Oλυμπιακός - Μπασάκσεχιρ: Η νέα δύναμη της Τουρκίας! (pics & vid)

Θοδωρής Βασίλης
Oλυμπιακός - Μπασάκσεχιρ: Η νέα δύναμη της Τουρκίας! (pics & vid)

bet365

Η ανερχόμενη δύναμη του τουρκικού ποδοσφαίρου Μπασάκσεχιρ, η οποία τερμάτισε 2η στο περσινό πρωτάθλημα, κι έχει αστέρια τους Ρομπίνιο, Τουράν είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον 3ο προκριματικό γύρο!

Και τώρα Μπασακσεχίρ! Ο Ολυμπιακός πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Πλζεν, εξασφάλισε τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League, όμως έμεινε και ολοζώντανος στη μάχη για τ' αστέρια. Οι Πειραιώτες είναι στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά ο δρόμος για τους ομίλους περνά από τους... Γείτονες.

Η Μπασάκ αποτελεί τη νέα δύναμη του τουρκικού ποδοσφαίρου, η ομάδα που ήρθε να μπει σφήνα στις τρεις μεγάλες της Κωνσταντινούπολης. Και η αλήθεια είναι ότι πέρυσι έφτασε πολύ κοντά στο να γίνει το νέο μεγάλο αφεντικό του τουρκικού ποδοσφαίρου. Τελικά, όμως η Μπασάκσεχιρ, δεν τα κατάφερε αφού είδε στο τέλος την Γαλατάσαραϊ να της παίρνει την μπουκιά από το στόμα και να τερματίζει δεύτερη με μόλις δύο βαθμούς διαφορά.

Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης δεν κουβαλάει κάποια σπουδαία ιστορία, αφού μετράει μόλις 29 χρόνια ζωής έχοντας ιδρυθεί το 1990, αλλά αυτό δεν την έχει εμποδίσει να φτάσει να είναι πλέον στις καλύτερες ομάδες της Τουρκίας. Το καλοκαίρι του 2006 κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία της χώρας και από τότε με γοργά και σταθερά βήματα κατάφερε να φτάσει να διεκδικεί τίτλους.

Το όνομά της προέρχεται από την ομώνυμη συνοικία της Κωνσταντινούπολης Μπασάκσεχιρ και θεωρείται ουσιαστικά ομάδα του AKP, του κόμματος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ρόστερ της είναι γεμάτο αστέρια που θα ζήλευαν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδος, αφού διαθέτει παίκτες όπως ο Ρομπίνιο, ο Αρντά Τουράν, ο Ντεμπά Μπα, ο Γκοκχάν Ινλέρ, και ο Γκαέλ Κλισί, ενώ στις τάξεις της διαθέτει κι έναν παλιό γνωστό μας τον Στέφανο Ναπολεόνι. Ο παίκτης όμως που πραγματικά κάνει την διαφορά είναι ο Έντιν Βίσκα ο οποίος πέρυσι είχε 14 γκολ και 14 ασίστ!

Το καλοκαίρι υπήρξε αλλαγή στον πάγκο της ομάδας, με τον αναμορφωτή της Αμπντουλάχ Αβτσί να αποχωρεί με προορισμό την Μπεσίκτας και τον άλλοτε διεθνή Τούρκο άσο, Μπουρούν Οκάν να αναλαμβάνει. Στα μεταγραφικά αποχώρησε ο εμβληματικός Εμρέ Μπελόζογλου ο οποίος επέστρεψε στην Φενέρ για να κλείσει την καριέρα του, και ο Βόσνιος Ριάντ Μπάγιτς ο οποίος ήταν δανεικός από την Ουντινέζε. Όσον αφορά την ενίσχυσή της, η Μπασάκσεχιρ απέκτησε έναντι ενός εκατ. ευρώ τον Αζίζ Μπέχις από την Αϊντχόφεν, τον Νορβηγό μέσο Φρέντρικ Γκούλμπραντσεν από την Σάλτσμπουργκ με ελεύθερη μεταγραφή, ενώ έκλεισε τον 24χρονο αμυντικό, Πονκ από την Αβες, αλλά και τον επιθετικό, Κριβελί από την Καέν.

Η ΕΔΡΑ: Φατίχ Τερίμ (17.156)

Το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται η Μπάσεκσχιρ είναι το Φατίχ Τερτίμ χωρητικότητας 17.156 θέσεων. Εχει ονομαστεί προς τιμή του σπουδαιότερου ανθρώπου που έχει βγάλει το τουρκικό ποδόσφαιρο, τον νυν προπονητή της Γαλατά Φατίχ Τερίμ. Σύγχρονο γήπεδο άνοιξε τις θύρες του στις 26 Ιουλίου του 2014 και κόστισε 178 εκατ. τουρκικές λίρες. Δεν αποτελεί έδρα -φόβητρο, αφού με τις Γλατά-Φενέρ και Μπεσίκτας να κυριαρχούν στην Πόλη, δεν υπάρχει μεγάλη οπαδική βάση.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ (Εντίν Βίσκα)
Μπορεί να διαθέτει πλειάδα γνωστών ποδοσφαιριστών, αλλά το μεγάλο της αστέρι με βάση τα όσα βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο είναι ο Βόσνιος διεθνής άσος, Εντιν Βίσκα. Ο 29χρονος δεξιός χαφ μετακόμισε το καλοκαίρι του 2011 στην Κωνσταντινούπολη από την Ζελέζνιτσαρ και μετράει συνολικά 267 συμμετοχές και 72 γκολ. Η περσινή του σεζόν ήταν με διαφορά η καλύτερη αφού μέτρησε συνολικά 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με 14 γκολ και ισάριθμες ασίστ και για άλλη μια χρονιά θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τους πρωτευουσιάνους.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Μπουρούκ Οκάν)

Μέλος της χρυσής γενιάς του τουρκικού ποδοσφαίρου η οποία έφτασε το 2002 στην τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά από μια σπουδαία καριέρα σε Γαλατά, Ίντερ, Μπεσίκτας αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2010 στην Μπασάκσεχιρ. Από το 2013 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα αρχικά στην Ελάζιγκσπορ, για να ακολουθήσει η Γκαζιάντεσπορ το 2014 και η Σίβασπορ την επόμενη χρονιά. Το 2016 ο 45χρονος τεχνικός ανέλαβε την Γκοζτέπε, ενώ την σεζόν 2017-18 βρέθηκε στον πάγκο της Ακισάρ την οποία μάλιστα οδήγησε στην κατάκτηση του τουρκικού Κυπέλλου. Πέρυσι ήταν στην Ρίζεσπορ και φέτος ανέλαβε το δύσκολο έργο να αντικαταστήσει τον Αμπνουλάχ Αβτσί ο οποίος αποχώρησε μετά από πέντε χρόνια παρουσίας.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες: Βολκάν Μπαμπατσάν, Μερτ Γκιουνόκ, Φαρούκ Τσακίρ

Αμυντικοί: Γκαέλ Κλισί, Ζόσεφ Αταμά, Αλεξάντρου Επουρεάνου, Αζίζ Μπεχίτς, Αλπαρσλάν Ερντέμ, Ζούνιορ Καϊσαρά, Πονκ

Μέσοι: Εντιν Βίσκα, Μάριο Μισίρ,Αρντά Τουράν, Ελιέρο Ελία, Ιρφάν Καχβετσί, Μαχμούτ Τεκντεμίρ, Μίλος Γιόγιτς, Φρέντρικ Γκούλμπραντσεν

Επιθετικοί: Στέφανο Ναπολεόνι, Ντεμπά Μπα, Ρομπίνιο, Μεβλούτ Ερντίνγκ, Κριβελί

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα