Για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι UEFA & FIFA λένε την αλήθεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι UEFA & FIFA λένε την αλήθεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος τρίβει τα μάτια του με τις αλήθειες της έκθεσης των διεθνών συνομοσπονδιών, που παραδέχονται την διαφθορά του ποδοσφαίρου και την πλήρη ανεπάρκεια των ερασιτεχνών παραγόντων να διοικούν σήμερα το ποδόσφαιρο.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Οσοι δίνετε διαχρονικά σημασία στα λόγια μου και μπαίνετε στον κόπο να διαβάζετε τακτικά τα σημειώματά μου θα με νιώσετε σε αυτό που γράφω παρακάτω: διαβάζοντας το απόσπασμα που έδωσε η γενική γραμματεία Αθλητισμού από την έκθεση των UEFA & FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο νόμιζα ότι διαβάζω μια συρραφή από κείμενα που έχω γράψει στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 10 ετών. Δεν υπάρχει ούτε μια βασική πρόταση ή βασική διαπίστωση των ελεγκτών των διεθνών συνομοσπονδιών που να έλειπε από τα κείμενά μου. Και αυτό προφανώς δεν συμβαίνει μόνο με εμένα· ισχύει για μια σειρά από ανθρώπους με κανονικό μυαλό και απόσταση από τα συμφέροντα. Ολοι μας λέμε τα ίδια εδώ και δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά αυτό το κείμενο αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι όλα αυτά που αναφέρονται περί της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, της ακαταλληλότητας των παραγόντων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου να διοικούν σήμερα το εθνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, της ανάγκης να δοθεί η διοίκηση του ποδοσφαίρου σε ανθρώπους δεν έχουν την ελάχιστη σχέση με την ΕΠΟ και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, την ανάγκη να μείνει η διαιτησία σε ξένα χέρια δεν τα λέει ένας «τρελός του χωριού». Ούτε ένας πολιτικός που εξυπηρετεί σημερινά συμφέροντα. Τα λένε σε έκθεση με την υπογραφή τους η UEFA και η FIFA. Δεν θυμάμαι ποτέ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου να έχει ξανασυμβεί αυτό. Γι’ αυτό και δυσκολεύομαι να θυμηθώ μια μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε μια κυβέρνηση για να επιβάλει την κάθαρση και την ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις πιπιλούσαν την καραμέλα περί αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Κρύβονταν πίσω από αυτή την δικαιολογία, ή πιο σωστά έκρυβαν στη σκιά αυτής της δικαιολογίας τη δράση τους. Εξυπηρετούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιθυμούσαν, κι όταν κάποιος τους απέδιδε την ευθύνη έβαζαν τις φωνές: δεν μας αφήνει η FIFA να επέμβουμε στο ποδόσφαιρο.

Αυτός είναι και ο επιπλέον λόγος που αναδεικνύει την ιστορικότητα του εγγράφου που απέστειλαν οι διεθνείς συνομοσπονδίες: για πρώτη φορά στην ιστορία η UEFA και η FIFA δηλώνουν ότι οι χθεσινοί, οι σημερινοί και οι αυριανοί παράγοντες της ΕΠΟ είναι ακατάλληλοι για να διοικούν το ποδόσφαιρο και ουσιαστικά προσκαλούν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να αναγκάσει την ΕΠΟ να παραδώσει την διοίκηση του ποδοσφαίρου σε ανθρώπους με τεχνογνωσία που να μην έχουν καμία προηγούμενη σχέση με την ΕΠΟ. Προσέξτε, κατά την UEFA και την FIFA είναι απαραίτητο κριτήριο για κάθε έναν που θα εμπλακεί με την διοίκηση του ποδοσφαίρου να μην είχε καμία προηγούμενη σχέση με την ΕΠΟ και τις ΕΠΣ. Το διαβάζω και ανατριχιάζω από συγκίνηση.

Και τώρα τι; Θα γίνει κάτι; Όχι, είναι η εκτίμησή μου. Απολύτως τίποτα. Η έκθεση θα μπει στο συρτάρι. Η UEFA και η FIFA που είναι συμμέτοχες σε όλα όσα έχουν συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, διότι είναι εγκατεστημένοι από τον Οκτώβριο του 2016 στο ελληνικό ποδόσφαιρο με πλήρη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, θα αποχωρήσουν και όλα καλά. Οι εκλογές θα γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο στην ΕΠΟ. Και όλα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν ακριβώς όπως γράφει η έκθεση των διεθνών συνομοσπονδιών. Δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Στο ποδόσφαιρο ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε Κολομβία της εποχής Εσκομπάρ. Διότι στο ποδόσφαιρο μιας χώρας συμβαίνει ό,τι συμβαίνει γενικά στη χώρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.