Βαθμολογία UEFA: Οι δέκα νίκες που ψάχνει η Ελλάδα

Αντώνης Σαούλης
Βαθμολογία UEFA: Οι δέκα νίκες που ψάχνει η Ελλάδα

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τι θα χρειαστεί η Ελλάδα από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ για να φτάσουμε ξανά στην 15η θέση. Τι θα κάνουν οι αντίπαλες χώρες και γιατί κοιτάμε την 12η Τουρκία...
Συναρπαστικότερο παιχνίδι με Stop Loss, Partial και Auto Cash Out* (21+) *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Το Champions League μπορεί να άρχισε την Τρίτη, αλλά το ελληνικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη αρχίζει σήμερα Τετάρτη (21/10). Ο Ολυμπιακός (κόντρα στην Μαρσέιγ), ο ΠΑΟΚ (κόντρα στην Ομόνοια) και η ΑΕΚ (κόντρα στην Μπράγκα) ξεκινούν τις προσπάθειές τους σε Champions League και Europa League.

Εκτός από την δική τους «μάχη» όμως θα δίνουν ταυτόχρονα και την «μάχη» για την Ελλάδα. Μία «μάχη» την οποία την... πήγαμε καλά στα προκριματικά, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τα δύσκολα όμως «πριμοδοτούνται» και καλύτερα από την UEFA.

Για κάθε νίκη που θα κάνουν οι ομάδες μας στους ομίλους (δεν έχει σημασία αν είναι Champions League ή Europa League) θα παίρνουν για το Club Ranking 2.000 βαθμούς και θα δίνουν στην Ελλάδα 400 βαθμούς. Η κάθε ισοπαλία θα τους δίνει 1.000 βαθμούς και 200 στην Ελλάδα. Τους διπλάσιους δηλαδή από όσους παίρναμε στα προκριματικά.

Εχοντας αυτό ως δεδομένο και κοιτώντας την 15η Κύπρο και την 14η Δανία (χώρες που κυνηγάμε για να πάρουμε πίσω το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο) μπορούμε να ξέρουμε τι θα ψάχνουμε από τις ομάδες μας στα επόμενα ματς.

Αυτή την στιγμή απέχουμε 3.525 βαθμούς από την Κύπρο και 3.900 βαθμούς από την Δανία. Από την 15η θέση δηλαδή απέχουμε 9 νίκες (ή 7 νίκες και 4 ισοπαλίες ή 6 νίκες και 6 ισοπαλίες κτλ) με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος δεν θα πάρει βαθμό από την Ομόνοια. Για την 14η θέση θα χρειαστούμε 10 νίκες (ή 9 νίκες και 2 ισοπαλίες ή 8 νίκες και 4 ισοπαλίες κτλ) με την Μίντιλαντ να μην παίρνει βαθμό για τη Δανία.

Πάμε όμως να τα δουμε αναλυτικά...

Αρχικά αυτή είναι η βαθμολογία της UEFA μετά το βράδυ της Τρίτης

  • 11η Ουκρανία 29.100 (3/5)
  • 12η Τουρκία 28.900 (2/5)
  • 13η Σκωτία 28.875 (2/4)
  • 14η Δανία 27.375 (1/4)
  • 15η Κύπρος 27.000 (1/4)
  • 16η Σερβία 24.250 (1/4)
  • 17η Ελβετία 23.475 (1/4)
  • 18η Ελλάδα 23.400 (3/5)
  • 19η Κροατία 22.275 (2/5)
  • 20η Τσεχία 21.600 (3/5)
  • 21η Ισραήλ 21.375 (2/4)

Μπορούμε σε 18 ματς να κάνουμε 8 με 10 νίκες;

Μάλλον δύσκολα. Εάν καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φτάσουμε στην 14η θέση ακόμα και αν η Ομόνοια ή η Μιντιλαντ πάρουν βαθμούς στους ομίλους τους. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί δεδομένα θα έχουμε εξασφαλίσει και μία ίσως και δύο προκρίσεις στις επόμενες φάσεις των διοργανώσεων. Οπερ σημαίνει περισσότερα ματς και περισσότερες ευκαιρίες για να πάρουμε επιπλέον βαθμούς.

Τα σημαντικά ματς του ΠΑΟΚ με την Ομόνοια

Μεγάλο ρόλο θα παίξει τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ με την Ομόνοια. Εάν ο Δικέφαλος του Βορρά πάρει 4 έως 6 βαθμούς κόντρα στους Κύπριους εκτός του ότι θα έχει θέσει ισχυρές βάσεις για πρόκριση θα έχει μειώσει και τους βαθμούς που θα μπορεί να πάρουν οι Κύπριοι. Θυμίζουμε ότι η Κύπρος έχει μείνει μόνο με την Ομόνοια.

Σε δύσκολο όμιλο η Μίντιλαντ

Με μία ομάδα έχει μείνει και η Μίντιλαντ. Οι Δανοί έκαναν ήδη την υπέρβαση με το να μπουν στους ομίλους του Champions League εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν Λίβερπουλ, Αταλάντα και Αγιαξ. Μένει να δούμε τι θα καταφέρουν.

Οι Σέρβοι μόνο με τον Ερυθρό Αστέρα

Με μία ομάδα και η Σερβία. Επίσης τους κυνηγάμε και η λογική λέει ότι θα τους περάσουμε. Εχουν μείνει μόνο με τον Ερυθρό Αστέρα ο οποίος βρίσκεται στον όμιλο του Europa League με Γάνδη, Χόφενχαϊμ και Σλόβαν Λίμπερετς. Ομιλος που μπορεί να ελπίζει για πρόκριση.

Οι Ελβετοί με Γιανγκ Μπόις

Στόχος να περάσουμε και τους Ελβετούς. Οι οποίοι επίσης έχουν μείνει με μία ομάδα. Την Γιανγκ Μπόις η οποία είναι σε όμιλο με Ρόμα, Κλουζ και ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Θεωρητικά είναι το δεύτερο φαβορί για πρόκριση (μετά τους Ιταλούς).

Γιατί να κοιτάμε και τους Τούρκους;

Οχι, δεν μπορούμε να τους φτάσουμε φέτος. Τονίζουμε όμως το «φέτος». Οι Τούρκοι έχουν κάνει μια κακή τετραετία στην Ευρώπη του χρόνου θα χάσουν μια σπουδαία χρονιά γι' αυτούς (με συνολικά 9.700 βαθμούς) όπερ σημαίνει ότι θα πέσουν ακόμα περισσότερο. Στόχος μας για φέτος είναι να τα πάμε όσο το καλύτερα μπορούμε (και ας μην πιάσουμε την 15η και την 14η θέση) ώστε να μένουμε κοντά στους ανταγωνιστές μας. Γιατί ναι μεν του χρόνου θα έχουμε 4 ομάδες στην Ευρώπη αλλά τουλάχιστον θα μαζεύουμε περισσότερους βαθμούς σε περίπτωση επιτυχιών.

Τι σημαίνει η κάθε θέση για τη σεζόν 2022/23

Η 11η και η 12η θέση
Ο πρωταθλητής στα play off του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στα play off του Europa League
Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
Ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 13η και η 14η θέση
Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League
O τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 15η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

Η 16η και η 17η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)
Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

*Εάν ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλισμένη θέση στο Champions League τότε το εισιτήριο πάει στην ομάδα που έχει τερματίσει ψηλότερα στην βαθμολογία.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα