Εξ ορισμού επιτυχία η παραμονή του Βαλμπουενά

Εξ ορισμού επιτυχία η παραμονή του Βαλμπουενά

Εξ ορισμού επιτυχία η παραμονή του Βαλμπουενά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης του Γάλλου σταρ με τους υπόλοιπους παίκτες της Superleague 2022 και γράφει για τις αξίες που “αγόρασε” ο Ολυμπιακός με την επέκταση του συμβολαίου του.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Ματιέ Βαλμπουενά θα κλείνει τα 38, συνεπώς αν το ποδόσφαιρο ζούσε στην προ 20ετίας εποχή του σήμερα όλοι θα ψάχναμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο βρίσκει νόημα ο Ολυμπιακός να επεκτείνει το συμβόλαιο του Γάλλου σταρ και θα αναζητούσαμε την προσφερόμενη αξία στη συνεισφορά του στη νοοτροπία των αποδυτηρίων. Μόνο που σήμερα έχουμε 2022 και το ποδόσφαιρο ζει στην εποχή που μπορεί να δίνει τεκμηριωμένες εξηγήσεις για κάθε απόφαση που λαμβάνεται. Και στην περίπτωση του Βαλμπουενά ο παρατηρητής δεν χρειάζεται να μπει στα κομμάτια της νοοτροπίας για να αντιληφθεί την αξία που “αγοράζει” ο Ολυμπιακός επεκτείνοντας το συμβόλαιό του.

Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Βαλμπουενά των 568’ λεπτών στην Superleague είναι κάποιος που σε μέσες επιδόσεις αναδεικνύεται στην πρώτη θέση της λίστας που διαμορφώνονται από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη θέση του. Προφανώς η λίστα μοιάζει πλασματική διότι δημιουργεί την αίσθηση ότι ήταν ο καλύτερος. Δεν ήταν ο καλύτερος, ήταν αυτός με τις καλύτερες επιδόσεις στον χρόνο που αγωνίστηκε, που ήταν μικρότερος συγκριτικά με την πλειονότητα αν όχι το σύνολο των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις ίδιες θέσεις.

οι επιδόσεις του Βαλμπουενά

οι επιδόσεις του Βαλμπουενά 2022

Η αξιολόγηση και η σύγκριση της απόδοσής του μέσα από μια πλατφόρμα σαν το Comparisonator εξηγεί ότι στα 37 του ο Γάλλος παραμένει κάποιος που μπορεί να συνεισφέρει σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό επειδή έχει βρει τον τρόπο να φέρνει τον εαυτό του σε καλή αγωνιστική κατάσταση ακόμη και όταν αντιμετωπίζει την πρόκληση της έλλειψης αγωνιστικού ρυθμού επειδή δεν παίρνει σερί 90’λεπτα.

Ο Βαλμπουενά άφησε πίσω μια σεζόν με 62% μέσο όρο αποτελεσματικότητας στο σύνολο των ενεργειών του στο τερέν. Δεδομένου ότι επρόκειτο για μια σεζόν στην οποία ερχόταν συνήθως από τον πάγκο, το δείγμα προσφέρεται για να βασίσει κανείς πάνω του μια προεκτίμηση σχετικά με τη συνεισφορά που μπορεί να έχει η παρουσία του σε παρόμοιο ρόλο στη νέα σεζόν. Στην διάρκεια της σεζόν 2021-’22 ο Βαλμπουενά, κάποιος που στα προηγούμενα χρόνια έδειχνε να επηρεάζεται αρνητικά όταν δεν είχε σερί συμμετοχές και δυσκολευόταν να φέρει εύκολα τον εαυτό σου στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, βρήκε τον τρόπο να κάνει υπερβάσεις και να βγάζει την ποιότητά του σε μικρότερες συμμετοχές. Με άλλα λόγια η σεζόν που άφησε πίσω ο Βαλμπουενά έδειξε στον Πέδρο Μαρτίνς ότι χάρη στα βήματα που έκανε στο κομμάτι της αγωνιστικής νοοτροπίας του, ο Γάλλος είναι πολύτιμος σε αυτό τον νέο ρόλο του.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν αρκετά για να εξηγήσουν την επιλογή του Ολυμπιακού να κρατήσει τον Βαλμπουενά. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ακόμη ένας παραπάνω από σημαντικός λόγος για να διατηρήσει ο Ολυμπιακός στο ρόστερ του τον Γάλλο: η δοκιμασία των προκριματικών του Champions League. Ένας παίκτης που έχει αποδείξει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να γίνεται game changer και έχει νοοτροπία νικητή, είναι ένας παραπάνω από χρήσιμος στα χέρια ενός προπονητή που βάζει στόχο να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο ώριμη ομάδα, στην διαχείριση των καταστάσεων, σε περίπου έναν μήνα από σήμερα. Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός θα έβρισκε νόημα να διατηρήσει τον Βαλμπουενά στο ρόστερ του ακόμη και αν πόνταρε μόνο στα όσα μπορεί να πάρει από εκείνον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και είναι πράγματι έτσι, αν το δει κανείς από αυτή τη σκοπιά: αν ο Βαλμπουενά βοηθήσει τον Ολυμπιακό να φτάσει μέχρι την φάση των ομίλων του Champions League, o Γάλλος θα μπορεί να νιώθει ότι εκπλήρωσε τον στόχο της σεζόν και θα έχει αγοράσει το δικαίωμα να απολαύσει το υπόλοιπο της περιόδου με την αυτοπεποίθηση κάποιου που ήταν πολύ σημαντικός για ακόμη μια σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.