Παναθηναϊκός: Η «καλοδεχούμενη» Ντνίπρο και η... ανεπιθύμητη Γκενκ

Ντνίπρο - Γκενκ

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ των πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, Ντνίπρο και Γκενκ.

Κινούμαστε και με τη... βούλα σε ρυθμούς σεζόν 2023-24. Τη Τρίτη (20/6) έγινε η κλήρωση του 1ου προκριματικού γύρου του Champions League και την Τετάρτη θα γίνει στη Νιόν η κλήρωση του και του 2ου, στον οποίο υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο Παναθηναϊκός θα μάθει τον πρώτο του ευρωπαϊκό αντίπαλο.

Στη μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (13:00) μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από το Live του Gazzetta την διαδικασία, η οποία δεν θα έχει τηλεοπτική κάλυψη. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα κληθεί να αντιμετωπίσει είτε τη δεύτερη ομάδα της Ουκρανίας, Ντνίπρο είτε τη δεύτερη του Βελγίου, Γκενκ.

Άμεσο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της κλήρωσης του Παναθηναϊκού έχει και ο Ολυμπιακός, αφού ο αντίπαλός του στο Europa League θα προκύψει από το ζευγάρι που δεν θα περιλαμβάνει το Τριφύλλι (Ντνίπρο ή Γκενκ κόντρα στην ελβετική Σερβέτ). Θυμίζουμε πως οι Πράσινοι θα δώσουν το πρώτο τους παιχνίδι στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στις 25 ή στις 26 Ιουλίου και η ρεβάνς θα γίνει 1-2 Αυγούστου.

Η Ντνίπρο αναγεννήθηκε από τις στάχτες της

To 2018 η Dnipro FC διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων και «ενώθηκε» με την SK Dnipro-1 η οποία ιδρύθηκε το 2015 και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας το 2019. Τώρα πια υπάρχει μόνο μια Ντνίπρο, όμως η νέα της... version δεν έχει αναγνωριστεί ως διάδοχος της φιναλίστ του Europa League του 2015, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα από τη FIFA το 2021.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε βγήκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος της Ουκρανίας και άφησε στην τρίτη θέση την Ζόρια στην ισοβαθμία. Δεν έχει αγωνιστεί ξανά με ελληνική ομάδα στην 7ετή ιστορία της. Ωστόσο η Dnipro FC, είχε βρεθεί με τον Ολυμπιακό στη φάση των «32» του Europa League όπου επικράτησε με 2-0 στην Ουκρανία και κράτησε το 2-2 στο Φάληρο, παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση. Τότε είχε φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό, στον οποίο έχασε από τη Σεβίλλη.

Ο πιο... επικίνδυνος παίκτης της είναι ο Άρτεμ Ντόβμπικ, ο οποίος ήταν ποδοσφαιριστής στην Dnipro FC πήγε στη Μίντιλαντ ως ελεύθερος και το καλοκαίρι του 2020 η SK Dnipro-1 τον έκανε δικό της με 450 χιλιάδες ευρώ. Στις δύο προηγούμενες χρονιές μέτρησε διψήφιο αριθμό τερμάτων (10 και 14 γκολ) αλλά φέτος πετάει φωτιές. Συνολικά σε 38 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ο απολογισμός του 25χρονου φορ είναι 29 τέρματα και οκτώ ασίστ, όντας ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Η τιμή του έχει φτάσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Προπονητής της είναι ο Ολεξάντρ Κούτσερ, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους ανερχόμενους προπονητές της Ουκρανίας. Ξεδίπλωσε τις προπονητικές του ικανότητες στη Μέταλ και συνεχίζει το έργο του στη Ντνίπρο. Ανέλαβε το περσινό καλοκαίρι και δημιούργησε μία αρκετά μεγάλη εγχώρια δύναμη, ενώ έκανε και μία αξιοπρεπή πορεία στη Conference League.

Εκτός από την 2η θέση στο πρωτάθλημα, έφτασε μέχρι τα νοκ-άουτ της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε από την ΑΕΚ Λάρνακας αφού πρώτα πέρασε από όμιλο με Άλκμααρ, Απόλλων Λεμεσού και Βαντούζ. Συνολικά μέτρησε 23 νίκες, έξι ισοπαλίες και δέκα ήττες σε 39 ματς χρησιμοποιώντας 33 παίκτες σε όλη τη σεζόν ενώ το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το 2024.

Πέρυσι λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία έδωσε τα ευρωπαϊκά της ματς στην Košická futbalová aréna στο Κόσιτσε της Σλοβακίας. Είναι η έδρα του τοπικού συλλόγου FC Košice και έχει χωρητικότητα 5.836 θέσεων. Στο πρωτάθλημα έπαιζε στην Avanhard Stadium του Λουχάνσκ.

Η επικίνδυνη Γκενκ

Συγκλονιστικό ήταν το φινάλε στο πρωτάθλημα Βελγίου. Γκενκ, Αντβέρπ και Σεν Ζιλουάζ διεκδίκησαν το τρόπαιο του πρωταθλήματος μέχρι το φινάλε, όμως στο τέλος η ομάδα της Αμβέρσας βγήκε νικήτρια στο θρίλερ. Γκενκ και Ουνιόν τερμάτισαν αμφότερες με 46 βαθμούς, με την πρώτη να ευνοείται και να παίρνει την δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Οι Smurfs την προηγούμενη σεζόν βγήκαν στην όγδοη θέση και συνεπώς την χρονιά ποιυ αγωνίστηκε δεν έπαιξαν στην Ευρώπης, όμως έμαθαν από τα λάθη τους και έφτασαν κοντά στην κούπα.

Η Γκενκ μπορεί να έχει μόνο 35 χρόνια ιστορίας, όμως επί 27 συναπτά έτη βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, έχει τέσσερα πρωταθλήματα, έντεκα τίτλου συνολικά και έχει παίξει 17 σεζόν στην Ευρώπη. Φημίζεται για τις ακαδημίες της από τις οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων οι Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τιμπό Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Ντιβόκ Οριγκί και Λεάντρο Τροσάρ.

MVP των Βέλγων την σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο Μάικ Τρεσόρ. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός είναι ένας φανταστικός «play-maker», γεγονός που «μαρτυράει» ότι είχε 24 ασίστ σε 42 εμφανίσες, ενώ σκόραρε και οκτώ φορές. Αγωνίζεται κυρίως ως επιτελικός χαφ, όμως παίζει και από τα αριστερά. Το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Με βάση την πλατφόρμα του Transfermarkt η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Προπονητής της είναι ο Βούτερ Βράνκεν, ο οποίος τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής δεν έχει βγει από το Βέλγιο. Τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε την Μέχελεν ως πρώτος προπονητής και για πρώτη φορά κοούτσαρε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Στην πρώτη του σεζόν σήκωσε το κύπελλο Βελγίου, το οποίο είναι το μοναδικό του τρόπαιο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αποχώρησε από τη Μέχελεν, ανέλαβε την 8η Γκενκ και την μετέτρεψε σε διεκδικήτρια του τίτλου. Είναι λάτρης του 4-2-3-1, το οποίο χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλα του τα φετινά ματς.

Η Γκενκ έχει αντιμετωπίσει δυο φορές ελληνικές ας. Στην πρώτη της σεζόν στην Ευρώπη, το 1997, αντιμετώπισε την Παναχαϊκή σε μονό ματς στο Βέλγιο για τους ομίλους του Intertoto και πήρε τη νίκη με 4-2. Οι Βέλγοι είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από την Ντιναμό Μόσχας.

Τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και αντιμετώπισε στον 3ο όμιλο την ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος εκείνη τη σεζόν ήταν αήττητος κόντρα στους Βέλγους, την Ρεάλ Μαδρίτης και Ρόμα και βγήκε τρίτος αφήνοντας την Γκενκ στην τέταρτη θέση (0-0 στο Βέλγιο, 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα