Tι διαλέγεις αν είσαι Ολυμπιακός: 4ο pot Champions League ή 1ο στο Europa League;

Tι διαλέγεις αν είσαι Ολυμπιακός: 4ο pot Champions League ή 1ο στο Europa League;

Tι διαλέγεις αν είσαι Ολυμπιακός: 4ο pot Champions League ή 1ο στο Europa League;

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει για το ευρωπαϊκό μονοπάτι του Ολυμπιακού κι αναρωτιέται αν μπορεί να κινηθεί πιο... στρατηγικά στην Ευρώπη με τα δεδομένα που υπάρχουν φέτος.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Ναι, το σενάριο να κληρωθεί με Σπόρτινγκ Λισαβώνας, Σεβίλλη, Σάλτσμπουργκ υπάρχει. Υπάρχει όμως κι αυτό που μπορεί να τον φέρει σε όμιλο με Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα και Ντόρτμουντ. Ο Ολυμπιακός εάν καταφέρει και προκριθεί στους ομίλους του Champions League θα είναι στο 4ο Pot δυναμικότητας, εκτός κι αν γίνουν θαύματα στην προκριματική φάση.

Και να πει κανείς ότι έχει χαμηλό ranking; Με 43.000 βαθμούς θα μπει στις φετινές κληρώσεις. Θα είναι ισχυρός σε όλες τις προκριματικές φάσεις (2ο, 3ο και playoffs) κι όμως εάν φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου (να μπει στους ομίλους) θα είναι στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας. Για να καταλάβετε πόσο έχουν αλλάξει τα μεγέθη και πόσο «ζημιά» μπορεί να κάνει μία κακή ευρωπαϊκή χρονιά, κοτζάμ Μίλαν όχι μόνο θα είναι στο 4ο pot αλλά θα είναι και η ομάδα με το χαμηλότερο ranking!

Η Ευρώπη δεν είναι ένας «πόλεμος» μιας χρονιάς. Είναι μία διαρκής μάχη για κάθε σύλλογο. Οσο μεγαλύτερη συνέπεια δείχνει μια ομάδα, τόσα περισσότερα κέρδη θα έχει. Σε οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο ranking, σε επίπεδο prestige.

Υπάρχουν ομάδες που σκέφτονται πιο... τακτικά; Δεν μπορώ να το ξέρω. Ξέρω όμως ότι ο Ολυμπιακός εάν μπει στο Champions League στο 4ο pot δυναμικότητας και αν μπει στο Europa League θα είναι στο 1ο pot δυναμικότητας. Και θα καταγράψω τι μπορεί να κερδίσουν και τι μπορούν να χάσουν οι «ερυθρόλευκοι» στις δύο διοργανώσεις.

Champions League: Περισσότερα λεφτά, λιγότερες πιθανότητες επιτυχίες

Η πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ranking της UEFA, έφερε τον πρωταθλητή της Super League ν' αρχίσει από τον πρώτο προκριματικό γύρο! Με τις καραμπόλες ο Ολυμπιακός κέρδισε έναν προκριματικό. Και η βαθμολογία που έχει στο club ranking τον κάνει φαβορί για να φτάσει μέχρι τέλους. Εύκολο δεν θα είναι αλλά σίγουρα είναι στο χέρι του.

Τι θα έχει κερδίσει fix ο Ολυμπιακός από την συμμετοχή του στο Champions League:

Σε λεφτά

  • 15.640.000 ευρώ για την συμμετοχή στους ομίλους
  • 4.432.000 ευρώ ως το τέταρτο χειρότερο ranking από τις 32 ομάδες (πιθανό ν' ανέβει 1 ή 2 εκατομμύρια εάν υπάρξουν άλλοι αποκλεισμοί)
  • +market pool (δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα)

Σε ranking

  • 4.000 βαθμούς για την είσοδο στους ομίλους

Αυτά είναι τα σίγουρα. Προφανώς ο Ολυμπιακός ανάλογα με τις επιδόσεις του στους ομίλους θα έχει έξτρα λεφτά και βαθμούς. Κάθε νίκη δίνει 2.800.000 στις ομάδες και κάθε ισοπαλία 930.000 ευρώ! Σε αυτά προσθέστε 2.000 βαθμούς για κάθε νίκη και 1.000 βαθμούς για κάθε ισοπαλία.

  • To 2020/21: Τερμάτισε 3ος με 3 βαθμούς (2.700.000 και 2.000 βαθμούς έξτρα)
  • Το 2019/20: Τερμάτισε 3ος με 4 βαθμούς (3.600.000 και 3.000 βαθμούς έξτρα)
  • Το 2017/18: Τερμάτισε 4ος με 1 βαθμό (900.000 και 1.000 βαθμούς έξτρα)

Στις τρεις τελευταίες του σεζόν στο Champions League ο Ολυμπιακός έμπαινε στο 3ο pot δυναμικότητας. Οι δυσκολίες θα είναι ίδιες και μεγαλύτερες εάν μπει στο 4ο pot δυναμικότητας.

Εuropa League: Λιγότερα λεφτά, περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας

Πάμε να δούμε τι ισχύει και για το Europa League το οποίο θα έχει αυξημένα έσοδα μετά και την δημιουργία του Conference League. Ο Ολυμπιακός με τους 43.000 βαθμούς θα είναι στο 1o pot δυναμικότητας και πιθανότατα με την 5η μεγαλύτερη βαθμολογία από τις συνολικά 32 βαθμούς.

Τι θα έχει κερδίσει fix ο Ολυμπιακός εάν μπει ομίλους Europa League

Σε λεφτά

  • 5.000.000 ευρώ εάν αποκλειστεί στα playoffs του Champions League
  • 3.630.000 ευρώ για την συμμετοχή στους ομίλους
  • 3.142.920 ευρώ ως 5ο καλύτερο ranking στο Europa League
  • +market pool (δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα)

Σε ranking

-

Οπως βλέπετε ο Ολυμπιακός θα έχει σίγουρα λιγότερα fix έσοδα και τίποτα εξασφαλισμένο σε ό,τι αφορά το ranking. Ομως υπάρχουν σημαντικά μπόνους από εδώ και στο εξής στο Europa League.

Τα bonus

  • 1.100.000 ευρώ εάν τερματίσει πρώτος στον όμιλο
  • 550.000 ευρώ εάν τερματίσει δεύτερος στον όμιλο
  • 4.000 βαθμούς εάν τερματίσει πρώτος
  • 2.000 βαθμούς εάν τερματίσει δεύτερος

Ταυτόχρονα για κάθε νίκη θα δίνει 630.000 ευρώ/2.000 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 210.000/1.000 βαθμούς.

Υπόθεση... εργασίας: Εάν ο Ολυμπιακός τερματίσει πρώτος στον όμιλο του Europa League με 10 (;) βαθμούς (τρεις νίκες μία ισοπαλία) εκτός από τα fix ποσά θα έχει

  • + 11.000 βαθμούς στο ranking
  • + 3.200.000 ευρώ

Και φυσικά θα συνεχίζει στην Ευρώπη με έξτρα 1.200.000!

Συμπέρασμα/γνώμη

Κοιτώντας λοιπόν όλα τα δεδομένα ο Ολυμπιακός εάν κάνει αυτά που μπορεί στο Europa League θα χάσει μαξ 3-4 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα θα έχει βγει αρκετά κερδισμένος στο ranking της UEFA που θα του δώσει μεγαλύτερο boost και για τις επόμενες χρονιές.

Προφανώς και δεν ελέγχω οικονομικά τα ταμεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ούτε μπορώ να γνωρίζω τις ανάγκες των «ερυθρόλευκων». Και φυσικά είναι διαφορετικό να είσαι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην elite του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ομως υπάρχει ο κίνδυνος ο Ολυμπιακός να μπει στους ομίλους του Champions League και να τερματίσει 4ος (που βάση τα pot έχει και τις περισσότερες πιθανότητες). Θα πει κάποιος ναι αλλά αν κληρωθεί με Σπόρτινγκ Λισαβώνας, Σεβίλλη και Σάλτσμπουργκ δεν μπορεί ακόμα και δεύτερος; Με δεδομένα τα handicap που υπάρχουν μια τέτοια κλήρωση φαντάζει πιο δύσκολη και από το να πιάσει κάποιος 5+1 στο Τζόκερ. Υπάρχουν πιθανότητες αλλά όχι ρεαλιστικές.

Στα δικά μου μάτια ο Ολυμπιακός μπορεί να δώσει περισσότερους βαθμούς στο δικό του ranking αλλά και σε αυτό της χώρας μέσω του Europa League. «Και ποιος νοιάζεται για την χώρα» θα ρωτήσει κάποιος. Θα έπρεπε να νοιάζει κάθε ομάδα ξεχωριστά ώστε τις επόμενες σεζόν να δίνουν έναν προκριματικό τον Αύγουστο και όχι 3 ή 4 από τέλη Ιουνίου.

Δεδομένα πάντως ο Ολυμπιακός ως οργανισμός δεν μπορεί να «διαλέξει». Ακόμα και στο ακραίο σενάριο που η διοίκηση για λόγους στρατηγικής αποφάσιζε να παίξει στο Europa League δεν θα μπορούσε να πει σε προπονητή και παίκτες να ξεχάσει τους ομίλους του Champions League.

Ωστόσο βάζουμε το ερώτημα σε εσάς. Champions League αλλά στο 4o pot δυναμικότητας ή Europa League στο 1o pot δυναμικότητας.

Loading...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης