Πόσα βγάζει, πόσα κρατάει και πως μοιράζει τα λεφτά η UEFA…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Πόσα βγάζει, πόσα κρατάει και πως μοιράζει τα λεφτά η UEFA…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος ρώτησε και έμαθε για τα έσοδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας από τις διασυλλογικές διοργανώσεις, το λειτουργικό κόστος τους, την προμήθειά της, αλλά και τι δίνει στις ομάδες…

Με τον θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, από την προσπάθεια των «12» να ιδρύσουν την European Super League, με βασικό επιχείρημα ότι τα χρήματα που εισπράττουν από την UEFA είναι λίγα, είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ξέρουμε με ακρίβεια τα ποσά που μαζεύει η UEFA κάθε χρόνο από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις (δηλαδή το Champions League και το Europa League), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα, τι κρατάει η ίδια και πως μοιράζει όσα χρήματα μοιράζει.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για λίγα χρήματα, όπως επίσης αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο τα μοιράζει, ευνοεί προφανώς τους μεγάλους, αλλά δεν αδιαφορεί για τους μικρούς, ακόμη και για αυτούς που δεν φτάνουν μέχρι τη φάση των ομίλων κάποιας εκ των δύο διοργανώσεων.

Φυσικά πρόκειται για τα ποσά της τελευταίας σεζόν και αυτά αναμένεται να αλλάξουν ελαφρώς προς τα επάνω τις επόμενες χρονιές με τις νέες συμφωνίες που έχει κάνει η UEFA.

Πόσα βγάζει η UEFA…

Πόσα λοιπόν μαζεύει συνολικά η UEFA από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Europa League; Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός είναι ο συνολικός τζίρος της από τις συμφωνίες με τα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο και από τις χορηγίες των δύο διοργανώσεων, του Champions League και του Europa League για μία χρονιά. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι πρόκειται, από την στιγμή που μιλάμε για ετήσιο έσοδο, για ένα μάλλον εντυπωσιακό νούμερο, το οποίο τα τελευταία χρόνια, κάθε σεζόν γίνεται και μεγαλύτερο.

Πόσα κρατάει η UEFA;

Εδώ και μερικά χρόνια η συμφωνία της UEFA με τις ομάδες είναι ότι η ίδια θα κρατάει για τον εαυτό της, όχι ένα στάνταρ ποσό, αλλά ένα στάνταρ ποσοστό από τον συνολικό τζίρο. Και η αλήθεια είναι ότι για τέτοιου είδους συμφωνίες δεν συναντάς εύκολα ποσοστό που να κρατάει ο διοργανωτής και να είναι μικρότερο από το 6,5%, το οποίο κρατάει η UEFA. Και για να το γράψουμε και με νούμερα, από τα 3,3 δις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου, θα καρπωθεί στα ταμεία της ένα ποσό που ξεπερνά για λίγο τα 200 εκατ. ευρώ. Νομίζω ο καθένας μπορεί να κρίνει, έχοντας τη δική του άποψη, αν είναι μικρό ή μεγάλο αυτό το ποσό, αν είναι πολλά ή λίγα τα 200 εκατ ευρώ από τα 3,3 δις των εσόδων.

Στη συνέχεια η UEFA αφαιρεί από το συνολικό ποσό το λειτουργικό κόστος των δύο διοργανώσεων, το οποίο συναποφασίζει με τις ομάδες. Και τι εννοώ συναποφασίζει; Το λειτουργικό κόστος των διοργανώσεων αφορά από το κόστος των διαιτητών και του VAR μέχρι αυτό της τεχνολογίας γραμμής, πέρα από όλα τα άλλα. Από κοινού αποφασίζουν λοιπόν για παράδειγμα, αν θα υπάρχει VAR στο Europa και από ποια φάση της διοργάνωσης και μετά και ανάλογα με τις όποιες αποφάσεις παίρνουν, αυξάνεται ή μειώνεται το κόστος. Το συνολικό λειτουργικό κόστος για την τρέχουσα σεζόν θα φτάσει τα 284 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αφαιρεθεί επίσης από τα 3,3 δις που είναι το συνολικό έσοδο, όπως προανέφερα. Τα υπόλοιπα περίπου 2,75 δις ευρώ μοιράζονται στις ομάδες, σε όλες τις ομάδες.

Πως μοιράζει τα χρήματα η UEFA.

Αυτός ο τρόπος με τον οποίο μοιράζει τα χρήματα η UEFA είναι κατά βάση και η μεγάλη διαφωνία των «μεγάλων», οι οποίοι θεωρούν ότι εκείνοι είναι που φέρνουν τα λεφτά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με το ισχυρό brand name τους. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και με βάση το τι έχουν πετύχει στις εφετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι «12» που επιχείρησαν να δημιουργήσουν την European Super League, θα εισπράξουν φέτος περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δύο από αυτές έπαιξαν στο Europa League (Αρσεναλ και Τότεναμ), ενώ μία δεν συμμετείχε καν στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Μίλαν).

Πόσα πηγαίνουν στο Europa League και στις ομάδες που αποκλείονται το καλοκαίρι;

Ο τρόπος που έχει επιλέξει να μοιράζει τα χρήματα η UEFA είναι ο εξής. Τα 700 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στη δεύτερη διοργάνωση το Europa League, ενώ άλλα 230 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στις ομάδες που αποκλείστηκαν νωρίς το καλοκαίρι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παίζοντας μόνο για έναν ή δύο προκριματικούς γύρους. Ο Αρης και ο ΟΦΗ για παράδειγμα που έπαιξαν φέτος έναν προκριματικό γύρο και αποκλείστηκαν θα πάρουν χρήματα από τον φετινό κορβανά της UEFA. Περίπου 200 χιλιάδες ευρώ η κάθε ομάδα. Και θα πάρουν και όλες οι ομάδες από όλες τις χώρες της Ευρώπης που έπαιξαν έναν ή δύο ή τρεις προκριματικούς γύρους.

Όπως σημαντικά χρήματα καρπώνονται και οι ομάδες που φτάνουν μέχρι τα πλέι οφ του Championς League, αλλά δεν μπαίνουν στους ομίλους. Τα υπόλοιπα χρήματα πάνε στις 80 (96 από την επόμενη σεζόν όπου υπάρχει και το Europa League Conference) που φτάνουν μέχρι την φάση των ομίλων των δύο ή τριών από τη νέα σεζόν διοργανώσεων.

Από εδώ και στο εξής νομίζω ότι πάνω κάτω ξέρετε πως μοιράζονται τα λεφτά. Με το στάνταρ μπόνους συμμετοχής στους ομίλους του Champions League να φτάνει τα 15,4 εκατ ευρώ για κάθε μία από τις 32 ομάδες και από εκεί και πέρα το μπόνους των νικών, των ισοπαλιών, των προκρίσεων, αλλά και το μπόνους βάση της κατάταξης στο ranking της UEFA, ώστε να μεγαλώνει αισθητά το έσοδο των μεγάλων ομάδων. Η ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League θα εισπράξει πάνω κάτω ένα ποσό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα, χοντρικά μπορούμε να αφαιρούμε, περίπου 10 εκατ. ευρώ για κάθε βήμα προς τα πίσω. Η ομάδα που θα παίξει τελικό 90, αυτές που θα παίξουν ημιτελικό 80 εκατ. αυτές που θα φτάσουν μέχρι τα προημιτελικά 70 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Τι χρήματα θα προσφέρει το Europa League Conference;

Επειδή είναι κάτι που αφορά τις ελληνικές ομάδες σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον για την επόμενη διετία και βλέπουμε, οι διαφορές των χρημάτων που θα παίρνουν οι ομάδες του Europa League από αυτές του Conference δεν θα είναι μεγάλες. Για την ακρίβεια θα είναι μικρές. Το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των ομάδων του παραδοσιακού Europa League από 48 σε 32, επιτρέπει στην UEFA να μοιράσει ικανοποιητικά χρήματα και στους 32 που θα φτάνουν στους ομίλους του Europa League Conference. Πρόθεσή της είναι να αντιμετωπίσει τις δύο διοργανώσεις, περίπου ως ενιαία διοργάνωση και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα ματς θα διεξάγονται την ίδια μέρα και στις ίδιες ώρες. Πέμπτη θα γίνονται τα ματς και οι τρεις ζώνες θα είναι 18.00, 20.05 και 22.05 και για τις δύο διοργανώσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.