Η βραδιά που ο Βενγκέρ υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό! (vid)

Gazzetta team
Η βραδιά που ο Βενγκέρ υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό! (vid)

bet365

Η τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» επισκεύθηκαν το Λονδίνο ήταν θριαμβευτική. Το 3-2 απέναντι στην Άρσεναλ είναι η καλύτερη ανάμνηση που κρατάει ο Ολυμπιακός από την αγγλική πρωτεύουσα.

Τότεναμ - Ολυμπιακός με σούπερ προσφορά* & Novi Specials (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Νίκη που θα σημαίνει μισή πρόκριση θέλει απόψε ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ και καλείται από τη μια, να ξεπεράσει εφιάλτες του παρελθόντος, από την άλλη όμως, να επαναλάβει έναν θρίαμβο ανάλογο αυτού του 2015 κόντρα στην Άρσεναλ.

Όταν σίγησε τα «κανόνια»...

«Είναι δύσκολο να χωνέψουμε τέτοια ήττα σήμερα». Ο Αρσέν Βενγκέρ στη συνέντευξη Τύπου τα έβαζε με την τύχη του Ολυμπιακού, με την έλλειψη συγκέντρωσης της ομάδας του στην άμυνα και με την... κούραση της ομάδας του. Στον Ολυμπιακό αδιαφορούσαν. Ζούσαν τη δική τους στιγμή, τη βραδιά που -επιτέλους- κατάφεραν να αλώσουν το Λονδίνο. «Η μπάλα φτάνει έξω στον Καμπιάσο, σκάβει. Μες την περιοχή, η μπάλα περνάει, 3-2 ο Ολυμπιακός! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, 3-2 με τον Φινμπόγκασον!» Εκεί που χτυπάει η καρδιά της Βρετανίας, ο Άλφρεντ Φιμπόγκασον κατάφερε να πετύχει ένα σπουδαίο γκολ. Πρωταγωνιστής, πέρα από τον Ισλανδό επιθετικό ήταν ο Φελίπε Πάρντο, ο οποίος είχε ανοίξει το σκορ απέναντι στους «κανονιέρηδες» στο 33'.

Ήταν ένα ματς-θρίλερ καθώς ο Ολυμπιακός προηγήθηκε, ισοφαρίστηκε και εκ νέου το ίδιο. Θύτες οι Γουόλκοτ και Σάντσες. Το 2-1 για τους «ερυθρόλευκους» είχε διαμορφώσει ο Φορτούνης με αριστοτεχνική εκτέλεση κόρνερ και λάθος υπολογισμό του Οσπίνα. Στο 66ο λεπτό όμως όλα τελείωσαν και οι παίκτες του Μάρκο Σίλβα έφυγαν με ένα σπουδαίο διπλό από το «Emirates». «Διπλό» που δεν οδήγησε τελικά στην πρόκριση του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League καθώς στη ρεβάνς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» οι Λονδρέζοι πέρασαν με 3-0 και στην ισοβαθμία, είχαν πλεονέκτημα τερμάτων.

Άρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Οσπίνα, Μπεγερίν (86' Τζόελ Κάμπελ), Κοσιελνί, Γκάμπριελ Παουλίστα, Γκιμπς, Κοκλέν (60' Ράμσεϊ), Τσάμπερλεϊν, Οζίλ, Καθόρλα, Σάντσες, Γουόλκοτ

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Σιόβας, Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι, Φορτούνης (87' Βούρος), Πάρντο, Σεμπά (73'Ερνάνι), Ιντέγε (46' Φινμπόγκασον).

Ωστόσο, αυτή είναι η τελευταία και μοναδική νίκη του Ολυμπιακού στο Λονδίνο καθώς στις άλλες τρεις φορές που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ομάδα της αγγλικής πρωτεύουσας δεν κατάφερε να φύγει με κάτι καλό.

Τον «καθάρισαν» οι φιναλίστ...

Πριν την επίσκεψη στο «Emirates» είχε μεταβεί στο «Stambord Bridge» προκειμένου να αντιμετωπίσει την Τσέλσι στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Champions League, της σεζόν 2007/08. Με προπονητή τον Τάκη Λεμονή, νεοφερμένο τον Αργεντινό «μαέστρο» από την Ρίβερ Πλέιτ Φερνάντο Μπελούστσι και με την.. ελπίδα ζωντανή μετά το 0-0 του Φαλήρου, ο Τζόρτζεβιτς και η παρέα του πήγαιναν για το «θαύμα» κόντρα στους «μπλε» του Αβράμ Γκραντ, οι οποίοι εκείνη τη χρονιά έφτασαν μέχρι την «πηγή» αλλά δεν ήπιαν νερό, καθώς έχασαν τον τίτλο στα πέναλτι από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από το 5ο λεπτό ο Μπάλακ θα βάλει μπροστά στο σκορ την Τσέλσι, ενώ ο Λάμπαρντ θα τη στείλει με προβάδισμα δύο τερμάτων στα αποδυτήρια. Γκολ ο ένας, ασίστ ο άλλος και το αντίστροφο. Η... ταφόπλακα μπήκε σχεδόν αμέσως μετά την επαναφορά των ομάδων στο χορτάρι για το δεύτερο μέρος με τον Σαλομόν Καλού στο 48'.

Τσέλσι (Αβραάμ Γκαρντ): Κουντιτσίνι, Φερέιρα, Τέρι, Καρβάλιο, Κόουλ, Μακελελέ, Λάμπαρντ, Μπάλακ (76' Εσιέν), Καλού (71' Μαλουντά), Κόουλ (77' Σον Ράιτ Φίλιπς), Ντρογκμπά

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ζούλιο Σέζαρ, Άντζας, Πάντος, Στολτίδης, Λεντέσμα (54' Μπελούστσι), Πατσατζόγλου, Τζόρτζεβιτς (57' Λεονάρτνο), Τοροσίδης (75' Σίσιτς), Κοβάσεβιτς.

«Τεσσάρες» μιας άλλης εποχής...

Για να θυμηθούμε τις υπόλοιπες επισκέψεις των Πειραιωτών στο Λονδίνο θα πρέπει να ανατρέξουμε στη δεκαετία του 70' και, συγκεκριμένα στην 25η Οκτωβρίου 1970, όταν στο πλαίσιο του κυπέλλου UEFA η ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου μετέβαινε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την τροπαιούχο Τότεναμ. Άλλες εποχές, άλλο ποδόσφαιρο, σε μια περίοδο που όντως οι εκτός έδρας αναμετρήσεις είχαν έναν παραπάνω βαθμό δυσκολίας. Με δύο γκολ στο πρώτο μέρος (Πιρς και Τσίβερς στο 11' και στο 35') και δύο στο δεύτερο (Κόατες και Πιρς στο 48' και 58') δεν κατόρθωσαν να πάρουν κάτι θετικό από το ματς.

Τότεναμ (Μπιλ Νίκολσον): Τζένινγκς, Μπιλ, Ίνγκλαντ, Νόουλς, Έβανς, Πέριμαν, Πίτερς, Κόατες, Πιρς, Γκιλζάν, Τσίβερς

Ολυμπιακός (Λάκης Πετρόπουλος): Κελεσίδης, Αγγελής, Γκαϊτατζής, Γλέζος, Συνετόπουλος, Σιόκος, Παπαδημητρίου, Βιέρα, Δεληκάρης, Γιούτσος, Τριαντάφυλλος

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ήταν το 1965 και συγκεκριμένα την 24η Νοεμβρίου. Το παιχνίδι διεξήχθη στο πλαίσιο του UEFA Winners Cup (Κύπελλο Κυπελλούχων), στο οποίο συμμετείχαν οι ομάδες που είχαν κερδίσει το αντίστοιχο τρόπαιο στη χώρα τους ή, αν είχαν πάρει και το πρωτάθλημα, στο Κυπελλούχων συμμετείχε η φιναλίστ ομάδα του τελικού. Τι και αν είχε στη σύνθεσή της Γιούτσο και Σιδέρη, η ομάδα του Μπούκοβι δεν κατάφερε να σταματήσει τα «σφυριά» σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, τα οποία με τον ήρωα του τελικού του Παγκοσμίου του 1966, Τζεφ Χαρστ πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων (23' & 43') ενώ στο δεύτερο μέρος οι Μπίρν (65') και Μπράμπρουκ (82') διαμόρφωσαν το τελικό 4-0.

Γουέστ Χαμ (Ρον Γκρίνγουντ): Στάντεν, Μπράουν, Μουρ, Τσαρλς, Κίρκαπ, Μπόβινγκτον, Πίτερς, Σίσονς, Μπράμπρουκ, Μπιρν, Χαρστ

Ολυμπιακός (Μάρτον Μπούκοβι): Φρονιμίδης, Γκαϊτατζής, Παυλίδης, Πλέσσας, Μίλισης, Στεφανάκος, Βασιλείου, Πολυχρονίου, Μπότινος, Γιούτσος, Αγανιάν

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα