Το... Football IQ του σύγχρονου ποδοσφαίρου!

Το... Football IQ του σύγχρονου ποδοσφαίρου!

bet365

Ο ρόλος του σκάουτινγκ και γενικότερα της ανάλυσης ποδοσφαιριστών, μέσα από τα «μάτια» των στελεχών μίας ελληνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον χώρο!
Ζούμε στην εποχή που η… πληροφορία «τρέχει» και όλοι μας, ελέω διαδικτύου, αποκτήσαμε πρόσβαση στα πρωταθλήματα ανά την υφήλιο. Αυτό όμως διαφέρει αρκετά από την εξειδίκευση. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο καλείσαι να έχεις… μάτια παντού και οι ομάδες εκσυγχρονίζονται. Το μοντέλο της απόκτησης παικτών με ένα DVD ανήκει στο παρελθόν και πλέον, για την αξιολόγηση και ανάλυση παικτών χρειάζονται ώρες και ημέρες προεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται η «Football IQ», μία εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες στον τομέα του σκάουτινγκ και γενικότερα της ανάλυσης ποδοσφαιριστών, σε όλα τα επίπεδα. Το gazzetta.gr συνομίλησε με τους Δημήτρη Πανόπουλο και Κανάκη Ρουσάκη, ιδρυτές της «Football IQ», οι οποίοι μας ανέλυσαν το πλάνο τους για το άθλημα.
-Τι εστί Football IQ;
ΚΡ: Το football iq παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ανακάλυψης & αξιολόγησης ποδοσφαιριστών, ενδυναμώνοντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς στελέχωσης της εκάστοτε ομάδας. Είμαστε ο κρίκος της αλυσίδας που λείπει από τους περισσότερους συλλόγους ανά τον κόσμο.
-Είστε δηλαδή ένα "εξωτερικό" τμήμα scouting;
ΚΡ: Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως προέκταση του τμήματος σκάουτινγκ. Σίγουρα, αν ένας σύλλογος δεν διαθέτει τμήμα σκάουτινγκ μπορούμε να αναλάβουμε εξ'ολοκλήρου το συγκεκριμένο κομμάτι. Στις μέρες μας όμως, συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων διαθέτει τμήμα σκάουτινγκ. Η αποστολή μας είναι να υποστηρίξουμε το τεχνικό επιτελείο.
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
ΔΠ: Είχα την τύχη πριν από περίπου 8 χρόνια να εργαστώ ως coder (σ.σ. αναλυτής αγώνων) σε μια εταιρία που συνέλεγε στατιστικά στοιχεία. Τρία χρόνια αργότερα, για λογαριασμό διαφορετικής εταιρίας, επιλέχθηκα ως μέλος της ομάδας ποιοτικού ελέγχου των καταγραφών. Κοινώς, παρακολουθούσα εκτεταμένα στιγμιότυπα από 12-15 αγώνες σε καθημερινή βάση, ελέγχοντας τη δουλειά των coders. Πολύ σύντομα ξεκίνησα να σημειώνω ονόματα παικτών που μου τραβούσαν την προσοχή. Τα σημειώματα έγιναν λίστες και οι λίστες βάση δεδομένων. Θα αναρωτηθεί κάποιος πώς διαχειρίζεσαι και παρακολουθείς την πορεία και εξέλιξη 5000 και περισσοτέρων παικτών; Ανθρωπίνως αδύνατο να τους παρακολουθήσεις όλους σε βίντεο. Στράφηκα προς τα στατιστικά στοιχεία ως λύση. Και εκεί όμως, δεν ήταν τόσο απλό. Διαφορετικά πρωταθλήματα και στοιχεία που στερούνταν συνοχής. Χρειαζόταν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Το δούλεψα στο μυαλό μου για περίπου δύο χρόνια πριν καταλήξω στο περίγραμμα του σημερινού Football IQ Index.
-Τί είναι το Football IQ Index;
ΔΠ: Ο βασικός πυλώνας της μεθοδολογίας μας είναι τα στοιχεία απόδοσης. Ένας χάρτης, που δίνει με τρόπο αντικειμενικό το στίγμα των επιδόσεων κάθε ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στη βάση δεδομένων μας. Εφαρμόζουμε 97 metrics (σ.σ. δείκτες επίδοσης), τα οποία μετατρέπουμε σε μια κοινή μονάδα μέτρησης, λαμβάνοντας υπόψη και ενσωματώνοντας στην τελική βαθμολογία, τις επιδόσεις των υπολοίπων ποδοσφαιριστών της ίδιας διοργάνωσης καθώς και τις θέσεις στις οποίες έχουν αγωνιστεί. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούμε αυτά τα metrics για τη δημιουργία 32 συνοπτικών βασικών δεικτών απόδοσης. Με τα στοιχεία αυτά είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε ποδοσφαιριστές που πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια του εκάστοτε υπεύθυνου μεταγραφικού σχεδιασμού κάθε ομάδας καθώς επίσης και να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις κάθε ποδοσφαιριστή που μπορεί να μας ζητηθεί γρήγορα, αντικειμενικά και εις βάθος.
-Χρησιμοποιείτε στατιστικά στοιχεία. Σωστά;
ΔΠ: Ακριβώς. Με τη διαφορά ότι περνούν από 4 διαφορετικές φάσεις επεξεργασίας. Το σημείο κλειδί είναι η μετατροπή σε μια κοινή μονάδα μέτρησης. Επιλέξαμε το 1-100.
-Συλλέγετε εσείς αυτά τα στοιχεία;
ΔΠ: Συνεργαζόμαστε με εταιρίες που εξειδικεύονται στη συλλογή των στοιχείων. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε στοιχεία από 130 διοργανώσεις σε 66 χώρες.
-Τί λένε τα στοιχεία για την ελληνική Super League; Ποιός ήταν ο καλύτερος παίκτης;
ΔΠ: Δεν ήταν ένας.
-Υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζετε;
ΔΠ: Όταν λέμε καλύτερος: Καλύτερος σε τι; Σίγουρα ο Φορτούνης έκανε εξαιρετική σεζόν δημιουργώντας και σκοράροντας. Ο Μπουζούκης επίσης δημιουργώντας. Ο Κουλούρης σκοράροντας. Ο Σταυρόπουλος του Πανιωνίου ήταν μεταξύ των παραγωγικότερων αμυντικών του πρωταθλήματος. Ο Τζανακάκης είναι ένας ποδοσφαιριστής που επιδεικνύει υψηλή πολυπλευρικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας και μόνο δείκτης από τη στιγμή που μιλάμε για 11 διαφορετικές θέσεις και πάνω από 20 διαφορετικούς ρόλους. Κάποιοι ποδοσφαιριστές επιδεικνύουν πολυπλευρικότητα, κάποιοι άλλοι είναι απλά πολύ καλοί σε ένα και μόνο τομέα. Τα στατιστικά στοιχεία από μόνα τους πάντως δεν είναι αρκετά.
-Δηλαδή;
ΔΠ: Τα στοιχεία δίνουν το περίγραμμα, το στίγμα. Φανταστείτε ένα σόναρ που μπορεί να ανιχνεύσει τα παγόβουνα και το βάθος τους και τους υφάλους σε όλο τον πλανήτη. Σε ευρύτερο επίπεδο μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε over-performers σε μια ή περισσότερες κατηγορίες. Σε επίπεδο ανάλυσης επίσης μπορούμε γρήγορα και αντικειμενικά να αξιολογήσουμε τι κάνει συχνότερα, σε τι είναι πιο παραγωγικός και σε τι πιο αποτελεσματικός ένας ποδοσφαιριστής. Αντιλαμβάνεσαι γρήγορα τι κάνει και πόσο καλά το κάνει. Όμως το πλαίσιο συλλογής των στατιστικών στοιχείων στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μονοδιάστατο. Στο Football IQ Index προσθέτουμε διαστάσεις, αλλά και πάλι, υπάρχουν περιορισμοί. Προσωπικότητα, λήψη αποφάσεων, προβλεπτική ικανότητα, υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς που χρήζουν αξιολόγησης για τους οποίους τα στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να μας πουν απολύτως τίποτα. Σκεφθείτε έναν πολύ παραγωγικό αμυντικό, με πολύ υψηλά νούμερα μεν αλλά με πολλά αβίαστα λάθη στο παθητικό του. Αν δεν παρακολουθήσεις τον παίκτη δεν μπορείς να έχεις άποψη για το mentality του.
-Παρακολουθείτε δηλαδή τους ποδοσφαιριστές;
ΚΡ: Οι αναλυτές μας παρακολουθούν σε βίντεο παίκτες που έχουν προκριθεί βάσει των βαθμολογιών τους στο Football IQ Index και των κριτηρίων που τίθενται από τους υπεύθυνους του μεταγραφικού σχεδιασμού της εκάστοτε ομάδας και τους αξιολογούν σε διάφορα κομμάτια του παιχνιδιού τους. Διενεργούμε τεχνικό σκάουτινγκ (mental, technical & physical ) 45 σημείων. Παράλληλα, διενεργούμε χρηματο-οικονομική αξιολόγηση του εκάστοτε υποψηφίου μεταγραφικού στόχου χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένα χρηματο-οικονομικά μοντέλα.
-Πώς ακριβώς βοηθάτε μια ομάδα;
ΚΡ: Εξειδικευόμαστε στην ανακάλυψη ποδοσφαιριστών που πληρούν συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καταλληλότητα, σύμφωνα με όσα ακριβώς ζητάει ο προπονητής. Όσες περισσότερες πληροφορίες έχουμε, τόσο πιο στοχευμένα κινούμαστε.
ΔΠ: Ξεκινώντας λάβαμε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν. Το ποδόσφαιρο έχει παγκοσμιοποιηθεί. Με μερικά κλικ μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει οποιονδήποτε παίκτη επιθυμεί, από σχεδόν κάθε επαγγελματική διοργάνωση ανά τον κόσμο. Το video scouting είναι πλέον κανόνας. Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα είναι με ποιον τρόπο ανακαλύπτεις ποδοσφαιριστές με τους οποίους αξίζει να ασχοληθείς σοβαρά, επενδύοντας χρόνο και χρήμα για περαιτέρω παρακολούθηση. Στο εξωτερικό οι περισσότερες ομάδες από πρωταθλήματα 1ης και 2ης ταχύτητας διαθέτουν τμήμα σκάουτινγκ και ομάδα αναλυτών που αναλαμβάνουν να επιλέξουν τα προφίλ των ποδοσφαιριστών που θα μπουν στα ραντάρ του συλλόγου. Έχεις 5 σκάουτ, ποιούς παίκτες τους ζητάς να παρακολουθήσουν; Θα τους στείλεις στα τυφλά; Πρόκειται για διαχείριση ανθρώπινων πόρων και ο chief scout ή ο τεχνικός διευθυντής είναι εκείνοι που καλούνται να ενορχηστρώσουν την προσπάθεια. Δεν είναι απλό, ειδικά αν σκεφτείτε πως οι περισσότερες ομάδες διαθέτουν 3-5 scouts κατά μέσο όρο. Ο ρόλος των αναλυτών είναι να εντοπίζουν αυτούς τους παίκτες, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία. Ορισμένες ομάδες από προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα έχουν αναπτύξει και τη δική τους μεθοδολογία ανάλυσης, οι περισσότερες πάντως στηρίζονται σε στοιχεία από διάφορες εταιρίες. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι πώς χρησιμοποιείς με τρόπο αντικειμενικό & αξιόπιστο αυτά τα στοιχεία.
Μπορείς να ανακαλύψεις τους επόμενους Καντέ και Κεϊτά; Ακόμα κι αν τους βρεις, αργά η γρήγορα αυτοί οι παίκτες θα υποπέσουν στην αντίληψη κι άλλων ομάδων. Πόσο γρήγορος είσαι και πόσο έγκαιρα θα καταφέρεις όχι μόνο να ανακαλύψεις αλλά και να αξιολογήσεις. Για ομάδες που παίρνουν το σκάουτινγκ στα σοβαρά, κάθε λεπτό μετράει. Αν δεν κινηθείς αρκετά γρήγορα, κάποια άλλη ομάδα θα σου "κλέψει" έναν παίκτη για τον οποίο έχεις αφιερώσει χρόνο και πόρους. Ο χρόνος είναι χρήμα.
ΚΡ: Επίσης οι ομάδες βομβαρδίζονται με προτάσεις παικτών από διαμεσολαβητές, επίσημους και ανεπίσημους. Μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται καθημερινά στα μέιλ των ομάδων. Οι περισσότερες ομάδες σπάνια ασχολούνται με μειλ από agents που δεν γνωρίζουν και εμπιστεύονται γιατί πολύ απλά δεν προλαβαίνουν, δε διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό αλλά, πολύ πιο σημαντικό-, ένα διαμορφωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο ανάλυσης και αξιολόγησης των προτάσεων. Επίσης, στην εποχή μας καθένας μπορεί να έρθει σε επαφή και να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο με τον οποιονδήποτε πάνω στον πλανήτη.
Με το Football IQ, μέσα σε λίγα λεπτά μια ομάδα μπορεί να αξιολογήσει με τρόπο αντικειμενικό το αγωνιστικό επίπεδο ενός ποδοσφαιριστή και να έχει στη διάθεσή της πλήρη φάκελο παίκτη μέσα σε λίγες ώρες.
-Υπάρχει ενδιαφέρον από τις ομάδες;
ΚΡ: Πριν λίγους μήνες κλείσαμε τις πρώτες μας συμφωνίες και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με κάποιες ομάδες. Ως τώρα το feedback που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικό. Η ιδιαιτερότητα των υπηρεσιών μας πολλές φορές δυσκολεύει τις ομάδες να αντιληφθούν τι ακριβώς κάνουμε, μέχρι τη στιγμή της παρουσίασης.
Συζητάτε και με ομάδες από Ελλάδα;
ΚΡ: Υπάρχουν ομάδες από τη Super League που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Μας ενδιαφέρει η προοπτική συνεργασίας με Ελληνικές ομάδες. Είναι η χώρα μας.
-Είναι έτοιμη η Ελληνική ποδοσφαιρική αγορά για το Football IQ;
ΚΡ: Αν με ρωτούσατε πριν από τρία χρόνια, η απάντηση θα ήταν όχι. Πλέον, υπάρχουν ελληνικές ομάδες που δείχνουν διάθεση για κάτι καινοτόμο που θα τους αποφέρει σημαντικά οφέλη, εντός και εκτός γηπέδου. Δε νομίζω πως τίθεται θέμα ετοιμότητας. Πιο πολύ είναι θέμα διάθεσης και απόφασης από πλευράς ομάδων. Εμείς επιδεικνύουμε σημαντική ευελιξία αναφορικά με τον τρόπο που παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.
-Δηλαδή;
ΚΡ: Καταρχάς δεν έχουμε συγκεκριμένα πακέτα υπηρεσιών. Δίνουμε τη δυνατότητα στις ομάδες που συνεργαζόμαστε να δημιουργήσουν το δικό τους πακέτο, επιλέγοντας τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, τόσο ως προς τις ανάγκες όσο και ως προς την κοστολόγηση. Δεν θα χρεώσεις το ίδιο μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό με μια ομάδα που θα δώσει μάχη να παραμείνει στην κατηγορία, όπως και δε θα χρεώσεις μια ομάδα από την Πρέμιερ Λιγκ το ίδιο με μια ομάδα από την Β’ Γαλλίας.
-Ακούγεται δίκαιο...
ΔΠ: Αυτός είναι και ο στόχος μας. Μας ενδιαφέρει να είμαστε δίπλα στις ομάδες. Μας ενδιαφέρει οι ομάδες που συνεργαζόμαστε να πετυχαίνουν και γιατί όχι, να υπερβαίνουν τους στόχους τους, εντός & εκτός γηπέδου.
-Πόσο δίκαιη είναι η αγορά όμως;
ΚΡ: Καθόλου fair. Το αντίθετο. Ειδικά όταν καλείσαι να ανακαλύψεις το value for money, μειώνοντας το ρίσκο άστοχων επιλογών, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες μελλοντικής επιστροφής επένδυσης και έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο την καταλληλότητα σύμφωνα με τα εκάστοτε αγωνιστικά κριτήρια.
Η πλειοψηφία της αγοράς επικεντρώνει σε ελκυστικά προφίλ παραβλέποντας πολλές φορές την ποδοσφαιρική ουσία.
-Ακούγεται σαν μια καλή πρόκληση.
ΚΡ: Σίγουρα. Οι ομάδες που δουλεύουν μαζί μας γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι έχουν αποκτήσει μια ομάδα συνεργατών που κάνει τη ζωή τους ευκολότερη και υποστηρίζει τα requests τους ανά πάσα στιγμή.
Με την οικονομική βιωσιμότητα της ομάδας σε πρώτο πλάνο, συνδράμουμε μέσω των υπηρεσιών μας για την επίτευξη αγωνιστικών επιτυχιών, οικονομικής σταθερότητας και σταθερής κερδοφορίας σε βάθος χρόνου.
-Μπορούν οι Ελληνικές ομάδες να ανταγωνιστούν ομάδες από πρωταθλήματα 1ης και 2ης ταχύτητας;
ΔΠ: Φυσικά. Επικρατεί ένας μύθος σχετικά με τη στελέχωση. Δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας και budget. Σίγουρα αν έχεις περισσότερους σκάουτ μπορείς να αυξήσεις σημαντικά το εύρος της δεξαμενής σου. Όμως, όσους σκάουτ κι αν διαθέτει μια ομάδα, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η μεθοδολογία. Με ποιόν τρόπο τους οργανώνεις; Ποιές είναι οι προτεραιότητες; Διατηρείς αρχείο ώστε να μπορείς να ανατρέξεις αξιολογώντας τις διεργασίες υπό τις οποίες επιλέχθηκε κάποιος ποδοσφαιριστής; Πρόκειται για μία σύνθετη και ιδιαίτερη διαδικασία. Το Football IQ προσφέρει σε κάθε ομάδα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα, εφαρμόζοντας value for money προσεγγίσεις. Θέλει τρόπο και σχέδιο. Αγοράζω φθηνά, επωφελούμαι αγωνιστικά και μεταπωλώ ακριβά.
-Πως μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα;
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και τρόπους επικοινωνίας μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα μας www.football-iq.eu .
 

Τελευταία Νέα