Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 0-4: Ιστορική τεσσάρα στη Βαρκελώνη και φουλ για το 20ό Κύπελλο! (vid)

Benzema

bet365

Με τρία γκολ μέσα σε 13 αγωνιστικά λεπτά (δύο ο Καρίμ Μπενζεμά, ένα ο Βινίσιους Ζούνιορ), η Ρεάλ Μαδρίτης ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου ημιτελικού, διέλυσε τη Μπαρτσελόνα μέσα στην Βαρκελώνη (4-0), στην ευρύτερη νίκη της στο «Καμπ Νόου» από το 1963, και πάει φουλ για το 20ό Κύπελλο της ιστορίας της, στον τελικό κόντρα στην Οσασούνα (06/05).

Μετά από τρεις διαδοχικές νίκες της Μπαρτσελόνα σε «Clasico» μέσα στο 2023, η Ρεάλ Μαδρίτης το είχε πάρει… πατριωτικά. Και το απέδειξε με εμφατικό τρόπο στο «Καμπ Νόου» της Βαρκελώνης, όπου θριάμβευσε των Μπλαουγκράνα με το ιστορικό 4-0, ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου ημιτελικού και είναι το απόλυτο φαβορί για να κατακτήσει το 20ό Κύπελλο της ιστορίας της και πρώτο από το 2014, στον τελικό της 6ης Μαΐου με την Οσασούνα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Σεβίλλης.

Χωρίς Αντρέας Κρίστενσεν, Πέδρι, Φρένκι Ντε Γιονγκ και Ουσμάν Ντεμπελέ στη διάθεσή του, ο Τσάβι παρέταξε ό, τι καλύτερο διέθετε, με τον Μάρκος Αλόνσο παρτενέρ του Ζιλ Κουντέ στο κέντρο της άμυνας, τους Σέρτζι Ρομπέρτο και Φρανκ Κεσιέ στα χαφ και τον Γκάβι να ξεκινάει μεν ως τρίτος επιθετικός, αλλά επί της ουσίας να είναι τέταρτο χαφ.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών ο Κάρλο Αντσελότι, επέλεξε τον Εντουάρντο Καμαβινγκά για το αριστερό άκρο της άμυνας και τον Νταβίντ Αλάμπα για τα στόπερ, ξεκινώντας με τριάδα στην μεσοεπιθετική γραμμή πίσω από τον Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Βινίσιους… ισοφαρίζει!

Οι Μπλαουγκράνα μπήκαν πιο δυνατά και απείλησαν με το «καλησπέρα», με τον Ραφίνια να μην προλαβαίνει την μπάλα ύστερα από πάσα – πάρε βάλε του Γκάβι, με τους Καταλανούς να ζητούν στη συνέχεια πέναλτι για χέρι του Αλάμπα, το οποίο ορθά δεν έδειξε ο διαιτητής.

Άτσαλο σουτ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ιαχές «Μέσι, Μέσι» στο δέκατο λεπτό (για τον αριθμό της φανέλας του Αργεντινού, η επιστροφή του οποίου «παίζει» όλο και πιο δυνατά) και σωτήρια παρέμβαση του Ρόναλντ Αραούχο, προλαβαίνοντας τον Βινίσιους Ζούνιορ προτού πλασάρει.

Κεφαλιά του Ραφίνια που μπλοκάρει ο Τιμπό Κουρτουά και απόπειρα του Ροντρίγκο για να γίνει επικίνδυνος, σε ένα πρώτο ημίωρο με λίγες καθαρές ευκαιρίες και πολλή ένταση, όπως σε μια ανταλλαγή… γαλλικών του Γκάβι με τον Βινίσιους, με τους δύο να βλέπουν κίτρινη κάρτα.

Υψηλότατος ρυθμός, πάνω – κάτω η μπάλα, με τη Μπάρτσα να έχει την κατοχή της (59%), αλλά την Ρεάλ να μην νιώθει άβολα χωρίς αυτή. Και, στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, έγινε η φάση που σημάδεψε επί της ουσίας τον αγώνα και την πρόκριση.

Μεγάλη ευκαιρία του Λεβαντόφσκι που σώζει ο Κουρτουά και εξαιρετική αντεπίθεση με Ροντρίγκο, Βινίσιους και Μπενζεμά, με τον Γάλλο να γυρίζει την μπάλα μέσα στην περιοχή στον (δεύτερο) Βραζιλιάνο, το πλασέ του οποίου κατέληξε στα δίχτυα, έστω και μετά από κόντρα: 0-1 και ισοφάριση του σκορ του πρώτου αγώνα.

Ανατροπή πρόκρισης από τον Μπενζεμά!

Το γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων πλήγωσε τους Καταλανούς και εκτόξευσε ψυχολογικά τους Μαδριλένους, οι οποίοι φρόντισαν να μπουν δυνατά στο δεύτερο μέρος για να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ. Και τα κατάφεραν περίφημα.

Στο 50’, κίνηση του Λούκα Μόντριτς από τα δεξιά, πάσα στον Μπενζεμά στο ημικύκλιο της περιοχής, εξαιρετικό πλασέ του Γάλλου στην γωνία του Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν και, μέσα σε οκτώ αγωνιστικά λεπτά, η Ρεάλ είχε πλέον σκορ πρόκρισης (0-2).

Παρά την απογοήτευση της εξέλιξης του αγώνα, η Μπάρτσα δεν τα έβαλε κάτω και στα επόμενα λεπτά έκλεισε την Ρεάλ στα καρέ της, χάνοντας σπουδαίες ευκαιρίες με σουτ του Αλεχάντρο Μπάλντε που έβγαλε ο Κουρτουά, κεφαλιά άουτ του Αραούχο, σουτ άουτ του Ραφίνια και εξαιρετική ατομική ενέργεια του Αραούχο που λίγο έλειψε να τελειώσει με το 1-2.

Σφραγίδα με πέναλτι – γκολ του Μπενζεμά

Όταν, όμως, οι γηπεδούχοι έπαιζαν τα καλύτερά τους λεπτά (χωρίς, βεβαίως, ουσιαστικό αποτέλεσμα), οι φιλοξενούμενοι υπενθύμισαν την… φονική αποτελεσματικότητά τους, η οποία μεταξύ άλλων τους οδήγησε πέρυσι στην κατάκτηση του πιο μάγκικου Champions League όλων των εποχών.

Ο Κεσιέ, εκ των κορυφαίων μέχρι εκείνη την στιγμή, υπέπεσε σε άνοητο, αλλά καθαρό πέναλτι στον Βινίσιους. Ο Μπενζεμά, ο οποίος έχει βρει τον καλό του εαυτό στην κατάλληλη εποχή, ανέλαβε την εκτέλεση, νίκησε τον Τερ Στέγκεν και, ουσιαστικά, έβαλε το κερασάκι πρόκρισης στον τελικό (58’).

Ο Τσάβι, η ομάδα του οποίου χρειάζονταν πλέον δύο γκολ για να στείλει το ματς στην παράταση, τα έπαιξε όλα για όλα με την είσοδο των Ανσού Φατί και Φεράν Τόρες στην επίθεση, αλλά και του Έρικ Γκαρθία στην άμυνα αντί ενός Μάρκος Αλόνσο που… έμπαζε από παντού, με τη Ρεάλ να χάνει ευκαιρία για τέταρτο γκολ με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού.

Ο Καρίμ στα χνάρια του Πούσκας

Αυτό ήρθε εντέλει στο 81’ από τον… συνήθη ύποπτο. Ακόμα μια δολοφονική αντεπίθεση με οδηγό τον Βινίσιους, η μπάλα φτάνει ύστερα από απίθανη ασίστ του Βραζιλιάνου στον Μπενζεμά, ο οποίος «σκάβει» προ του Τερ Στέγκεν για να ολοκληρώσει το χατ – τρικ και την ευρύτερη νίκη της Ρεάλ το «Καμπ Νόου» εδώ και… 60 χρόνια (!) και, συγκεκριμένα, από τις 27 Ιανουαρίου του 1963 (5-1).

Σε εκείνο το ματς, ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας είχε γίνει ο πρώτος παίκτης της Ρεάλ που σημείωνε χατ – τρικ στο σπίτι της μεγάλης αντιπάλου και ο Μπενζεμά έγινε μόλις ο δεύτερος, έξι δεκαετίες αργότερα.

Το τελευταίο σφύριγμα του (άψογου) διαιτητή Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα βρήκε τους παίκτες της Ρεάλ να πανηγυρίζουν την θριαμβευτική πρόκριση σε έναν ακόμα τελικό και αυτούς της Μπαρτσελόνα να συνειδητοποιούν ότι ακόμα θέλουν αρκετά… ψωμιά για να είναι απόλυτα ανταγωνιστικοί στο υψηλότερο επίπεδο, έστω και αν έχουν σαφέστατο προβάδισμα για την κατάκτηση της La Liga και παρατάχθηκαν με τέσσερις σημαντικότατες απουσίες.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Αραούχο, Κουντέ, Μάρκος Αλόνσο (66’ Έρικ Γκαρθία), Μπάλντε – Σέρτζι Ρομπέρτο, Μπουσκέτς, Κεσιέ (59’ Φατί) – Ραφίνια (66’ Φεράν Τόρες), Λεβαντόφσκι, Γκάβι.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κουρτουά – Ντάνι Καρβαχάλ, Έντερ Μιλιτάο, Αλάμπα, Καμαβινγκά – Κρόος, Μόντριτς (87’ Τσουαμενί) – Ροντρίγκο (74’ Ασένσιο), Βαλβέρδε, Βινίσιους Ζούνιορ (87’ Ντάνι Θεμπάγιος) – Μπενζεμά (89’ Νάτσο).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα