Φαμπίνιο: Άφαντος στη Ρεάλ Β, αστέρι στη Λίβερπουλ!

Νίκος Κικίδης
Φαμπίνιο: Άφαντος στη Ρεάλ Β, αστέρι στη Λίβερπουλ!

bet365

«Αόρατος» στα ραντάρ της Ρεάλ, κομβικός στην αρμάδα της Λίβερπουλ. Ο Φαμπίνιο χρειάστηκε να διαγράψει την πιο ανορθόδοξη πορεία μέχρι να αγκυροβολήσει στην ποδοσφαιρική του Ιθάκη.

Το ταξίδι του στο χρόνο δεν ήταν και το πιο ορθολογικό. Από την κορυφή και τη Ρεάλ Μαδρίτης, στα μεσαία στρώματα της Μονακό κι από εκεί στην εκτόξευση και στην ποδοσφαιρική Ιθάκη με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Η ιστορία του Φαμπίνιο ανέκαθεν δίδασκε πως το μυστικό της επιτυχίας είναι να μην τα παρατάς, πως μια δεύτερη ευκαιρία σε περίμενε στη... γωνία και εσύ οφείλεις να την αρπάξεις από τα μαλλιά.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να αποδομήσεις τον εαυτό σου, να συνθέσεις τα κομμάτια σου εξ ολοκλήρου από την αρχή. Ο Βραζιλιάνος άλλωστε είχε συγκροτήσει διαφορετικά τα πράγματα στο κεφάλι του στις αρχές της ποδοσφαιρικής του καριέρας, όμως στην πορεία αλλοιώθηκε, προβληματίστηκε, άλλαξε θέση, ρόλους, μυαλά και σωματότυπο προκειμένου να βρει τον δικό του δρόμο προς την ελίτ.

Μια πορεία που πέρασε από πολλά στάδια, με την αφετηρία να συνιστά και την πλέον πολύπλοκη. Ήταν 12 Ιουνίου άλλωστε όταν ένα 18χρονο πιτσιρίκι της Φλουμινένσε έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση για να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και να ντυθεί με τα χρώματα της Ρίο Άβε.

Liverpool

Η Ρεάλ του έκοψε τα φτερά

Οι Πορτογάλοι είχαν μυριστεί πρώτοι το ταλέντο του, όμως κύρια σκέψη τους ήταν να τον βγάλουν από νωρίς στο... παζάρι και να ακούσουν τις καλύτερες προσφορές. Μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Βραζιλιάνος είχε την πρώτη του μεγάλη περιπέτεια για να εξιστορήσει: «Φτάσαμε στην Πορτογαλία, αλλά έμεινα στη Ρίο Άβε μόνο για δυο με τρεις εβδομάδες. Έκανα μπάρμπεκιου μαζί με κάποιους άλλους Βραζιλιάνους όταν μου τηλεφώνησε ο ατζέντης μου για να μου πει ότι η Καστίγια (δεύτερη ομάδα της Ρεάλ) έψαχνε για ένα δεξί μπακ και ήθελαν να μάθουν αν είμαι διαθέσιμος.

Τότε μια νύχτα, ο Λούσιο Αραούχο (σ.σ ο αδερφός του Ντέκο) ήρθε και μου είπε να μαζέψω τα πράγματά μου επειδή ο Μέντες μας περίμενε έξω με το αμάξι του. ''Συνέβη κάτι;'' τους ρώτησα, όμως δεν πήρα καμία απάντηση. Δεν είπαν λέξη, αλλά σε κάποιο σημείο την ώρα που ήμασταν στο αυτοκίνητο ο Μέντες μου είπε ότι πηγαίναμε στη Μαδρίτη για να υπογράψουμε. Κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι τόσο τεράστιο, τόσο σύντομα.

Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο στη Μαδρίτη και ενώ κοιμόμουν, κάποιος μου χτυπούσε επίμονα την πόρτα. Κοίταξα μέσα από το ματάκι της πόρτας και δεν μπορούσα να πιστέψω τι βλέπω. Ήταν ο Μέντες παρέα με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Φορούσα ακόμα τις πιτζάμες μου, δεν ήμουν προετοιμασμένος για να τον συναντήσω. Δεν ήξερα καν τι να πω. Ήθελε να με καλωσορίσει, εγώ ήμουν ντροπαλός και δεν περίμενα ποτέ ότι θα τον συναντούσα κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Παρά την ανορθόδοξη πρώτη συνάντηση με τον Special One ωστόσο, ο Φαμπίνιο κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Λίγο καιρό αργότερα, οι υπογραφές έπεσαν με τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο 18χρονος ενσωματώθηκε άμεσα στις ακαδημίες της Βασίλισσας. Όσο αστραπιαία όμως ήταν η μεταγραφή του στην ομάδα της Ισπανίας, άλλο τόσο αργή ήταν η εξέλιξή του σε αυτό βραχύβιο πέρασμά του από την πρωτεύουσα.

Ο Φαμπίνιο μπορεί να πήρε τις ευκαιρίες του στο δεξί αμυντικό άκρο της Καστίγια, μπορεί να κέρδισε την παρθενική του συμμετοχή με την πρώτη ομάδα τον Μάιο του 2013, όμως η αποχώρηση του Μουρίνιο την ίδια περίοδο έβαλε απότομο φρένο στην παραμονή του. Η άφιξη του Κάρλο Αντσελότι δεν συμβάδιζε με την ανανέωση του δανεισμού του νεαρού Βραζιλιάνου, ο οποίος δεν πήρε ποτέ την δεύτερη ευκαιρία που αναζητούσε στη Μαδρίτη. Μια ευκαιρία ωστόσο που ήταν διατεθειμένη να του προσφέρει η Μονακό...

Fabinho

Οι πύλες της Μονακό και η δεύτερη ευκαιρία

Στις 19 Ιουλίου του 2013, οι Μονεγάσκοι αναγνώρισαν το ατόφιο ταλέντο και ως κορυφαίοι θηρευτές νεαρών παικτών έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες το deal για τον διετή δανεισμό του. Στη Γαλλία, ο Φαμπίνιο βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να καλλιεργηθεί. Οι ιθύνοντες της Μονακό του προσέφεραν την απαραίτητη εμπιστοσύνη που χρειαζόταν, του έμαθαν πώς να αναπτύξει το σώμα του και τις ικανότητές του με τη μπάλα και πολύ σύντομα προέβησαν και στην κίνηση ματ.

Ακόμα και αν γινόταν όλο και καλύτερος ως δεξί μπακ, στο Πριγκιπάτο έκριναν πως ο Βραζιλιάνος στην πραγματικότητα είχε ό,τι χρειαζόταν για να ανελιχθεί σε ένα κορυφαίο εξάρι. Το 2015 πλήρωσαν τη ρήτρα αγοράς του ύψους έξι εκατομμυρίων για τον κάνουν κτήμα τους και η εκτόξευση δεν άργησε να έρθει.

Δυο χρόνια αργότερα, εκείνη η απίθανη πορεία της Μονακό μέχρι τα ημιτελικά του Champions League ανάγκασε τους κορυφαίος σκάουτερς να ασχοληθούν έμπρακτα με την περίπτωσή του, ακόμα κι αν οι Κιλιάν Μπαπέ και Μπερνάντο Σίλβα είχαν την απόλυτη προτεραιότητα. Τελικά, το καλοκαίρι του 2018 η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να κάνει την κίνηση. Μια κίνηση που θα της στοίχιζε 45 εκατομμύρια ευρώ και που στην αρχή έδειχνε πως δεν επρόκειτο να τη δικαιώσει.

Liverpool

Το δύσκολο ξεκίνημα στην Premier και η εκτόξευση

Η μετακόμισή του στην Αγγλία συνδυάστηκε με ακόμη μια περίπλοκη αφετηρία. Ο Κλοπ δεν του παρείχε ευκαιρίες στο ξεκίνημα της σεζόν και η πρώτη του συμμετοχή στην Premier League καταγράφηκε στις 20 Οκτωβρίου του ίδιου έτους! Παρ΄όλα αυτά, ο Φαμπίνιο είχε μάθε από νωρίς στην καριέρα του να κάνει υπομονή. Και έπειτα από μια μέτρια πρώτη σεζόν στο λιμάνι, ήρθε η εκτόξευση.

Ο Βραζιλιάνος πλέον άρχιζε να κερδίσει όλο και περισσότερες συμμετοχές στο αρχικό σχήμα και τα χαρακτηριστικά του τον είχαν αναδείξει ως το ιδανικό εξάρι στο τελειοποιημένο σύστημα του Γιούργκεν Κλοπ. Με υψηλή τεχνική, ευστροφία, δύναμη και αντοχή, ο Φαμπίνιο ταίριαξε απόλυτα στο ποδοσφαιρικό παζλ του Γιούργκεν Κλοπ και με σύμμαχο τον χρόνο άρχισε να συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια στην κόκκινη μηχανή.

Φερόμενος πλέον ως πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ το 2019, ένα χρόνο αργότερα ο Φαμπίνιο έφτασε μέχρι την κατάκτηση της Premier League ως βασικό στέλεχος της υπέροχης αρμάδας που έφτασε στην κορυφή, καταρρίπτοντας ό,τι ρεκόρ έβρισκε στο δρόμο της. Επόμενο λογικό βήμα ήταν η καταξίωση και η αναγνώριση για ένα άχαρο - εκ πρώτης όψεως - χαφ που κέρδισε όμως την αγάπη του κόσμου κόντρα σε όλες τις πιθανότητες.

Και η μοίρα πλέον τα έχει φέρει έτσι, ώστε εκείνο το 18χρονο πιτσιρίκι που πριν δέκα χρόνια έψαχνε να βρει τα πατήματα του στο πιο απαιτητικό κλαμπ, να τεθεί απέναντι στην πρώην του ομάδα στην κορυφαία σκηνή. Στις 28 Μαΐου, ο Φαμπίνιο αναμένεται να κερδίσει τη μάχη με το χρόνο και να βρεθεί βασικός απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League. Αποδεικνύοντας στο κλαμπ που τον απέρριψε πως η αποχώρησή του από τη Μαδρίτη δεν ήταν το τέλος του παραμυθιού. Αλλά η αρχή μιας ατόφιας ποδοσφαιρικής ιστορίας!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα