Οι όμιλοι του «θανάτου» σε Euro

Οι όμιλοι του «θανάτου» σε Euro

Οι όμιλοι του «θανάτου» σε Euro
Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία συνθέτουν ένα «εκρηκτικό» μείγμα στο 6ο γκρουπ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται σε ποια άλλα Euro υπήρχαν τρία μεγαθήρια σε έναν όμιλο.

Euro 1996 – 3ος όμιλος (Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία)

Η φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, Γερμανία, ήθελε να πάρει ρεβάνς για την απώλεια του τίτλου πριν τέσσερα χρόνια από τη Δανία. Από την άλλη, η Ιταλία μπορεί να είχε να πανηγυρίσει ευρωπαϊκό τρόπαιο από το 1968 και να μη συμμετείχε στο τουρνουά του 1992, όμως δεν έπαυε να αποτελεί ένα μεγαθήριο με βαριά φανέλα. Η ανερχόμενη δύναμη άκουγε στο όνομα Τσεχία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος σε Euro. Η τέταρτη του γκρουπ, Ρωσία, έγινε εύκολη λεία στα χέρια των τριών, που πάλεψαν μέχρι τέλους για την πρόκριση. Αυτή κατέληξε σε Γερμανούς και Τσέχους, που λίγες ημέρες αργότερα συνέθεσαν και το ζευγάρι του τελικού.

Euro 1996

Euro 2000 – 1ος όμιλος (Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία)

Με «φτωχό συγγενή» έμοιαζε η τέταρτη ομάδα αυτού του γκρουπ, Ρουμανία. Κι αυτό γιατί είχε να αντιμετωπίσει την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία, την Αγγλία που διψούσε για εκδίκηση μετά την απώλεια του τίτλου μέσα στο σπίτι της, αλλά και την Πορτογαλία των Φίγκο, Ρούι Κόστα και Παουλέτα. Οι Ίβηρες πήγαν με... σπασμένα φρένα στον όμιλο, κάνοντας το 3 στα 3, όμως προς έκπληξη όλων η δεύτερη θέση κατέληξε στους Ρουμάνους. Τα «πάντσερ» τερμάτισαν τελευταία με μόλις έναν πόντο, ενώ τα «λιοντάρια» έχασαν την πρόκριση από την ομάδα του Χάτζι στο φινάλε του τελευταίου αγώνα.

Euro 2000

Euro 2004 – 4ος όμιλος (Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία)

Μπορεί και στον όμιλο της δικής μας εθνικής να υπήρχαν η Πορτογαλία και η Ισπανία, όμως στο συγκεκριμένο γκρουπ υπήρχαν τρία μεγαθήρια. Δύο από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις των γηπέδων, η Γερμανία και η Ολλανδία, αναζητούσαν την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης. Ωστόσο, το φαβορί του ομίλου ήταν η Τσεχία, η οποία φρόντισε να επιβεβαιώσει τη συγκεκριμένη «ταμπέλα». 3 στα 3 έκανε η παρέα του Νέντβεντ, με τους «οράνιε» να παίρνουν τη δεύτερη θέση, χάρις στη νίκη τους επί της αδύναμης Λετονίας την τελευταία αγωνιστική. Η εντυπωσιακή πορεία των Τσέχων, πάντως, σταμάτησε στα ημιτελικά από το «ασημένιο» γκολ του Τραϊάνού Δέλλα.

Euro 2004

Euro 2008 – 3ος όμιλος (Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία)

Δύο χρόνια μετά τη μονομαχία τους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Γαλλία και Ιταλία κλήθηκαν να διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους, αυτή τη φορά στη φάση των ομίλων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Την τριάδα των φαβορί συμπλήρωνε η εντυπωσιακή Ολλανδία, η οποία σάρωσε τις αντιπάλους της. Οι «οράνιε» νίκησαν με 3-0 την Ιταλία και 4-1 τη Γαλλία, κάνοντας το 3 στα 3 στον όμιλο. Στα νοκ άουτ τους ακολούθησε η «σκουάντρα ατζούρα», την ώρα που η «τρικολόρ» απογοήτευσαν στη μετά-Ζιντάν εποχή. Τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλο, κάτω και από τη Ρουμανία, που είχε θεωρηθεί στην αρχή ως «σάκος του μποξ».

euro 2008

Euro 2012 – 2ος όμιλος (Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία)

Για μία ακόμη φορά η κληρωτίδα έφερε αντιμέτωπες σε φάση ομίλων Euro τη Γερμανία και την Ολλανδία, που προέρχονταν από εξαιρετική παρουσία στο Μουντιάλ του 2010 (δεύτερη η Ολλανδία, τρίτη η Γερμανία). Την τριάδα των φαβορί συμπλήρωνε η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος βρισκόταν ήδη στην κορυφή του κόσμου αγωνιστικά. Η καλοκουρδισμένη γερμανική μηχανή δεν είχε πρόβλημα να κάνει το απόλυτο στον όμιλο, όμως για τη δεύτερη θέση δεν πάλεψαν τα άλλα δύο μεγαθήρια. Οι «οράνιε» απογοήτευσαν, κάνοντας τρεις ήττες, με τη Δανία να προσπαθεί να μπει «σφήνα», όμως να μην τα καταφέρνει τελικά και στα νοκ άουτ να προκρίνεται η Πορτογαλία.

euro 2012

Υ.Γ. Πριν το Euro του 1996 οι ομάδες ήταν μόλις οκτώ (παλαιότερα και τέσσερις) με αποτέλεσμα και στους δύο ομίλους να «στριμώχνονται» όλα τα μεγαθήρια.

 

EURO Τελευταία Νέα