Champions League: Αγώνες την Πέμπτη, «όχι» στη Σαουδική Αραβία

Το νέο format του Champions League

bet365

Το νέο format υπόσχεται... φουλ μπάλα και μία εβδομάδα μόνο με Champions League και όχι ομάδες από τη Σαουδική Αραβία.

Η UEFA αλλάζει τα δεδομένα και την επόμενη χρονιά θα έχει μία αποκλειστική εβδομάδα αγώνων του Champions League ως μέρος του format με 36 ομάδες να ανταγωνίζονται στη διοργάνωση. Σύμφωνα με το πλάνο της UEFA θα υπάρχουν αγώνες που θα διεξάγονται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη την ερχόμενη σεζόν στη διάρκεια μιας εβδομάδας του Σεπτέμβρη. Θα υπάρχει επίσης μία τέτοια... γεμάτη εβδομάδα για το Europa και το Conference League.

Κάθε ομάδα του Champions League θα παίξει οκτώ ματς με οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους, τέσσερα παιχνίδια εντός και τέσσερα εκτός. Θα αντιμετωπίσει δύο ομάδες από το πρώτο και δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας αλλά και το 3ο και 4ο. Θα είναι επίσης τυχαίο το πώς θα επιλεγεί το πώς θα παίζουν εντός και εκτός έδρας.

Με την παρούσα κατάσταση οι ομάδες παίζουν έξι αγώνες στη φάση των ομίλων (εντός και εκτός με τρεις αντιπάλους) για να φτάσουν στην επόμενη φάση. Οι 36 ομάδες σε ένα νέο format θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των εννιά ομάδων.

Το πρώτο θα έχει τους νικητές του Champions League και τις οκτώ τοπ ομάδες (με βάση τις επιδόσεις και τις βαθμολογίες τους). Αυτό σημαίνει πώς οι ομάδες που κατακτούν τα Πρωταθλήματα και οι κάτοχοι του Europa δεν έχουν πλέον προτεραιότητα για το πρώτο γκρουπ. Τα γκρουπ από το 2 έως το 4 θα ορίζονται από τις βαθμολογίες των συλλόγων (σε επίπεδο UEFA). Σαν ένας γενικός κανόνας ομάδες από την ίδια Ομοσπονδία δεν θα κληρωθούν η μία με την άλλη.

Σε περιπτώσεις όμως που μία Λίγκα εκπροσωπείται από τέσσερις ή παραπάνω ομάδες θα μπορεί να παίξει ένα παιχνίδι απέναντι σε ομάδα από την ίδια χώρα. Με τη νέα δομή η Premier μπορεί να έχει έως επτά ομάδες στο Champions League και 11 στην Ευρώπη γενικά. Αυτό έχει να κάνει και με τις επιδόσεις των αγγλικών ομάδων. Οι πρώτες οκτώ ομάδες είναι αυτές που θα προκριθούν αυτομάτως στη φάση των «16».

Από εκεί και πέρα η UEFA ξεκαθάρισε πώς οι ομάδες θα μπουν σε μία διαδικασία επιλογής ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιείται σε τουρνουά τένις. Οι ομάδες από τις θέσεις 9 - 16 θα παίξουν με ομάδες από τις θέσεις 17 - 24 για δύο ματς στα Play Off έτσι ώστε να φτάσουν στις 16 καλύτερες ομάδες, με τη ρεβάνς να γίνονται στις έδρες τους. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη και τη θέση θέση θα βρεθούν σε τελείως αντίθετες θέσεις στην κλήρωση.

Θα μπορούν να βρεθούν μόνο στον τελικό του Champions League. Η UEFA θεωρεί πώς με αυτό το format όλοι θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη ευκαιρία για τον τελικό. Η ιδέα για μία λογική αμερικανικών Draft με pick για τη νοκ άουτ φάση, που οι ομάδες θα μπορούσαν να κάνουν επιλογή αντιπάλου ανάλογα με το που έχουν τερματίσει έπεσε στο τραπέζι αλλά απορρίφθηκε.

Η UEFA θεωρεί πώς μία χειροκίνητη κλήρωση στο Champions League θα διαρκέσει από 3 έως 4 ώρες με αυτό το νέο 'ελβετικό μοντέλο', οπότε ένα υβριδικό σύστημα όπου η ομάδα θα επιλέγεται με το χέρι και μετά θα έχει ψηφιακή κλήρωση θα τεθεί σε εφαρμογή.

Παράλληλα, η UEFA επιβεβαίωσε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν σκοπεύει να μεταφέρει τον τελικό του Champions League εκτός Ευρώπης ή να επιτρέψει σε μη ευρωπαϊκούς συλλόγους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Αυτό προέκυψε μετά την ατάκα της συνιδιοκτήτριας της Νιουκάστλ ότι είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί μια ομάδα από τη Σαουδική Αραβία στο Champions League.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα