Γκενκ: Το προφίλ της δεύτερης πιθανής αντιπάλου του Παναθηναϊκού

Γκενκ

bet365

Η Γκενκ είναι η δεύτερη πιθανή αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ των Βέλγων, οι οποίοι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος τους.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Παναθηναϊκός πλέον γνωρίζει και τις δυο πιθανές αντιπάλους του στην κλήρωση του 2ου προκιματικού γύρου του Champions League, στις 21 Ιουνίου. Χρονικά πρώτη ήταν η Ντνίπρο, η οποία βγήκε δεύτερη στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας, ενώ μετά το... θρίλερ της τελευταίας αγωνιστικής του του Βελγίου βρήκε την Γκενκ στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας και συνεπώς στον δρόμο της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Τι έκανε φέτος στο πρωτάθλημα: Συγκλονιστικό φινάλε στο πρωτάθλημα Βελγίου. Γκενκ, Αντβέρπ και Σεν Ζιλουάζ διεκδίκησαν το τρόπαιο του πρωταθλήματος μέχρι το φινάλε, όμως στο τέλος η ομάδα της Αμβέρσας βγήκε νικήτρια στο θρίλερ. Η Αντβέρπ πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας στην έδρα της Γκενκ (2-2) και σε συνδυασμό με το «διπλό» της μοναδικής αδιάφορης Μπριζ στην έδρα της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Γκενκ και Ουνιόν τερμάτισαν αμφότερες με 46 βαθμούς, με την πρώτη να ευνοείται και να παίρνει την δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Από την πλευρά της η περσινή πρωταθλήτρια θα αγωνιστεί στα play-offs του Europa League. Οι Smurfs την προηγούμενη σεζόν βγήκαν στην όγδοη θέση και συνεπώς την χρονιά ποιυ αγωνίστηκε δεν έπαιξαν στην Ευρώπης, όμως έμαθαν από τα λάθη τους και έφτασαν κοντά στην κούπα.

Αστέρι: Μαικ Τρεσόρ

Οι Βέλγοι έχουν ένα ποιοτικό ρόστερ, όμως αυτός που ξεχώρισε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε είναι ο Μάικ Τρεσόρ. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός είναι ένας φανταστικός «play-maker». Για του λόγου το αληθές σε 42 εμφανίσεις μέτρησε 24 ασίστ, ενώ σκόραρε και οκτώ φορές. Αγωνίζεται κυρίως ως επιτελικός χαφ, όμως παίζει και από τα αριστερά. Με βάση την πλατφόρμα του Transfermarkt η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Προπονητής: Βούτερ Βράνκεν

Καθαρά πρόκειται για ένα «προϊόν» του βελγικού ποδοσφαίρυ, καθώς τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής ήταν σε ομάδες του Βελγίου. Τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε την Μέχελεν ως πρώτος προπονητής και για πρώτη φορά κοούτσαρε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Στην πρώτη του σεζόν σήκωσε το κύπελλο Βελγίου, το οποίο είναι το μοναδικό του τρόπαιο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αποχώρησε από τη Μέχελεν, ανέλαβε την 8η Γκενκ και την μετέτρεψε σε διεκδικήτρια του τίτλου. Είναι λάτρης του 4-2-3-1, το οποίο χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλα του τα φετινά ματς.

Vs ελληνικές ομάδες: Η Γκενκ έχει αντιμετωπίσει δυο φορές ομάδες από τα... μέρη μας. Στην πρώτη της σεζόν στην Ευρώπη, το 1997, αντιμετώπισε την Παναχαϊκή σε μονό ματς στο Βέλγιο για τους ομίλους του Intertoto και πήρε τη νίκη με 4-2. Οι Βέλγοι είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από την Ντιναμό Μόσχας. Τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και αντιμετώπισε στον 3ο όμιλο την ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος εκείνη τη σεζόν ήταν αήττητος κόντρα στους Βέλγους, την Ρεάλ Μαδρίτης και Ρόμα και βγήκε τέταρτος αφήνοντας την Γκενκ στην τέταρτη θέση (0-0 στο Βέλγιο, 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια).

Ιστορία: Η Γκενκ μπορεί να έχει μόνο 35 χρόνια ιστορίας, όμως επί 27 συναπτά έτη βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία και τέσσερις φορές έχει στεφθεί πρωταθλήτρια. Συνολικά έχει 11 τίτλους και έχει αγωνιστεί 17 σεζόν στην Ευρώπη, εκ των οποίων στις τρεις ήταν στους ομίλους του Champions League. Φημίζεται για τις ακαδημίες της από τις οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων οι Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τιμπό Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Ντιβόκ Οριγκί και Λεάντρο Τροσάρ.

Τίτλοι:

  • 4 πρωταθλήματα (1998-99, 2001-02, 2010-11, 2018-19)
  • 5 Κύπελλα (1997-98, 1999-2000, 2008-09, 2012-13, 2020-21)
  • 2 Super Cup (2011, 2019)
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα