ΕΠΟ: Η διατροφή και ποδόσφαιρο

Δημήτρης Τομαράς
ΕΠΟ: Η διατροφή και ποδόσφαιρο

bet365

Ο Ιωάννης Κωτσής, διατροφολόγος και συνεργάτης των Εθνικών ομάδων μέσω του προγράμματος της Πάσας στα θρανία αναφέρεται στον ρόλο της διατροφής στο ποδόσφαιρο σε μικρές ηλικίες.

Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία, με ουσιαστικές αυξήσεις στις φυσικές και τεχνικές απαιτήσεις του παιχνιδιού. Η διατροφή στη σχολική ηλικία αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στην ανάπτυξη του αθλούμενου παιδιού, διότι πρέπει να περιλαμβάνει θρεπτικά στοιχεία σε ισορροπημένες ποσότητες ώστε να υποστηρίζει ταυτόχρονα τις απαιτήσεις τόσο της προπόνησης όσο και της βιολογικής ανάπτυξης σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.Οι μικροί ποδοσφαιριστές οφείλουν να ακολουθούν διατροφή με επαρκείς ποσότητες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες αποτελούν την καύσιμη ύλη που απαιτούν οι μυς και εγκέφαλος ειδικότερα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα δε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι σημαντικά για τη δόμηση και επιδιόρθωση των μυών. Μία διατροφή με καθημερινή κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (πχ. κόκκινο κρέας, λευκό κρέας, αυγά, ψάρι, γαλακτοκομικά) καλύπτει τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός αθλητή.

Ταυτόχρονα, μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, άπαχο κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να διασφαλίσει επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων (κυριότερα σιδήρου και ασβεστίου). Ο αποκλεισμός οποιασδήποτε ομάδας τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Επίσης, η ενυδάτωση, δηλαδή η πρόσληψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά την άσκηση, είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε θερμά κλίματα όπως το δικό μας.Πιο συγκεκριμένα, διατροφικές συμβουλές για την προπόνηση/αγώνα είναι οι εξής:

• 1-4 ώρες πριν: να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, φρούτα, χυμούς κλπ.).

• Κατά την διάρκεια: για λιγότερο από 1 ώρα προπόνησης το νερό είναι αρκετό. Για μεγαλύτερη διάρκειας άσκηση τα αθλητικά ποτά αποτελούν μία καλή επιλογή.

• Αμέσως μετά: Στην 1η ώρα έξυπνες επιλογές αποτελούν το σοκολατούχο γάλα, το γιαούρτι με φρούτα, ένα τοστ με τυρί ή αβγό και χυμοί φρούτων. Αμέσως μετά χρειάζεται ένα πλήρες γεύμα και αρκετά υγρά.

Όπως τονίζει σχετικά ο Ιωάννης Κωτσής στο ενημερωτικό του κείμενο οι αθλητές μπορούν και πρέπει να γίνουν πρεσβευτές της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Συμβάλοντας με τον τρόπο αυτό στην θεμελίωση υγιεινών συμπεριφορών και συνηθειών, οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν ενάντια στην παιδική παχυσαρκία που μαστίζει την χώρα μας.

 

Τελευταία Νέα