Mάλτα - Ελλάδα 2-2: Ο φοβερός Φούντας απέτρεψε το κάζο στο 86'

Γιώργος Ντυμένος
Mάλτα - Ελλάδα 2-2: Ο φοβερός Φούντας απέτρεψε το κάζο στο 86'

bet365

Κόντρα σε έναν απροσδόκητα αρνητικό προς την Ελλάδα διαιτητή από το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα κατάφερε να ισοφαρίσει στο 86' σε 2-2 τη Μάλτα, χάρη σε γκολ του εξαιρετικού Ταξιάρχη Φούντα που είχε μπει ως αλλαγή στο 68'.

Χωρίς νικητή έληξε το σημερινό (17/11) φιλικό της Εθνικής μας με τη Μάλτα, όπου κόντρα και σε έναν ρέφερι, τον Αλέν Ντουριέ, που τα έκανε... μαντάρα, έμεινε τελικά στο 2-2 με τους νησιώτες.

Σε μία αναμέτρηση εύλογα δοκιμών από την πλευρά της «γαλανόλευκης» που ξεκίνησε με τον Πασχαλάκη στο τέρμα, τους Ρότα, Χατζιδιάκο, Τζαβέλλα, Γιαννούλη στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τον Σιώπη στο «6 », τους Μάνταλο, Μπακασέτα εσωτερικούς, τους Χατζηγιοβάννη, Πέλκα στα άκρα και τον Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης.

Αρκετά «νέα» πρόσωπα, το 0-1 ο συνήθης... ύποπτος Μπακασέτας

Σέντρα στο ματς, απέναντι σε μία ομάδα που προφανώς και ήθελε να κάνει «crash test» στην ανασταλτική της λειτουργία, αφού για την Μάλτα η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «τεστάρει» τα αντανακλαστικά της απέναντισε έναν «δυνατό» αντίπαλο.

Ετσι η Εθνική μας που από την πλευρά της είχε νέα πρόσωπα βρέθηκε φάτσα με μία «συμπαγή» άμυνα, όπου επί της ουσίας διέθετε τρεις στόπερ και παράλληλα παρουσιάζονταν καλά διαβασμένη καθώς γνώριζε πως παίκτες όπως οι Μπακασέτας, Μανταλος διαθέτουν «καλά» πόδια και όποτε βρίσκονταν σε θέση βολής τους έκλειναν τρεις ακόμη και τέσσερις ποδοσφαιριστές.

Ετσι ο αγώνας κυλούσε με τη «γαλανόλευκη» να διατηρεί την κατοχή στα επίπεδα 60% plus και τους γηπεδούχους να αναζητούν το τρανζίσιον (μία φορά το βρήκαν και απείλησαν με τον Τεουμά στο 14').

Τι χρειάζονταν η Ελλάδα; Μία στιγμή, ώστε να απλώσει το παιχνίδι της και να σκοράρει. Τελικά τη βρήκε στο 39' όταν ο Μάνταλος έπαιξε έξυπνα στον κενό χώρο για τον Πέλκα, εκείνος με τη σειρά του συνέκλινε και έδωσε στον Μπακασέτα που με ωραίο δυνατό σουτ με το αριστερό, αφού πρώτα ξεμαρκαρίστηκε, έκανε το 0-1.

Λίγο αργότερα (44') βρήκε δίχτυα και ο Χατζηγιοβάννης ύστερα από εκ νέου μεταβίβαση του Πέλκα, όμως ο 25χρονος υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ και το γκολ του δεν μέτρησε (από το ριπλέι φάνηκε πως αν ήταν αυτό συνέβη για εκατοστά).

Ντεμπούτο Κουλιεράκη και 4-2-3-1

Στην ανάπαυλα ο Γκουστάβο Πογιέτ προχώρησε σε δύο αλλαγές και με την είσοδο των Μπουχαλάκη, Κουλιεράκη (ντεμπουτάρισε με τη «γαλανόλευκη») το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα «γύρισε» τη διάταξή του σε 4-2-3-1 από 4-3-3 που ήταν στο πρώτο μισό. Πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε με τον Πασχλάκη στο τέρμα, τους Ρότα, Χατζηδιάκο, Κουλιεράκη, Γιαννούλη στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Σιώπη, Μπουχαλάκη στα «6αρο-8άρια», τους Χατζηγιοβάννη, Πέλκα στα άκρα και τον Μάνταλο πίσω από τον φορ Ιωαννίδη.

Ο Ιωαννίδης «κοντά» στο 0-2, τελικά έγινε το 1-1

Με το «καλημέρα», στο 48', ο Ιωαννίδης «φλέρταρε» με το 0-2 όταν κόντρα και ωραία κάθετη του Μάνταλου έκανε από πλάγια θέση το σουτ, όμως ο Μπονέλο απέκρουσε.

Σα να μην έφτανε αυτό η Μάλτα έφτασε στο 54' στην ισοφάριση όταν σε ωραία κάθετη μεταβίβαση ο Ντε Γκαμπριέλε «έσπασε» για «μισό πόδι» το τεχνητό οφ σάιντ και έκανε το 1-1.

Λάθος υπόδειξη Ντουριέ για το 2-1 της Μάλτας

Ετσι ο αγώνας... ξεκίνησε από την αρχή, ο ρυθμός κάπως έπεσε και φτάσαμε στο 67' όπου ο διαιτητής Αλέν Ντουριέ καταλόγισε πέναλτι για χέρι του Μπουχαλάκη, σε μία απόφαση που ξεσήκωσε, δικαίως, τους διεθνείς μας, αφού ο 29χρονος χαφ είχε γυρισμένη πλάτη, η μπάλα βρήκε στον αγκώνα του και σε απλά ελληνικά... τι να τον κάνει; Να τον κόψει;

Λάθος λοιπόν από τον ρέφερι από το Λουξεμβούργο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Τεουμά στο 67' αφού δεν αστόχησε από τα 11 βήματα και έκανε το 2-1.

Ο ρέφερι αρνήθηκε πέναλτι στην Ελλάδα

Αμέσως μετά (68') ο Δουβίκας πέρασε στο «9» και ο Φούντας στα άκρα, καθώς η Ελλάδα θέλησε να «φρεσκάρει» τη μεσοεπιθετική της γραμμή. Οι διεθνείς μας μετέφεραν τη δράση στο αντίπαλο μισό χωρίς πάντως να βγάλουν «καθαρή» ευκαιρία και στο 77' ο διαιτητής τα έκανε... μαντάρα. Σε πεντακάθαρη παράβαση χέρι του Τεουμά σε στατική μπάλα δεν έδειξε την άσπρη βούλα, ενώ τη φάση «έχασε» και ο βοηθός του.

Αν ήταν μία φορά πέναλτι του Μπουχαλάκη (που δεν ήταν) αυτό ήταν δέκα και όλα τα μέλη της «γαλανόλευκης» διαμαρτυρήθηκαν, λογικά, έντονα. Τελικά μετά από συνεννόηση των δύο τους (διαιτητή, βοηθού) αποβλήθηκε ο Πέλκας που ήταν στον πάγκο, «κιτρινίστηκαν» Πογιέτ, Φύσσας και άπαντες ήταν εκνευρισμένοι.

Σούπερ Φούντας, έγινε το 2-2, ο Μπονέλο απέτρεψε τη νίκη της «γαλανόλευκης»

Πάντως τα όσα συνέβησαν παραπάνω φαίνεται πως... ξύπνησαν και τον εγωισμό των Ελλήνων παικτών που στα τελευταία λεπτά κυριάρχησαν. Ετσι μετά το 80΄και με μπροστάρη τον Φούντα πίεσαν τους αντιπάλους τους και όχι μόνο ισοφάρισαν αλλά ελέω Μπονέλο δεν πήραν τη νίκη.

Αρχικά ο 34χρονος πορτιέρε απέκρουσε στο 84' δύσκολα σε κόρνερ το καλό σουτ του 27χρονου που βρήκε και πάνω στον Δουβίκα, ενώ στο 90'+1' έβγαλε σε κόρνερ το εντυπωσιακό βον πλανέ του.

Στη μόνη φάση που ούτε εκείνος δεν κατάφερε να αντιδράσει ήταν σε εκείνη του 86' όπου ο μεσοεπιθετικός της D.C. United πήρε το «ριμπάουντ» και με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του και ταυτόχρονα σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Εθνική.

Ετσι το ματς ολοκληρώθηκε χωρίς νικητή (2-2), σε μεγάλο βαθμό λόγω των κακών αποφάσεων του διαιτητή, αλλά και το ότι, κακά τα ψέμματα, πρόκειται για φιλικό, εν μέσω της σεζόν, που επί της ουσίας αποσκοπεί σε «πειράματα». Ως εκεί και υπό αυτές τις συνθήκες δύσκολα μπορεί μία ομάδα να βρει ρυθμό.

ΜΑΛΤΑ: Μπονέλο, Ζαν Μποργκ (80’ Μιχάλεφ), Πέπε, Στιβ Μποργκ (46’ Απάπ), Πολ Μπονγκ (80’ Κρίστενσεν), Γκιγιομιέ, Τεουμά, Καμενζούλι, Ντίμεχ (80’ Τζόουνς), Ντεγκαμπριέλ (80’ Σαταριάνο), Τζόσεφ Μπονγκ (52’ Κορμπαλάν).
ΕΛΛΑΔΑ: Πασχαλάκης, Ρότα, Χατζηδιάκος, Τζαβέλλας (46’ Κουλιεράκης), Γιαννούλης (80’ Κυριακόπουλος), Σιώπης (80’ Αλεξανδρόπουλος), Μπακασέτας (46’ Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Χατζηγιοβάνης, Πέλκας (67’ Φούντας), Ιωαννίδης (67’ Δουβίκας).

 

ΔΙΕΘΝΗ ΦΙΛΙΚΑ Τελευταία Νέα