Κέπα Αριθαμπαλάγα: Οι αλλαγές και τα πέναλτι της ζωής του

Κέπα Αριθαμπαλάγα: Οι αλλαγές και τα πέναλτι της ζωής του

Κέπα Αριθαμπαλάγα: Οι αλλαγές και τα πέναλτι της ζωής του

bet365

Ο Ισπανός τερματοφύλακας ήταν ο μοιραίος για την Τσέλσι στη διαδικασία των πέναλτι, στον τελικό του League Cup και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του 27χρονου γκολκίπερ, που είναι γεμάτη ιστορίες με αλλαγές στο 120’ και εκτελέσεις από την άσπρη βούλα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. Το ρολόι σημαδεύει το 120’ και μετά από ένα παιχνίδι χωρίς γκολ ανάμεσα σε Ολλανδία και Κόστα Ρίκα, ο προημιτελικός οδεύει στη διαδικασία των πέναλτι. Σε εκείνο το σημείο, ο Λουίς Φαν Χααλ αντικαθιστά το βασικό τερματοφύλακα, Γιάσπερ Σίλεσεν, βάζοντας στη θέση του τον αναπληρωματικό, Τιμ Κρουλ. Μία αλλαγή που δικαιώνει τον Ολλανδό τεχνικό, καθώς ο Κρουλ αποκρούει δύο εκτελέσεις των Κοσταρικών και στέλνει τους «οράνιε» στα ημιτελικά. Τότε, ο Κέπα δεν είχε κλείσει καν τα 20 χρόνια και αγωνιζόταν στη δεύτερη ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Και φυσικά δε γνώριζε πως η καριέρα του θα περιελάμβανε πολλές στιγμές σαν αυτή της αλλαγής του Σίλεσεν και με τον Κρουλ.

cil

Ο Ισπανός πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι το καλοκαίρι του 2018, με τα 80 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι «μπλε» να τον αποκτήσουν από την Αθλέτικ, να αποτελούν – μέχρι και σήμερα – παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ για τερματοφύλακα. Και μπορεί με την άφιξή του Στάμφορντ Μπριτζ να έγινε άμεσα το Νο1 κάτω από τα δοκάρια, όμως στα πέναλτι την πρωτοκαθεδρία την είχε άλλος. “Mr. Penalty” της ομάδας ήταν ο Καμπαγιέρο, κάτι που φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου στον Κέπα.

Όπως και φέτος, έτσι και πριν από τρία χρόνια, η Τσέλσι έφτασε στον τελικό του League Cup, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Μόνο που τότε ο Κέπα ήταν βασικός και όχι στον πάγκο, όπως φέτος. Προς το τέλος της παράτασης, ο Μαουρίσιο Σάρι αποφάσισε να βάλει στο παιχνίδι τον Καμπαγιέρο, ενόψει της διαδικασίας των πέναλτι, όμως εισέπραξε το «όχι» του Κέπα. Ο Ισπανός αρνήθηκε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο και αγωνίστηκε εκείνος στη διαδικασία των πέναλτι. Η Τσέλσι ηττήθηκε και μετά ακολούθησε... χαμός. Μπορεί δημόσια να έγινε λόγος για «παρεξήγηση», όμως ο Ιταλός τεχνικός και η διοίκηση του συλλόγου «έβραζαν» με τον ποδοσφαιριστή τους. Ο Κέπα τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο και για τα επόμενα παιχνίδια έμεινε εκτός ενδεκάδας.

Μετά την αποχώρηση του Καμπαγιέρο από το Στάμφορντ Μπριτζ, ο Κέπα έγινε Νο1 επιλογή στις διαδικασίες των πέναλτι, όμως την ίδια ώρα είχε χάσει τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα από τον Μεντί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στον τελικό του ευρωπαϊκού super cup, τον περασμένο Αύγουστο, να κληθεί να διαχειριστεί ξανά την αλλαγή στο 119’, αλλά από την άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο Τούχελ έβγαλε από το ματς τον Μεντί και στη θέση του πέρασε το «σπεσιαλίστα» Κέπα. Ο Ισπανός το δικαίωσε για την επιλογή του, καθώς απέκρουσε δύο πέναλτι ποδοσφαιριστών της Βιγιαρεάλ και χάρισε στην ομάδα του το τρόπαιο.

Έξι μήνες μετά, ο Τούχελ θέλησε να κάνει το ίδιο κόλπο, μόνο που αυτή τη φορά δεν έπιασε. Ο πιο πετυχημένος τερματοφύλακας στην ιστορία του συλλόγου στις εκτελέσεις πέναλτι (έχει ξεπεράσει και τον Τσεχ) μπήκε ως αλλαγή στο τέλος της παράτασης απέναντι στη Λίβερπουλ. Όχι μόνο δεν έπιασε κάποιο από τα έντεκα (!) σουτ των «κόκκινων», αλλά ο ίδιος αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι για την Τσέλσι και το League Cup κατέληξε στη Λίβερπουλ. Η ιστορία επαναλήφθηκε, μόνο που αυτή τη φορά δεν υπήρχε... happy end!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EFL CUP Τελευταία Νέα