Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μαγιόρκα 1-1 (4-2 πέν.): Κούπα – λύτρωση στα πέναλτι και μετά από σαράντα χρόνια! (vid)

bet365

Με νίκη 4-2 στα πέναλτι (κ.δ. και παρ. 1-1), η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε λύγισε την Μαγιόρκα και κατέκτησε το 24ο Κύπελλο Ισπανίας της ιστορίας της και πρώτο μετά από το 1984.

Χρειάστηκε να περιμένει σαράντα ολόκληρα χρόνια, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε λύγισε την Μαγιόρκα με 4-2 στα πέναλτι (κ.δ. και παρ. 1-1) στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Σεβίλλης και κατέκτησε το τρόπαιο για 24η φορά στην ιστορία της και πρώτη από το… 1984 και τον «πόλεμο του Σαντιάγο Μπερναμπέου»!

Ο κεντρικός αμυντικός Γεράι Άλβαρεθ δεν ξεπέρασε 100% τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούσαν και ο Αϊτόρ Παρέδες πήρε την θέση του στην ενδεκάδα των Λιονταριών, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να ποντάρει σταθερά στα αδέλφια Γουίλιαμς, Ινιάκι και Νίκο.

Ο Σέρτζι Νταρντέρ έχει εδραιώσει πλέον την θέση του στην μεσαία γραμμή των Νησιωτών, για τους οποίους ο Χαβιέρ Αγκίρε επέλεξε να ξεκινήσει με ενισχυμένο κέντρο και τους Βεντάντ Μουρίτσι και Κάιλ Λάριν στην επιθετική γραμμή.

Με… μοιρογνωμόνιο ο Ντάνι Ροντρίγκεθ το 0-1

Η Αθλέτικ μπήκε «φουριόζα» και έχασε μια καλή ευκαιρία με το «καλησπέρα» με τον Νίκο Γουίλιαμς, με την Μαγιόρκα να κλείνεται πολύ καλά στην άμυνα και σιγά σιγά να βγαίνει από το καβούκι της.

Ο Ντόμινικ Γκρέιφ ανταποκρίθηκε άψογα σε μακρινό σουτ του Ίνιγκο Ρουίθ Ντε Γκαλαρέτα, τον οποίο πρόλαβε αμέσως μετά ο Αντόνιο Ραΐγιο, με τους Βάσκους να πατούν καλύτερα στο γήπεδο, αλλά τους Νησιώτες να απαντούν με προσπάθεια του Μουρίτσι που έβγαλε δύσκολα ο Γιούλεν Αγκιρεθαμπάλα.

Το πρώτο, ισορροπημένο εικοσάλεπτο έδωσε την θέση του στο πρώτο γκολ του αγώνα. Και αυτό δεν ήρθε από την (ελαφρώς καλύτερη) Αθλέτικ, αλλά από την Μαγιόρκα, η οποία τιμώρησε τα αμυντικά λάθη της αντιπάλου της.

Ύστερα από κόρνερ, άλλωστε, κατάφερε να κάνει δύο τελικές μέσα από την περιοχή και, στην τρίτη, ο Ντάνι Ροντρίγκεθ με εξαιρετικό σουτ, έστειλε την μπάλα στο βάθος της βασκικής εστίας, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του Αγκίρε (21’).

Η σοκαρισμένη Αθλέτικ ζορίστηκε για να βρει κενά στην αντίπαλη άμυνα, με τον Νίκο Γουίλιαμς να σκοράρει αλλά το γκολ να ακυρώνεται ορθά για οφσάιντ, με τον μικρότερο των Γουίλιαμς να αγγίζει την ισοφάριση λίγο πριν από την ανάπαυλα, όπως και ο Γκόρκα Γκουρουθέτα.

Από το 0-2, στο 1-1 του Σανθέτ

Ο Βαλβέρδε, θέλοντας να διορθώσει κάπως την εικόνα της ομάδας του, έριξε μετά την ανάπαυλα τον Μίκελ Βέσγα αντί του Μπενιάτ Πράδος στα χαφ, με την Μαγιόρκα να μπαίνει αποφασισμένη να αιφνιδιάσει ξανά και να χάνει μοναδική ευκαιρία με τον Κάιλ Λάριν, το διαγώνιο σουτ του οποίου έβγαλε σωτήρια ο Αγκιρεθαμπάλα.

Και, από το πιθανό 0-2, προέκυψε τέσσερα λεπτά αργότερα το 1-1. Αποτελεσματική πίεση και κλέψιμο του Νίκο Γουίλιαμς, κάθετη πάσα στον Οϊάν Σανθέτ και αυτός, με σουτ μέσα από την περιοχή, νικάει τον Γκρέιφ για την βασκική ισοφάριση (51’).

Το γκολ του Σανθέτ έδωσε φτερά στην Αθλέτικ, η οποία έκλεισε στα καρέ της την Μαγιόρκα, η οποία πάντως… τρόμαξε τους Βάσκους με σέντρα – σουτ του Μουρίτσι που έγλειψε το αριστερό δοκάρι της εστίας του Αγκιρεθαμπάλα.

Στο τελευταίο ημίωρο, οι Βάσκοι είχαν την μπάλα, αλλά οι Νησιώτες τις καλύτερες φάσεις με δύο σουτ άουτ των Αντόνιο Σάντσεθ και Νεμάνια Ράντοντιτς, παρ’ ότι η Μαγιόρκα ήταν ξεκάθαρα η ομάδα που δεν είχε πρόβλημα να οδηγηθεί το ματς στην παράταση για 30ή φορά στην ιστορία του θεσμού, όπως και συνέβη. Από τους τέσσερις τελικούς Κυπέλλου της Μαγιόρκα, άλλωστε, οι τρεις έχουν πάει στην παράταση.

Μια ο Νίκο, μια ο Μουρίτσι

Πριν από το έξτρα ημίωρο, ο Βαλβέρδε έκανε τρεις αλλαγές για να φρεσκάρει την ομάδα του, ποντάροντας στην εμπειρία των Ίκερ Μουνιαΐν και Ραούλ Γκαρθία, την ώρα που ο Αγκίρε έκανε μόλις μια αλλαγή, αφού δεν είχε και τις εναλλακτικές του αντίπαλου τεχνικού.

Ένα σουτ άουτ του Μουνιαΐν με την μια μέσα από την περιοχή ύστερα από σέντρα του Ουνάι Γκόμεθ και μια σέντρα – σουτ του Σαμού Κόστα που λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τον Αγκιρεθαμπάλα ήταν ό, τι αξιοσημείωτο είχε να επιδείξει το πρώτο ημίχρονο της παράτασης.

Στο 112’, η Αθλέτικ έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία για να αποφύγει τα πέναλτι, όταν ο ακούραστος Όσκαρ Ντε Μάρκος γύρισε την μπάλα στην περιοχή και ο Πάμπλο Μαφέο με σωτήριο τάκλιν απέτρεψε το κοντινό πλασέ του Νίκο Γουίλιαμς.

Η ηρωική Μαγιόρκα δεν πτοήθηκε και άγγιξε με την σειρά της το γκολ – κούπα στην αμέσως επόμενη φάση, όταν ο μπαταρισμένος Μουρίτσι έπιασε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, υποχρεώνοντας τον Αγκιρεθαμπάλα σε μια πολύ δύσκολη απόκρουση.

Πιο ψύχραιμοι και… Κυπελλούχοι οι Βάσκοι!

Στην ψυχοφθόρο διαδικασία από τα έντεκα βήματα, ο Γκρέιφ δεν μπόρεσε να γιορτάσει τα γενέθλιά του (έκλεισε τα 27 το Σάββατο, αν και ο τελικός ολοκληρώθηκε Κυριακή), αφού δεν κατάφερε να αποκρούσει κάποιο από τα τέσσερα πέναλτι της Αθλέτικ.

Ο Αγκιρεθαμπάλα, αντίθετα, απέκρουσε το σουτ του Μάνου Μορλάνες, ο Ράντονιτς έστειλε το δικό του πέναλτι στην… Σερβία και, κάπως έτσι, τα σαράντα χρόνια αναμονής των Λιονταριών έφτασαν στο τέλος τους.

Τα πέναλτι
Μουρίτσι: Γκολ, 0-1
Ραούλ Γκαρθία: Γκολ, 1-1
Μορλάνες: Απόκρουση, 1-1
Μουνιαΐν: Γκολ, 2-1
Ράντονιτς: Άουτ, 2-1
Βέσγκα: Γκολ, 3-1
Σάντσεθ: Γκολ, 3-2
Μπερενγκέρ: Γκολ, 4-2

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ερνέστο Βαλβέρδε): Αγκιρεθαμπάλα – Ντε Μάρκος, Βιβιάν, Παρέδες, Μπερτσίτσε (105’+1’ Λέκουε) – Πράδος (46’ Μίκελ Βέσγα), Ρουίθ Ντε Γκαλαρέτα (80’ Ουνάι Γκόμεθ) – Ινιάκι Γουίλιαμς (91’ Άλεξ Μπερενγκέρ), Σανθέτ (91’ Μουνιαΐν), Νίκο Γουίλιαμς – Γκουρουθέτα (91’ Ραούλ Γκαρθία).

Μαγιόρκα (Χαβιέρ Αγκίρε): Γκρέιφ – Βάλιεντ (91’ Μαφέο), Ραΐγιο, Κοπέτε (105’+2’ λ. τρ. Νάστασιτς) – Γκονσάλες, Ντάνι Ροντρίγκεθ (74’ Ράντονιτς), Σαμού Κόστα, Νταρντέρ (62’ Μορλάνες), Λάτο (110’ Βαν ντερ Χέιντεν) – Μουρίτσι, Λάριν (62’ Αντόνιο Σάντσεθ).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα