Ο Φαν Σιπ έσωσε τον Άγιαξ από το «ναυάγιο»

Ο Φαν Σιπ έσωσε τον Άγιαξ από το «ναυάγιο»

O Tζον Φαν Σιπ

bet365

Ο Ολλανδός προπονητής ανέλαβε τον «Αίαντα» στον πάτο της βαθμολογίας της Eredivisie και τον οδήγησε στην κατάληψη ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αγάπη των οπαδών του συλλόγου.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Τζον Φαν Σιπ βγήκε μπροστά, ανέλαβε το βάρος της προπονητικής ευθύνης και έκατσε στον πάγκο του αγαπημένου του Άγιαξ με έναν και μόνο στόχο. Ως καλός καπετάνιος να αλλάξει την ρότα αυτού του μεγάλου καραβιού και από τα βράχια να το οδηγήσει στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Να σώσει την παρτίδα.

Όταν ο «Αίαντας» έδωσε τα ηνία στην πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Ελλάδος και στον άμεσο συνεργάτη του, Μιχάλη Βαλκάνη, η ομάδα βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας, στις θέσεις που οδηγούσαν στον υποβιβασμό! Το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του κλαμπ.

Αναλαμβάνοντας ένα σύνολο άναρχα δομημένο και με πολλούς νεαρούς στο έμψυχο δυναμικό, ο έμπειρος τεχνικός κατάφερε να φέρει εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή που του ανατέθηκε. Με το 3-0 επί της Άλμερε το προηγούμενο Σάββατο, ο Άγιαξ τερμάτισε και μαθηματικά στην πέμπτη θέση, η οποία οδηγεί στα προκριματικά του Europa League, μετά και την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Φέγενορντ.

Μάλιστα, στην ειδική βαθμολογία που δημοσίευσαν τα ολλανδικά media, από την ημέρα που ανέλαβε ο Φαν Σιπ, ο Άγιαξ είχε την τρίτη καλύτερη συγκομιδή με 47 βαθμούς, 8 λιγότερους από την Φέγενορντ και 10 από την Αϊντχόφεν.

Το έργο του, βέβαια, μόνο εύκολο δεν ήταν. Τα διοικητικά προβλήματα στον Άγιαξ και η έλλειψη διάθεσης για την ενίσχυση της ομάδας στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, άφησαν το σύνολο χωρίς επιλογές, κατάσταση που χειροτέρευσε μετά από αρκετούς τραυματισμούς βασικών και έμπειρων ποδοσφαιριστών.

Με εξαίρεση την-αποτυχημένη- μεταγραφή του Τζόρνταν Χέντερσον, ο οποίος δεν βοήθησε παρά ελάχιστα λόγω συνεχόμενων μυικών προβλημάτων, η διοίκηση του Άγιαξ άφησε τον Φαν Σιπ να πορευθεί μόνος του σε μία «μάχη» πολύ απαιτητική και δύσκολη.

Μία «μάχη» η οποία εκτός από το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφήνει στον Άγιαξ ως «προίκα» την εξέλιξη μερικών σημαντικών ποδοσφαιρικών περιουσιακών στοιχείων του «Αίαντα». Ο 17χρονος, Χάτο, ο 20χρονος, Κάπλαν, ο 19χρονος Λίνσον, ο 20χρονος Τέιλορ, ο 21χρονος Μπρόμπι και ο 18χρονος, Γκοτς, είναι κάποιοι από τους νεαρούς «αστέρες» που έκαναν ένα βήμα μπροστά.

Πάντως, ο μεγαλύτερος «τίτλος» για τον Φαν Σιπ ήρθε από τους οπαδούς του Άγιαξ. Μετά το φινάλε του τελευταίου εντός έδρας παιχνιδιού ο 60χρονος κόουτς γνώρισε την αποθέωση από την Johan Cruyff Arena μάλιστα οι οργανωμένοι οπαδοί τον τίμησαν για την προσπάθεια που κατέβαλλε σε μια χρονιά που έμοιαζε διαλυμένη...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EREDIVISIE Τελευταία Νέα