Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 : Τα Λιοντάρια κατάπιαν και την Βασίλισσα (vid)

Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 : Τα Λιοντάρια κατάπιαν και την Βασίλισσα (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 : Τα Λιοντάρια κατάπιαν και την Βασίλισσα (vid)

bet365

Μετά την Μπαρτσελόνα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο απέκλεισε και την Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο Ισπανίας, παίρνοντας δραματική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0), με γκολ του Άλεξ Μπερενγκέρ στο 89’ - Πρώτη φορά ημιτελικά χωρίς Μπάρτσα και Ρεάλ εδώ και δώδεκα χρόνια.

Και τώρα ποιος θα την σταματήσει; Μετά την Μπαρτσελόνα στην φάση των «16» του Κυπέλλου Ισπανίας, η Αθλέτικ Μπιλμπάο απέκλεισε στα προημιτελικά ΚΑΙ την Ρεάλ Μαδρίτης (1-0), παίρνοντας μια δραματική, όσο και απολαυστική πρόκριση στην τετράδα της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.

Τα Λιοντάρια πήραν άτυπη ρεβάνς για την ήττα στον τελικό του Σούπερ Καπ από την κακή Ρεάλ η οποία, από την πλευρά της, έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το νταμπλ, αφού είναι το μεγάλο φαβορί στο πρωτάθλημα. Οι Μαδριλένοι συμπλήρωσαν πλέον οκτώ σερί χρόνια που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό.

Οι Βάσκοι, με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα και με την φούρια της πρόκρισης επί της Μπάρτσα, μπήκαν πολύ δυνατά από το ξεκίνημα, επιχειρώντας να αιφνιδιάσουν μια Ρεάλ που δεν είχε τον τραυματία Καρίμ Μπενζεμά (ο Μάρκο Ασένσιο ξεκίνησε ως ψευτό - εννιάρι) και με τον Νταβίντ Αλάμπα να παίζει ως αριστερό μπακ, ελέω της απουσίας του Φερλάν Μεντί.

Με την ώθηση του σχεδόν (περιορισμοί λόγω Covid-19) κατάμεστου «Σαν Μαμές», η αποφασισμένη ομάδα του Μαρθελίνο Γαρθία Τοράλ άγγιξε το γκολ με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου, όταν ο Ντάνι Γαρθία υποχρέωσε με μακρινό, δυνατό σουτ τον Τιμπό Κουρτουά σε δύσκολη απόκρουση.

Οι γηπεδούχοι πίεζαν ψηλά, δημιουργούσαν προβλήματα στην κυκλοφορία μπάλας των Μαδριλένων και επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τις στατικές φάσεις, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, κόντρα στην καλά στημένη άμυνα της Ρεάλ.

Οι φιλοξενούμενοι… νοστάλγησαν στο πρώτο 45λεπτο τις επελάσεις των Βινίσιους Ζούνιορ και Ροντρίγκο από τα άκρα, με την Αθλέτικ να κλείνει καλά τους διαδρόμους στους Βραζιλιάνους, ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν τα… δικά τους.

Ένα σουτ του αρχηγού Ίκερ Μουνιαΐν που κατέληξε στην έξω πλευρά των διχτύων και δύο καθοριστικές παρεμβάσεις των Έντερ Μιλιτάο και Λούκας Βάθκεθ που απέτρεψαν τα χειρότερα, ήταν ό, τι άλλο είχαν να επιδείξουν μέχρι την ανάπαυλα οι γηπεδούχοι, κόντρα πάντως σε μια Ρεάλ που δεν απείλησε σε καμία περίπτωση την εστία του Γιούλεν Αγιρεθαμπάλα. Μόλις τρία σουτ και αυτά ακίνδυνα.

Η αποχώρηση λόγω μυϊκού τραυματισμού του δραστήριου Νίκο Γουίλιαμς, ο οποίος έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο με δάκρυα στα μάτια, δεν πτόησε την Αθλέτικ, η οποία απείλησε με το «καλημέρα» με στατική φάση, όπου ο Κουρτουά έδιωξε αποτελεσματικά και πάλι την μπάλα.

Ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος ρίσκαρε με την χρησιμοποίηση από την αρχή των κουρασμένων (λόγω υποχρεώσεων με την εθνική τους ομάδα) Βινίσιους Ζούνιορ και Ροντρίγκο, υποχρεώθηκε στο 60ό λεπτό να βγάλει τον πρώτο, πολύτιμος για την Ρεάλ σε όλη την διάρκεια της φετινής σεζόν αλλά άφαντος στο «Σαν Μαμές».

Η Αθλέτικ ήταν ανώτερη και είχε μεγαλύτερη διάθεση να ψάξει το γκολ, με Έντερ Μιλιτάο και Νάτσο να κρατούν όρθια μια Ρεάλ που δεν ανέβασε στροφές, μέχρι τουλάχιστον το τελευταίο δεκάλεπτο. Από εκείνο το σημείο και μετά άρχιζε να κοιτάει την αντίπαλη εστία, με τον Καζεμίρο να χάνει μια μεγάλη ευκαιρία στο 81’, όταν μόνος του μέσα στην περιοχή και ύστερα από καταπληκτική πάσα του Ασένσιο, δεν έπιασε καλά το σουτ και έκανε εύκολο το έργο του πολύ ήρεμου μέχρι τότε Αγιρεθαμπάλα.

Και όταν η Ρεάλ έδειχνε να πιστεύει στο γκολ της πρόκρισης, η Αθλέτικ ήταν αυτή που το πέτυχε, ένα λεπτό πριν από την συμπλήρωση των 90’ και με σκόρερ τον παίκτη που είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Νίκο Γουίλιαμς.Ο Άλεξ Μπερενγκέρ, περί ου ο λόγος, εκμεταλλεύτηκε την πάσα του Ντάνι Γαρθία μετά από ένα παιδικό λάθος του Καζεμίρο, «χόρεψε» τον Νάτσο στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με άπιαστο σουτ, νίκησε τον Κουρτουά, προκαλώντας παροξυσμό στο «Σαν Μαμές».

Η Αθλέτικ, μαζί με Μπέτις, Βαλένθια και Ράγιο Βαγιεκάνο, συνθέτουν την τετράδα του Κυπέλλου Ισπανίας και, μετά από έξι σερί χαμένους τελικούς, δικαιούται να πιστεύει ότι φέτος ήρθε η ώρα της. Για πρώτη φορά από την σεζόν 2009-10, καμία εκ των Μπάρτσα ή Ρεάλ δεν βρίσκεται στα ημιτελικά.

Τότε, την κούπα κατέκτησε η Σεβίλλη, η οποία νίκησε στον τελικό την Ατλέτικο Μαδρίτης, με Σανταντέρ και Χετάφε να φτάνουν στα ημιτελικά. Φέτος, ούτε οι Ροχιμπλάνκος δεν είναι στην τετράδα, κάτι που συνδυαστικά με τους τρεις μεγάλους είχε να συμβεί από το 2003.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Μαρθελίνο Γαρθία Τοράλ): Αγιρεθαμπάλα - Ντε Μάρκος, Γεράι Άλβαρεθ, Ίνιγο Μαρτίνεθ, Μπερτσίτσε - Νίκο Γουίλιαμς (46’ λ. τρ. Μπερενγκέρ), Ντάνι Γαρθία, Μίκελ Βέσγα, Μουνιαΐν (90’ Μπαλενθιάγα) - Ινιάκι Γουίλιαμς, Ραούλ Γκαρθία (79’ Νίκο Σεράνο).

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κουρτουά - Λούκας Βάθκεθ, Έντερ Μιλιτάο, Νάτσο, Αλάμπα - Μόντριτς, Καζεμίρο, Κρόος (76’ Καμαβινγκά) - Ροντρίγκο, Ασένσιο, Βινίσιους Ζούνιορ (60’ Ίσκο).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

COPA DEL REY Τελευταία Νέα