Η Ολλανδία έτριβε το λυχνάρι και τελικά βγήκε ο Τζίνι (pics & vids)

Κώστας Τόπας
Η Ολλανδία έτριβε το λυχνάρι και τελικά βγήκε ο Τζίνι (pics & vids)
Ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ ήταν ένας από τους πολυτιμότερους της εθνικής Ολλανδίας κόντρα στους Ουκρανούς, αποδεικνύοντας παράλληλα πως μπορεί να οδηγήσει τους «ορανιέ» ψηλά σε αυτό το Euro.

Ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ άνοιξε τον χορό των γκολ για τους «ορανιέ» σε ένα κομβικό σημείο, μιας και έβλεπε στο πρώτο ημίχρονο τις δικές του προσπάθειες αλλά και των υπόλοιπων συμπαικτών του να μην καταλήγουν στα δίχτυα. Ο Ολλανδός μέσος ήταν εξαιρετικός στην Λίβερπουλ, αλλά με την εθνική του ομάδα είναι το κάτι άλλο. Είναι ο παίκτης που θα κάνει τους συμπαίκτες του να βγάλουν το 100% και να φαίνονται καλύτεροι απ’ ότι ενδεχομένως είναι.

Είναι εκείνος που πολλές φορές καλείται να βγάλει τα «κάστανα» από την φωτιά. Όπως το έκανε τώρα κόντρα στους Ουκρανούς. Η επιθετική υπεροχή της Ολλανδίας κόντρα στην Ουκρανία καρποφόρησε στο 52’. Ο πορτιέρε της Ουκρανίας, Μπούσχαν έπειτα από σέντρα του Ντάμφρις από δεξιά, στην προσπάθεια του να αποκρούσει, έστειλε την μπάλα… συστημένη στον Βαϊνάλντουμ ο οποίος με ωραία πλασέ πέτυχε το 1-0.


Αυτό το γκολ ήταν και το 16ο του Βαϊνάλντουμ στα τελευταία 25 του ματς και το 23ο συνολικά, που έχει δώσει με το εθνόσημο στο στήθος. Για να φανταστεί κανείς πόσο σπουδαίο επίτευγμα είναι το συγκεκριμένο στατιστικό, ο 30χρονος άσος με την πρώην, πλέον, ομάδα του Λίβερπουλ είχε σκοράρει 22 γκολ σε 237 εμφανίσεις. Όχι μόνο αυτό αλλά ο Βαϊνάλντουμ με το γκολ που πέτυχε την Κυριακή (14/06) έπιασε τον Ολλανδό «θρύλο», Ντιρκ Κάιτ. Αδιαμφισβήτητα ήταν ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης, έχοντας, εκτός από το γκολ, 71 επαφές με την μπάλα, 90% εύστοχες πάσες, 3/6 κερδισμένες μονομαχίες και 2/3 επιτυχημένες ντρίμπλες.

Εκλεισε και άνοιξε με γκολ


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 η Ολλανδία κατέκτησε την τρίτη θέση, καθώς επικράτησε με 3-0 της Βραζιλίας. Τότε το τελευταίο γκολ των «ορανιέ» το είχε σημειώσει ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ. Μετά από 2528 η εθνική Ολλανδίας βρέθηκε ξανά σε μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, αυτή τη φορά στο Euro και ο 30χρονος μέσος συνέχισε το έργο του ακριβώς από εκεί που το είχε αφήσει. Σκόραρε στο τελευταίο ματς της εθνικής του ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τώρα άνοιξε το σκορ στο Euro. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως και στα δύο παιχνίδια, σκόραρε και η Ολλανδία δεν γνώρισε την ήττα.

Η αφιέρωση στον Φαν Ντάϊκ


Το γκολ απέναντι στην Ουκρανία ήταν ιδιαίτερο σημαντικό. Όχι μόνο για την ομάδα του αλλά και για τον ίδιο. Αμέσως μετά την επίτευξη του τέρματος ο Βαϊνάλντουμ έσπευσε να τρέξει στις κάμερες και να αφιερώσει το τέρμα του στον συμπατριώτη και στον μεγάλο άτυχο του φετινού Euro, Βέρτζιλ Φαν Ντάικ, μιμούμενος τον πανηγυρισμό του Ολλανδού στόπερ της Λίβερπουλ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο είναι εξαιρετικές κι αυτό άλλωστε φάνηκε και τώρα.

Η «πολιορκία» Μπαρτσελόνα - Παρί για την υπογραφή του


Από τη μέρα που ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Λίβερπουλ, μεγαθήρια της Ευρώπης έπεσαν από πάνω του, προκειμένου να του αποσπάσουν την υπογραφή. Η Μπαρτσελόνα βέβαια, ήταν αυτή η οποία επιχείρησε πρώτη να τον εντάξει στο ρόστερ της το περυσινό καλοκαίρι. Ωστόσο, ο Ολλανδός μέσος απέρριψε την πρόταση των Καταλανών και τον συμπατριώτη του, Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος τον ήθελε στους μπλαουγκράνα. Κι αυτό διότι επιθυμία του Βαϊνάλντουμ ήταν να σεβαστεί το συμβόλαιο που είχε με την Λίβερπουλ.

Κάτι που έκανε καθώς το φετινό καλοκαίρι η συνεργασία του με τους «Reds» ολοκληρώθηκε και η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ φρόντισε να του δείξει την αγάπη και την εκτίμηση που νιώθει για αυτόν με έναν μοναδικό τρόπο. Μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Κρίσταλ Πάλας, ο Γιούργκεν Κλοπ, οι συνεργάτες του και οι παίκτες των κόκκινων έκαναν το περίφημο pasillo για να αποθεώσουν τον Ολλανδό μέσο, που έπαιξε για τελευταία φορά για την αγγλική ομάδα.


Αφού ήρθε το τέλος με την Λίβερπουλ, ακολούθησε μια μικρή «μάχη» μεταξύ Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν. Οι Βαυαροί ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ στα σοβαρά την υπόθεση του κι έτσι οι μόνοι διεκδικητές ήταν οι «μπλαουγκράνα» και οι Παριζιάνοι. Στη Βαρκελώνη, είχαν σχεδόν βέβαιο ότι ο Βαϊνάλντουμ θα υπέγραφε στην ομάδα του Λιονέλ Μέσι μιας και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, η Παρί του Νασέρ Ελ Κελαϊφί μπήκε σφήνα και κατάφερε να τον αποκτήσουν. Η ομάδα του Ποτσετίνο, κατέθεσε διπλάσια πρόταση στα χρήματα σε σχέση με αυτήν της Μπάρτσα κι έτσι ο Ολλανδός έγινε κάτοικος Παρισιού.

Σε δηλώσεις του ο έμπειρος άσος μίλησε για το πόσο δύσκολο ήταν να απορρίψει την Μπαρτσελόνα, τονίζοντας ωστόσο ότι η ομάδα του Νασέρ Ελ Κελαϊφί ήταν πιο γρήγορη στις διαπραγματεύσεις.

«Περάσαμε πάρα πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων με την Μπαρτσελόνα. Ηταν από τα πρώτα κλαμπ που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μένα. Η Παρί Σεν Ζερμέν όμως ήταν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστική με αποτέλεσμα να με πείσει αμέσως. Ηταν μια δύσκολη απόφαση. Είναι δύο υπέροχες ομάδες και εύχομαι να μπορούσα να αγωνιστώ και για τις δύο εξίσου. Είμαι χαρούμενος όμως με την επιλογή που έκανα».

 

EURO Τελευταία Νέα