Γονατίζω από θαυμασμό προς τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

Γονατίζω από θαυμασμό προς τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

Γονατίζω από θαυμασμό προς τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!
Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει την επιστολή του ομοσπονδιακού προπονητή προς τους Άγγλους, με την οποία τάσσεται στο πλευρό των ποδοσφαιριστών του και μιλά, σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή, για πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το ποδόσφαιρο.

Με στενούς όρους προπονητικής, ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ομοσπονδιακού προπονητή, και στην πραγματικότητα κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός εκλέκτορας ή ένας επικεφαλής ενός προπονητικού επιτελείου· είναι ένας από τους project managers του “England Football DNA” σχεδίου που μπήκε σε εφαρμογή το 2012 με όραμα να δημιουργήσει μια Εθνική Ομάδα που θα διεκδικήσει την κατάκτηση του τροπαίου στο Μουντιάλ 2022. Έχει συνεισφέρει στην ανατροφή και ανάδειξη αρκετών ποδοσφαιριστών. Κι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η έκδοση της Εθνικής Αγγλίας που παρουσίασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Όμως αυτό που έκανε με το “Dear England” κείμενο που υπέγραψε στο “The Players Tribune” τον περνά σε μια άλλη κατηγορία προσωπικοτήτων. Και σε “αναγκάζει” να τον θαυμάσεις και να τον χειροκροτήσεις για τη στάση του.

Αν δεν θέλεις να μπεις στον κόπο να διαβάσεις την ανοικτή επιστολή του προς τους Άγγλους, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, που τονίζει ότι μιλά με τη συνείδηση της ευθύνης που κουβαλά λόγω της ιδιότητάς του, τάσσεται απολύτως ανοιχτά στο πλευρό των ποδοσφαιριστών του, που έχουν αποφασίσει να γονατίζουν πριν από την έναρξη κάθε αγώνα της Εθνικής για να εκφράζουν την υποστήριξή τους προς το κίνημα για την φυλετική ισότητα αδιαφορώντας για τις επαναλαμβανόμενες έντονες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από ένα μέρος της εξέδρας στα τελευταία τους παιχνίδια.

Μέσα από αυτό το γράμμα, ο Σάουθγκέιτ προσπαθεί να δώσει στους ποδοσφαιρόφιλους, και όχι μόνο, να καταλάβουν το μέγεθος της ψυχικής φθοράς που κουβαλούν αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές του λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν υποστεί. Προσπαθεί ακόμη να μιλήσει για το αυτονόητο, για το πόσο περήφανοι είναι οι ποδοσφαιριστές που φορούν την φανέλα της Εθνικής και έχουν μπει σε ένα τόσο κλειστό κλαμπ, αυτό των περίπου 1200 ποδοσφαιριστών που την έχουν φορέσει στην Ιστορία. Με ανθρώπινο λόγο, γεμάτο από συναίσθημα, δίχως να κουνά το δάχτυλο, αλλά με μεγάλο θάρρος και γενναιότητα, σε ένα κείμενο εμπλουτισμένο με ιστορικές αναφορές, ο Σάουθγκεϊτ προσπαθεί να αναλύσει τη στιγμή και να φέρει τους ποδοσφαιρόφιλους πιο κοντά, με όρους ανθρωπιάς, στους ποδοσφαιριστές· μιλά σαν πατέρας. Προσπαθεί να βοηθήσει τον απλό κόσμο να αποκτήσει επίγνωση, και με αυτό τον τρόπο να επηρεάσει την συλλογική συνείδηση. Κυρίως όμως αυτό που κάνει ο προπονητής είναι να γονατίσει για να στηρίξει τους ποδοσφαιριστές του. Και σε αφήνει ως παρατηρητή με την αίσθηση ότι δεν το κάνει μόνο προκειμένου να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς που έχει αναπτύξει με τα πρόσωπα της ομάδας του, αλλά και με το όραμα να επηρεάσει ένα μέρος της κοινωνίας - της αγγλικής και της παγκόσμιας.

Στην πρώτη ανάγνωση, κανείς μπορεί να μείνει με την αίσθηση ότι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ παίζει το χαρτί του στηρίζοντας απολύτως τους ποδοσφαιριστές του στην επιλογή τους να γονατίζουν, η οποία τους ταλαιπώρησε πολύ τις τελευταίες ημέρες - τόσο που να συσκέπτονται σχεδόν καθημερινά προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στα παιχνίδια του Euro. O 50χρονος προπονητής όμως κάνει κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Σηκώνεται, ξεχωρίζει από το πλήθος, και μιλά για την ισότητα και τον σεβασμό προς την διαφορετικότητα, και όλο αυτό το κάνει σε μια στιγμή που ουδείς μπορεί να του εγγυηθεί ότι δεν θα πληρώσει κόστος. Διότι ναι, στην περίπτωση που η Αγγλία πάει καλά στο Euro, το ρεύμα θα του φέρνει χειροκρότημα. Τι θα του συμβεί όμως στην περίπτωση μιας αποτυχίας;

Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν θα τον οφελήσει με όρους στενά ποδοσφαιρικούς αυτή η επιλογή. Μου είναι όμως αδιάφορο στη δεδομένη στιγμή αυτό. Θαυμάζω έναν υπέροχο άνθρωπο που κάνει χρήση της δύναμης της φωνής που έχει ως ο προπονητής της Αγγλίας για να μιλήσει για ζητήματα πολύ πιο σοβαρά από το ποδόσφαιρο. Θαυμάζω τη γενναιότητά του, το θάρρος, τον τρόπο του, τον πολιτισμό του. Η επιλογή του δείχνει αρετές ηγέτη, αλλά πάνω από όλα δείχνει θαυμαστή ανθρώπινη ποιότητα. Μετά από την ανάγνωση της επιστολής του, βρήκα έναν επιπλέον λόγο για να χαρώ αν η Αγγλία πετύχει καλά πράγματα σε αυτό το Euro.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.