Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ριζούπολη!

Θάνος Σαρρής
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ριζούπολη!

bet365

Ο Θάνος Σαρρής θυμάται στιγμές από το 2004 και γράφει γιατί το βράδυ της Πέμπτης το γήπεδο της Ριζούπολης πρέπει να είναι γεμάτο.

Κάθε χρόνο, τούτες τις ημέρες, επιστρέφουν οι μνήμες. Τα ζεστά τσιμέντα, η αναμονή να τελειώσει επιτέλους η εξεταστική και τα μαθήματα οδήγησης και να ξεκινήσουν οι διακοπές. Οι κουβέντες με τον δάσκαλο Κώστα, στα πρώτα μαθήματα στο τιμόνι. «Πώς τη βλέπεις την Εθνική; Θα κάνουμε καμιά νίκη;», ρωτούσε, ελέγχοντας παράλληλα τα πεντάλ όταν ο φοιτητής που καθόταν στο βολάν ξεκινούσε τις αναλύσεις που εξηγούσαν το... γιατί δεν πάμε πουθενά. Κι έπειτα, η μία πρόκριση μετά την άλλη. Παγκράτι, Κυψέλη, Κορυδαλλός. Κάθε περιοχή, μια νίκη. Κάθε γκολ, ένας αξέχαστος πανηγυρισμός.

Αχρείαστες εικόνες που αποτύπωσε ο εγκέφαλος, συνδέοντας τες με τις μοναδικές στιγμές. Ο καφές που έπινες. Η μπλούζα που φορούσες. Η διαδρομή της επιστροφής. Θολωμένες αναμνήσεις, σαν ένα όνειρο από το οποίο ξυπνάς το πρωί και δεν θυμάσαι λεπτομέρειες. Μπήκε πράγματι το γκολ του Δέλλα με την Τσεχία; Έγινε η ντρίμπλα του Ζαγόρ στον Λιζαραζού; Έβγαλε πράγματι φτερά ο Άγγελος στην περιοχή των Πορτογάλων; Σε αργή κίνηση, τα γουρλωμένα μάτια των διπλανών, το στρίμωγμα στο αμάξι για το κέντρο, o ποδαρόδρομος της επιστροφής από την Ομόνοια μέχρι την Πέτρου Ράλλη, το σημείο που είχε καταφέρει να φτάσει το αυτοκίνητο. Η κουβέντα για τους θρασύδειλους που πήγαν να εκμεταλλευτούν τον θρίαμβο για να χτυπήσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους που χαίρονταν με τη χαρά της χώρας που τους φιλοξενούσε. Η προσπάθεια να το εξηγήσεις ποδοσφαιρικά με μεγαλύτερους και πιο «μπαρουτοκαπνισμένους», οι εκατοντάδες τουρίστες που κυκλοφορούσαν στην Πάρο με μια γαλανόλευκη με το όνομα του δικού τους ποδοσφαιρικού ήρωα. Τα ενθύμια που έψαχναν για τα παιδιά τους, από τη νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Πέρυσι, είχαμε τη χαρά με τον Βασίλη Τσίγκα να μιλήσουμε με 14 από τους πρωταγωνιστές του μύθου και να θυμηθούμε μαζί τους όλη την πορεία. Οι χάρτες της Πορτογαλίας μας ζέσταναν ξανά το μυαλό. Μαζί με το ποδοσφαιρικό κομμάτι όμως, καταλάβαμε ξανά πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαία η σχέση που έχουν τα παιδιά αυτά τόσα χρόνια μετά την ομάδα εκείνη. Δεν είναι τυχαίο το ότι έλιωναν στην προπόνηση ένα καυτό πρωινό καλοκαιριού, κάτω από τον ήλιο του Αγίου Κοσμά, για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμο για ένα φιλικό με τους Ισπανούς στην Πάτρα. Δεν είναι τυχαία τα χαμόγελα, η ατμόσφαιρα, ο τρόπος που αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ομάδα των Legends για να σταθούν στο πλευρό των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η δημιουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Champions for Life» με σκοπό την προώθηση των αξιών του αθλητισμού, της παιδείας και της υγείας σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Τα έσοδα του αγώνα με την Πορτογαλία θα διατεθούν για την ενίσχυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα». Τα «υλικά» που οδήγησαν την ομάδα αυτή στην κορυφή της Ευρώπης παραμένουν σταθερά και οι πρωταγωνιστές, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι διακοπές, συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις που αποτελούν ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση της μεγάλης αναμέτρησης. Κυνηγούν ρεκόρ Guiness, συζητούν με τον κόσμο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχουν στο Summer Nostos Festival. Βρέθηκαν στο πλευρό των παιδιών στο Legend 2004 Youth Cup και ακριβώς 15 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αναβιώνουν τον τελικό της Λισαβόνας απέναντι στους Πορτογάλους Legends. Μάλιστα, τα αγαπημένα πρόσωπα αυξάνονται, αφού τους Ίβηρες θα προπονήσει ο Φερνάντο Σάντος.

Την Πέμπτη, στη Ριζούπολη, λαμβάνει χώρα ένα Déjà vu θριάμβου. Οι μεθυστικές στιγμές από το καλοκαίρι του 2004 επιστρέφουν. Οι φοιτητές έγιναν γονείς, οι μαθητές έφτιαξαν οικογένεια, όμως η γαλανόλευκη παρέα είναι ακόμα εδώ. Έτοιμη να θυμίσει την ιστορία σε όσους δεν την έζησαν, σε όσους ήταν πολύ μικροί για να τη χωρέσει το μυαλό τους, σε όσους απλά θέλουν να ξαναθυμηθούν. Μια πραγματική γιορτή, στην οποία θα βρεθούν συν τοις άλλοις πλάι-πλάι ο Ότο Ρεχάγκελ με τον Φερνάντο Σάντος, ενώ τα έσοδα θα πάνε σε καλό σκοπό. Τι άλλο θέλεις; Το γήπεδο πρέπει να είναι γεμάτο. Και αφήστε τα παιδιά σας να ξενυχτήσουν. Το αξίζουν τα ίδια, το αξίζουν και οι πρωταγωνιστές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα