Η ΑΕΚ είναι το φαβορί αλλά (από μόνο του) δεν αρκεί!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η ΑΕΚ είναι το φαβορί αλλά (από μόνο του) δεν αρκεί!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το ματς με την Αντβέρπ και έχει περάσει ήδη στο επόμενο που θα γίνει στης Φιλαδέλφειας τα μέρη...

Μια σημαντική χαμένη ευκαιρία... Αυτή είναι η σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης μεταξύ της ΑΕΚ και της Αντβέρπ, στην έδρα της πρώτης! Χαμένη ευκαιρία για να είχε βάλει τις βάσεις η πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ελλάδας για να κλειδώσει την πρόκριση στην Αθήνα.

Διότι η ωμή πραγματικότητα που προκύπτει από την εικόνα των δύο ομάδων της πρώτης αναμέτρησης, είναι πως δεν επικράτησε η καλύτερη ομάδα του αγώνα, για την ακρίβεια δεν πήρε ούτε την ισοπαλία. Αν μη τι άλλο, το πιο δίκαιο σκορ στην Αμβέρσα για τους "κιτρινόμαυρους", θα ήταν έστω το 1-1 όπως διαπιστώσαμε εκτιμώ όλοι όσοι παρακολουθήσαμε τον αγώνα και τις δύο ομάδες στο χορτάρι (και όσα έκαναν σε αυτό για να πετύχουν το στόχο τους).

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός: η Ένωση έγραψε την πρώτη της ήττα στη διαδικασία των προκριματικών αναμετρήσεων για το Champions League. Ωστόσο δεν επιτρέπεται και να το προσπερνάς στην ουσία της ανάλυσης του αγώνα. Κι αυτό διότι δεν θα οδηγηθείς σε σωστά συμπεράσματα ενόψει και της ρεβάνς των δύο ομάδων στην Νέα Φιλαδέλφεια, στην έδρα του Δικέφαλου, όπου έχει αποδειχθεί ήδη πως τα πράγματα είναι πάντα, λίγο έως πολύ, διαφορετικά για την ΑΕΚ, αλλά πολύ περισσότερο, για τον εκάστοτε αντίπαλό της! Είναι η συνολική εικόνα του αγώνα που σου επιτρέπει να σκέφτεσαι, προσωπικά τουλάχιστον μου συνέβη με τη λήξη, το λιγότερο: αισιόδοξα...

Η Αντβέρπ επιβεβαίωσε όσους εκτιμούσαν ότι το πιο δύσκολο βήμα για την είσοδο της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League ήταν η Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες ήταν καλύτερη ομάδα από τους Βέλγους, με ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές, με πιο μεγάλη και σημαντική φανέλα, με προσωπικότητες στο χορτάρι. Τη στιγμή που και οι ίδιοι οι Κροάτες σαν λαός, άρα και οι παίκτες της Ντινάμο, είναι περισσότερο δυνατοί ψυχικά και πνευματικά από τους Βέλγους (σαν λαός και ποδοσφαιριστές). Για τον λόγο αυτό εκτιμώ ότι το παιχνίδι στην Νέα Φιλαδέλφεια απέναντί στους νταμπλούχους Βελγίου, μοιάζει πιο εύκολο από εκείνο, της ρεβάνς με την Ντινάμο!

Εννοείται πως αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα περάσει σβηστά την Αντβέρπ, δίχως να προσπαθήσει πολύ περισσότερο από ότι το έκανε στην Αμβέρσα, όπου αν και έχασε, κατάφερε να επιβεβαιώσει πως συνιστά την καλύτερη και πιο δυνατή ομάδα του ζευγαριού. Στα δικά μου μάτια είναι το απόλυτο φαβορί, αλλά από μόνο του αυτό δεν αρκεί! Διότι όπως είναι γνωστό από το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, στο οποίο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Είναι δεδομένο πως οι "κιτρινόμαυροι" οφείλουν να κάνουν τη δουλειά στην έδρα τους, να επιβεβαιώσουν και στην πράξη, κοινώς στο σκορ, ότι αποτελούν την καλύτερη ομάδα ανάμεσα στις δύο και εκείνη που πρέπει να αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League!

Η κούραση δεν είναι δικαιολογία για την ΑΕΚ του Αλμέιδα!

Αλμέιδα

Η δύναμη της έδρας θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η ΑΕΚ θα πάρει τεράστιο σπρώξιμο από τον κόσμο της και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι συνιστά ένα καλύτερο και ποιοτικότερο ποδοσφαιρικό γκρουπ από την Αντβέρπ, θα πρέπει να φτάσει στο στόχο της κατάκτησης της νίκης - πρόκρισης! Αρκεί να διαχειριστεί σωστά όλο αυτό το κομμάτι της πίεσης και της υποχρέωσης. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει ο Αλμέιδα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τον τρόπο να δουλεύει στο πνευματικό κομμάτι και να παρουσιάζει την ομάδα όπως ακριβώς απαιτείται για να πετύχει την αποστολή που της έχει αναθέσει ο ίδιος.

Αν η ομάδα της Αμβέρσας έβγαλε κάτι καλύτερο και περισσότερο από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αυτό ήταν η ένταση, όπου αντίστοιχη δεν είχαν στο παιχνίδι τους οι Κροάτες! Ωστόσο είναι εξίσου αλήθεια στο ποδόσφαιρο, πως αν γίνει αντίστοιχο παιχνίδι με αυτό που έγινε στην έδρα της ομάδας του Φαν Μπόμελ, τούτη τη φορά στην Νέα Φιλαδέλφεια, δύσκολα θα έχει και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα, πολύ δύσκολα για την ακρίβεια. Ο Δικέφαλος απέδειξε χθες στο "Μποζουίλ" ότι την έχει την Αντβέρπ και πρέπει (είναι μεγάλο το πρέπει), να το αποδείξει και στην πράξη με το αποτέλεσμα που θα πάρει την Τετάρτη.

Στο Βέλγιο η ΑΕΚ και ειδικά όσο έπαιζε 11 εναντίον 11 ήταν καλύτερη και άξιζε να είχε βρει μίνιμουμ ένα γκολ. Απλά και ειλικρινά... Αλλά δεν τα κατάφερε. Δέχτηκε ένα γκολ που θα μπορούσε να είχε γλιτώσει, αλλά έτσι συμβαίνει όταν δέχεσαι τέρμα, σίγουρα θα έγινε ένα λάθος που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, οπότε... Αλλά αντέδρασε, κυριάρχησε και απέδειξε πως η ομάδα που έχει απέναντί της είναι δυσκολοκατάβλητη αλλά προφανώς με πολλά τρωτά σημεία. "Είχαμε τύχη και στο ματς δεν δεχθήκαμε γκολ", θα παραδεχθεί ο Φαν Μπόμελ ο οποίος γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι αυτό που χει μπροστά του, το ματς στην Νέα Φιλαδέλφεια...

Κάποιοι (και σωστά) θα αναφερθούν και στην κούραση, στο ποσό γρήγορα έπρεπε να παίξει η ΑΕΚ με την Αντβέρπ μετά το ματς με την Ντινάμο, αλλά αυτό αφορά το πριν το ματς δεδομένο. Στο χορτάρι και ειδικά έως ότου φτάσουμε προς το τέλος του, δεν φάνηκε αυτό και ακόμη περισσότερο όταν δεν υπήρχε το αριθμητικό πλεονέκτημα. Επίσης δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από την ίδια την ΑΕΚ. Δεν το έκανε ο Αλμέιδα (σ.σ: να ψάξει δικαιολογίες) πριν καν παίξει το ματς και φυσικά δεν το έπραξε και όταν είχε τελειώσει αυτό. Γνωρίζει καλά τι και γιατί έγινε και θα το αποδείξει την Τετάρτη. Προέχει βέβαια το ματς με την ομάδα από τις Σέρρες και έπειτα θα έχουμε χρόνο να τα πούμε όλα για την Αντβέρπ και τη ρεβάνς.

Φίλαθλοι της ΑΕΚ

Υγ: Αν και η οργάνωση της Αντβέρπ ήταν απαράδεκτη, σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στο θέμα ειδικότερα των εισιτηρίων των φιλοξενούμενων, τελικά 800 φίλοι της ΑΕΚ ήταν και στην Αμβέρσα. Εκεί στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας. Η στήριξη τους συγκλονιστική και την Τετάρτη θέλει αντίστοιχη δύναμη έδρας όπως και στο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η καλύτερη έδρα από όλα τα ματς που είχε δώσει η ΑΕΚ έως τώρα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Αν και λατρεύω την ατμόσφαιρα με τα καπνογόνα, όλη αυτή την κατάσταση στα πέταλα, επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι μπορούν να μην υπάρχουν όταν αυτά κόβουν τον ρυθμό της ομάδας που έχει πάρει μπρος και ειδικά αυτή η ΑΕΚ του Αλμέιδα που εκμεταλλεύεται το καλό της μομέντουμ!

Υγ2: Είναι ένα φαινόμενο στα τρία πρώτα ματς που μοιάζει να ταλαιπωρεί την ΑΕΚ: αυτό του πρώτου 15λεπτου. Σε όλα έως τώρα τα ματς ψάχνεται να το βρει και μετά κυριαρχεί, ή έστω κουλαντρίζει το παιχνίδι και τον ρυθμό του σε τέτοιο βαθμό που επί της ουσίας το ελέγχει! Όμως πρέπει να βρει απάντηση σε αυτό το πρώτο νεκρό διάστημα...

Υγ3: Τρίτο μόλις επίσημο ματς και αυτό με την Αντβέρπ στη διάρκεια του οποίου η ΑΕΚ απέδειξε ότι το έχει και είναι καλύτερη της αντιπάλου της και όμως δεν έλειψε, από λίγους, η γκρίνια! Όπως και οι αναλύσεις που διαβάζω και ακούω θαρρείς και η ΑΕΚ έπαιζε με ομάδες τρίτης ταχύτητας στην Ελλάδα και όχι με την έμπειρη Ντινάμο Ζάγκρεμπ και την νταμπλούχο Βελγίου. Να ησυχάσουμε και να καταλάβουμε προτείνω και ας γίνομαι κακός!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...