«Αστέρια» που λύγισαν από τα έντεκα βήματα

«Αστέρια» που λύγισαν από τα έντεκα βήματα

«Αστέρια» που λύγισαν από τα έντεκα βήματα

bet365

Με αφορμή τη χαμένη εκτέλεση πέναλτι του Κιλιάν Εμπαπέ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που δεν ευστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι και στέρησαν από την ομάδα τους μία πρόκριση ή ένα τρόπαιο.

Μάρκο Φαν Μπάστεν (Euro 1992)

Τέσσερα χρόνια πριν, το δικό του εκπληκτικό γκολ είχε χαρίσει στην Ολλανδία το τρόπαιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το 1992, οι «οράνιε» ήταν ξανά φαβορί για την κούπα, στα γήπεδα της Σουηδίας. Στον ημιτελικό, η παρέα του Φαν Μπάστεν τέθηκε αντιμέτωπη με τη Δανία, με την αναμέτρηση να λήγει 2-2 και να οδηγείται στα πέναλτι. Ο μοναδικός που δεν κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα ήταν ο Ολλανδός επιθετικός, με τη Δανία να επικρατεί με 5-4, χάρις στην απόκρουση του Πίτερ Σμάιχελ. Οι «οράνιε» πήγαν σπίτι τους με αυτή τη χαμένη εκτέλεση και οι Σκανδιναβοί συνέχισαν το «παραμύθι» προς την κορυφή της Ευρώπης.

Ρομπέρτο Μπάτζιο (Παγκόσμιο Κύπελλο 1994)

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση χαμένου πέναλτι στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μετά το απόλυτο «μηδέν» σε 120 λεπτά, Βραζιλία και Ιταλία οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Μετά από τέσσερις εκτελέσεις έκαστος, η «σελεσάο» ήταν μπροστά στο σκορ με 3-2 και στο τελευταίο της σουτ η «σκουάντρα ατζούρα» ήθελε μόνο γκολ για να μείνει ζωντανή. Ωστόσο, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Ταφαρέλ και η Βραζιλία κατέκτησε το τρόπαιο. Μια απώλεια, που «στοίχειωνε» για χρόνια τον Ιταλό άσο, ο οποίος... ξόρκισε την κατάρα στο επόμενο Μουντιάλ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιστορία αποτέλεσε έμπνευση για τηλεοπτική διαφήμιση!

Τζον Τέρι (τελικός Champions League 2008)

Ο εμβληματικός αρχηγός της Τσέλσι κατέκτησε σχεδόν τα πάντα με την ομάδα του Λονδίνου. Κορυφαία στιγμή ήταν το Champions League του 2012, αν και θα μπορούσε να τα καταφέρει και τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Και υπεύθυνος για αυτό ήταν ο ίδιος. Στον τελικό του 2008, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν φτάσει στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Άγγλο αμυντικό να είναι ο εκτελεστής του τελευταίου σουτ για τους Λονδρέζους. Σε περίπτωση που έστελνε την μπάλα στα δίχτυα, η ομάδα του θα κατακτούσε το τρόπαιο. Ωστόσο, ο ίδιος γλίστρησε πριν το σουτ και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια το τρόπαιο κατέληξε στη Γιουνάιτεντ και ο Τέρι ξέσπασε σε κλάματα αποχωρώντας από το γήπεδο.

Νταβίντ Τρεζεγκέ (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006)

Έξι χρόνια νωρίτερα, το δικό του «χρυσό» γκολ στον τελικό με την Ιταλία είχε χαρίσει στη Γαλλία το τρόπαιο του Euro. Το 2006, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά σε τελικό, αυτή τη φορά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά την κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι (οι δύο σκόρερ στο 1-1), το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» πήρε εκδίκηση για την προ εξαετίας ήττα της. Οι Ιταλοί επικράτησαν με 5-3, με τον Νταβίντ Τρεζεγκέ να είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που δεν έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Το σουτ του βρήκε στο δοκάρι του Μπουφόν και η Γαλλία έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι τέλους.

Λιονέλ Μέσι (Copa America 2016)

Το 2014, είχε ηττηθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Γερμανία. Το 2015, είχε ηττηθεί ξανά στον τελικό του Copa America από τη Χιλή. Το 2016, τρίτωσε το κακό για τον Λιονέλ Μέσι. Ξανά σε τελικό Copa America, ξανά από τη Χιλή. Όπως και ένα χρόνο πριν, οι «ρόχας» επικράτησαν στα πέναλτι, μόνο που αυτή τη φορά αυτός που αστόχησε από την άσπρη βούλα για την «αλμπισελέστε» ήταν ο μεγάλος αρχηγός. Η Χιλή νίκησε με 4-2 στα πέναλτι, με τον Μέσι να ξεσπά σε δάκρυα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου (σερί) χαμένου τελικού. Ο ίδιος, τότε, δήλωσε πως αποχωρεί από την εθνική Αργεντινής, όμως λίγους μήνες μετά πήρε πίσω την απόφασή του και επέστρεψε.

 

COPA AMERICA Τελευταία Νέα