράρει και στους δύο πρώτους αγώνες του Euro μετά τον Φαν Νίστελροϊ.

Οι Ολλανδοί για μένα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Όχι αγωνιστική ταυτότητα αλλά νοοτροπία.

Τα ματς πρέπει να τα... καθαρίζεις όταν έχεις τέτοια μεσοεπιθετική ποιότητα όπως αυτή των παικτών του Ντε Μπουρ. Να τα... τελειώνεις πιο εύκολα. Επίσης από τους υπάρχοντες παίκτες δεν υπάρχει κάποιος που να είναι ένας κλασικός κυνηγός. Η Ολλανδία θα ήθελε και έναν killer. Σε κάθε άλλη περίπτωση σε μία μεγάλη διοργάνωση μπορεί αν βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Συμπερασματικά. Η Ολλανδία με τα μέχρι στιγμής δείγματά της δεν σε πείθει πως μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Η εικόνα της μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί, αρκεί τα αγωνιστικά αυτά... καμπανάκια να τα αξιολογήσει ανάλογα. Ο στόχος πάντως επετεύχθη. Οι Ολλανδοί έχουν ήδη προκριθεί για τη συνέχεια και πλέον μένει να φανεί τι βαθμούς θα μαζέψουν στο σύνολο στον όμιλό τους και ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλος.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.