Μάντσεστερ Σίτι: Στο δρόμο που χάραξε η... Γιουνάιτεντ (poll)

Νίκος Κικίδης
Σίτι

bet365

Η Μάντσεστερ Σίτι απέχει μονάχα μια νίκη μακριά από ένα ιστορικό τρεμπλ και απειλεί να αφαιρέσει από τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ την περηφάνια για ένα επίτευγμα που παραμένει μέχρι και σήμερα... μοναδικό!

Κι όμως η μοίρα αποφάσισε να πλέξει... ύπουλα τον ιστό της. Με τρόπο που βρίσκει τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να «τσακώνονται» με αφορμή αυτή τη φορά το απόλυτο ρεκόρ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ένα ρεκόρ που προς το παρόν ανήκει μονάχα στους Κόκκινους Διάβολους, όμως οι συμπολίτες τους απέχουν ένα βήμα από το να τους μιμηθούν.

Ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του Champions League, μια ανάσα από την ολοκλήρωση του απόλυτου τρεμπλ. Εκείνο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε πίσω στο 1999 με την κατάκτηση της Premier League, του Champions League και του FA Cup, θέτοντας έναν στόχο που έμοιαζε άπιαστος για τους υπόλοιπους της Αγγλίας. Αυτή η υπερηχητική Σίτι του Γκουαρδιόλα όμως δεν φαίνεται να λυγίζει μπροστά σε προκλήσεις, ειδικά όταν αφορούν τη μεγάλη αντίπαλο.

Ακόμα κι αν τη φετινή σεζόν τα εμπόδια αυξήθηκαν επικίνδυνα για τους Πολίτες, εκείνοι βρήκαν έναν τρόπο για να τα παρακάμψουν. Παρά το γεγονός άλλωστε πως μέχρι τον Φλεβάρη διένυε μια... περίεργη και παράταιρη σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι έχει βρει για τα καλά τον εαυτό της από την άνοιξη και ύστερα. Η τόλμη του Πεπ Γκουαρδιόλα, το ανακάτεμα της τράπουλας και η αλλαγή διάταξης σε 3-2-4-1 ξεκλείδωσε τους Πολίτες, οι οποίοι μέσα σε μερικούς μήνες γύρισαν τούμπα τα δεδομένα.

Το ανελέητο κυνήγι της πρωτοπόρου - για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν - Άρσεναλ ολοκληρώθηκε με «πρωταθληματική» προσπέραση στις τελευταίες αγωνιστικές της Premier League, ενώ ο στόχος του FA Cup επιτεύχθηκε με μια δύσκολη νίκη απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του «Wembley». Αν και το Carabao Cup είχε χαθεί προ πολλού λόγω του απρόσμενου αποκλεισμού από τη Σαουθάμπτον, η Σίτι επανόρθωσε και με το παραπάνω και πλέον απειλεί τη Γιουνάιτεντ για να γράψει ιστορία.

Το μόνο που απομένει πλέον για το τρεμπλ είναι η νίκη επί της Ίντερ στον μεγάλο τελικό του Champions League, κάτι που μπορεί να μετατρέψει σε ιστορική βραδιά για τη 10η του Ιούνη για δυο διαφορετικούς λόγους. Πρώτον για το παρθενικό τρόπαιο των Citizens με τα μεγάλα αυτιά και δεύτερον για το περιβόητο πλέον τρεμπλ. Για χρόνια άλλωστε η κατάκτηση και των τριών μεγάλων τροπαίων είχε εξελιχθεί σε... ψύχωση για τους μεγάλους του Νησιού. Το παρατηρήσαμε πρώτη φορά με τη Μάντσεστερ Σίτι του 2021, το επιβεβαιώσαμε με την περσινή Λίβερπουλ που θα μπορούσε να το είχε πάει ένα βήμα παραπέρα με την κατάκτηση του quadruple.

Όσο κι αν προσπάθησαν ωστόσο, το ρεκόρ της Γιουνάιτεντ παραμένει άθικτο. Η θρυλική ομάδα του 1999 υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε κάτι μοναδικό για τα αγγλικά δεδομένα, όμως με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τον τρόπο που επιδιώκει να τους... μιμηθεί η ομάδα του Πεπ. Η φετινή Μάντσεστερ Σίτι άλλωστε αρέσκεται στην κυριαρχία εντός του αγωνιστικού χώρου, δείγμα της επιρροής του Γκουαρδιόλα. Όταν βρήκε επιτέλους ρυθμό ξεκίνησε μια κούρσα δίχως φρένο προς όλες τις κορυφές που έμενε να διεκδικήσει, με εντυπωσιακές και ολοκληρωτικές εμφανίσεις απέναντι σε σοβαρούς αντιπάλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δεύτερος ημιτελικός του Champions League απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Citizens να ποδοπατούν τη Βασίλισσα με 4-0 και να φτάνουν ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του τροπαίου που τόσο καιρό τους διαφεύγει. Εκείνη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ωστόσο φέρθηκε πολύ διαφορετικά καθ΄όλη τη διάρκεια της δικής της ιστορικής σεζόν, καθώς έδινε την εντύπωση πως στην πραγματικότητα... σέρφαρε πάνω σε κύματα μομέντουμ.

Μπορεί να μην ήταν ποτέ τόσο κυρίαρχη, μπορεί να μην έλεγχε με τέτοια δεξιοτεχνία τη ροή ενός αγώνα, όμως είχε τις δυνάμεις για 90 λεπτά ώστε να εξαντλεί τον αντίπαλο και να παίρνει στο φινάλε αυτό που διεκδικούσε. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως το τρέξιμο ήταν περιορισμένο στις προπονήσεις της ομάδας, καθώς ο «Φέργκι» ήθελε να έχει τους ποδοσφαιριστές του φρέσκους στα κρίσιμα σημεία της σεζόν.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς ακόμα και ο τρόπος που κατακτήθηκαν ορισμένα τρόπαια ήρθε μέσα από αδάμαστο... χάος, με τη Γιουνάιτεντ να γκελάρει στα τέσσερα από τα οκτώ τελευταία ματς στην Premier League και να σφραγίζει τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική με τη νίκη απέναντι στην Τότεναμ. Παρομοίως και στον περίφημο τελικό Champions League της Βαρκελώνης, με τους Κόκκινους Διάβολους να ανατρέπουν το σκορ με δυο γκολ στις καθυστερήσεις κόντρα στη Μπάγερν για να φέρουν το τρόπαιο στο Μάντσεστερ.

Τύχη ή ικανότητα, το παράδειγμα της Γιουνάιτεντ αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να της αρπάζεις από τα μαλλιά με οποιοδήποτε τρόπο. Στην περίπτωση της Σίτι ωστόσο το μόνο δεδομένο είναι πως θα επιλέξει να το κάνει με την δική της ξεχωριστή συνταγή. Εκείνη που στο κάτω - κάτω της έδωσε το δικαίωμα να ονειρεύεται...

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα