Η Ρεάλ ψάχνει τη ρεβάνς στο «φρούριο» της Μάντσεστερ Σίτι

Νίκος Κικίδης
Η Ρεάλ ψάχνει τη ρεβάνς στο «φρούριο» της Μάντσεστερ Σίτι

bet365

Σίτι εναντίον Ρεάλ, πράξη πρώτη! Οι Πολίτες υποδέχονται τη Βασίλισσα το βράδυ της Τρίτης (26/4, 22:00) στο «Έτιχαντ», με τους δυο «μονομάχους» να επιδιώκουν προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό.

Έξι χρόνια μετά την πρώτη τους διασταύρωση σε ημιτελικό Champions League, Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης τίθενται και πάλι αντιμέτωπες (26/4, 22:00) με φόντο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Την προηγούμενη φορά ήταν οι Μαδριλενοι που αναδείχθηκαν νικητές στη μεταξύ τους μονομαχία στη συγκεκριμένη φάση του θεσμού, προτού οι Πολίτες πάρουν τελικά την εκδίκησή τους το 2020, αποκλείοντας τους Ισπανούς από τη φάση των «16».

Και μπορεί δυο χρόνια αργότερα να έχουν αλλάξει πολλά και για τις δυο μεριές, όμως το ενδιαφέρον παραμένει αναλλοίωτο. Αμφότερες άλλωστε έχουν φροντίσει και με το παραπάνω για να συντηρήσουν τον τίτλο του αμφίρροπου ζευγαριού. Με τις εντυπωσιακές τους πορείες σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, με τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης που είναι και πάλι έτοιμοι να φορέσουν την «πανοπλία» τους και να αναμετρηθούν στο χορτάρι του «Έτιχαντ».

Ενόψει του πρώτου σκέλους των ημιτελικών, ο Πεπ Γκουαρδιόλα στάθηκε στις παγίδες που κρύβει το ραντεβού απέναντι στη Ρεάλ, την οποία παράλληλα δεν δίστασε να φιλοφρονήσει για την πλούσια ιστορία της:

«Αν πρέπει να ανταγωνιστούμε την ιστορία τους, δεν έχουμε καμία πιθανότητα. Μιλάει από μόνο της. Θέλουμε να παίξουμε μαζί τους. Είναι μια ευκαιρία να βελτιωθούμε. Θα προσπαθήσουμε να επιτεθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πριν από 10 χρόνια δεν θα βρισκόμασταν ποτέ εδώ. Το να φτάσουμε στον τελικό είναι πάντα ένα καλό μάθημα για εμάς. Θα παίξουμε 11 εναντίον 11 και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε.

Η Ρεάλ έχει παίκτες που έχουν βρεθεί σε τέτοια παιχνίδια πολλές φορές στο Champions League. Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Δεν νομίζω ότι ούτε εγώ, ούτε ο Αντσελότι θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε τους ημιτελικούς. Αυτό το παιχνίδι ανήκει στους παίκτες. Θα κάνουν τη διαφορά, και αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος πηγαίνει στα γήπεδα. Υπάρχει πάντα ένας νέος στόχος να εκπληρώσω. Με τον σύλλογο, παίρνουμε αποφάσεις μαζί. Ο κόσμος θα πει αν η αποστολή ολοκληρώθηκε ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καταλανός τεχνικός.

Από την πλευρά του, ο Κάρλο Αντσελότι έδωσε σύνθημα πρόκρισης στον τελικό της διοργάνωσης, κάνοντας ειδική μνεία στο αμυντικό κομμάτι:

«Η πίεση είναι παρόμοια και για τις δυο πλευρές. Για εμάς δεν είναι επιτυχία να φτάσουμε στα ημιτελικά. Η επιτυχία είναι φτάσουμε στον τελικό, αλλά πρέπει πρώτα να νικήσουμε την Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα πρέπει να να είναι συμπαγής στην άμυνα. Αύριο το αμυντικό κομμάτι θα παίξει μεγάλο ρόλο. Όταν η Σίτι έχει τη μπάλα πρέπει να αμυνθούμε, δεν μπορούμε απλά να τους βλέπουμε την κυκλοφορούν. Αλλά όταν την έχουμε στην κατοχή μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ποιότητά μας για να επιτεθούμε».

Σε επίπεδο απουσιών, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν μπορεί να υπολογίζει στον Ζοάο Κανσέλο που συμπλήρωσε κάρτες και τέθηκε εκτός μάχης, ενώ αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή των Κάιλ Γουόκερ, Τζον Στόουνς και Νέιθαν Ακέ. Στον αντίποδα ο Κάρλο Αντσελότι πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τους Αλάμπα, Κασεμίρο και Μεντί, ενώ εκτός αποστολής έμειναν οι Αζάρ, Μαριάνο και Γιόβιτς.

Τα στατιστικά του Μάντσεστερ Σίτι - Ρεάλ Μαδρίτης

  • Αυτή θα είναι η έβδομη συνάντηση μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρεάλ Μαδρίτης σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όλες για το Champions League και αρχής γενομένης από τη σεζόν 2012-13. Αφού απέτυχαν να κερδίσουν τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια (2 ήττες και 2 ισοπαλίες), οι Πολίτες επιβλήθηκαν της Βασίλισσας και στα δύο ματς στη φάση των «16» τη σεζόν 2019-20.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει νικήσει κανένα από τα τρία προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια της εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι (2 ισοπαλίες και μία ήττα), με τα δύο πιο πρόσφατα να έρχονται επίσης στα νοκ άουτ του Champions League (0-0 στον πρώτο ημιτελικό του 2015-16 και 1-2 στον δεύτερο αγώνα της φάσης των 16 του 2019-20).
  • Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, έχει αποκλείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης σε νοκ-άουτ παιχνίδια του Champions League δύο φορές στο παρελθόν, νικώντας τους «μερένγκες» με συνολικό σκορ 3-1 στους ημιτελικούς 2010-11 ως προπονητής της Μπαρτσελόνα και με συνολικό σκορ 4-2 το 2019-20 στη φάση των 16 ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γκουαρδιόλα θέλει να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα αποκλείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης από το UEFA Champions League σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε μόνο ένα από τα έξι τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της με αγγλικές ομάδες στο UEFA Champions League (2 ισοπαλίες και 3 ήττες), αν και αυτή η νίκη ήρθε εναντίον της Τσέλσι στα φετινά προημιτελικά. Καμία ομάδα δεν έχει νικήσει ποτέ δύο διαφορετικές αγγλικές ομάδες εκτός έδρας στα νοκ άουτ σε μία μόνο χρονιά στο Champions League.
  • Ο Πεπ Γκουαρδιόλα (τέσσερις νίκες) και ο Κάρλο Αντσελότι (δύο νίκες) έχουν αναμετρηθεί σε έξι προηγούμενες περιπτώσεις ως αντίπαλοι προπονητές – και οι τέσσερις νίκες του Γκουαρδιόλα ήρθαν εναντίον της Έβερτον του Αντσελότι (τρεις στην Πρέμιερ Λιγκ, μία στο Κύπελλο Αγγλίας), ενώ η οι δύο νίκες του Ιταλού σημειώθηκαν στους ημιτελικούς του UEFA Champions League το 2013-14, με τη Ρεάλ Μαδρίτης του «Καρλέτο» να επικρατεί της Μπάγερν Μονάχου με 5-0 συνολικά.
  • Ο Κάρλο Αντσελότι έχει κερδίσει το 74% των παιχνιδιών του ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης στο UEFA Champions League (26/35), το καλύτερο ποσοστό νικών για οποιονδήποτε προπονητή με τουλάχιστον 20 παιχνίδια με μία ομάδα στη διοργάνωση.
  • Ο Ραχίμ Στέρλινγκ έχει πετύχει 24 γκολ με τη Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League. Εάν σκοράρει σε αυτό το παιχνίδι, θα προσπεράσει τον Πολ Σκόουλς (24) και θα μείνει πίσω μόνο από τον Γουέιν Ρούνεϊ (30) ως προς τα περισσότερα γκολ που έχει σημειώσει Άγγλος παίκτης για αγγλική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης.
  • Ο Καρίμ Μπενζεμά έχει σκοράρει 12 γκολ σε εννέα συμμετοχές για τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ στο προηγούμενο ταξίδι του στην Αγγλία απέναντι στην Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ. Μόνο ένας παίκτης έχει σημειώσει περισσότερα εκτός έδρας γκολ εναντίον αγγλικών ομάδων σε μία μόνο σεζόν του Champions League, με τον Σερζ Γκνάμπρι να σκοράρει έξι για την Μπάγερν Μονάχου το 2019-20 (τέσσερα εναντίον της Τότεναμ και δύο εναντίον της Τσέλσι).
  • Μόνο ο Κίνγκσλεϊ Κομάν (4,1) έχει υψηλότερες xPected Assist (xA) από τον Ζοάο Κανσέλο της Manchester City (3,6 xA) στο Champions League για φέτος, υποδεικνύοντας την ποιότητα των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει ο Πορτογάλος αυτή τη σεζόν. Ο τρίτος παίκτης στις xPected Assist στη διοργάνωση είναι ο Bινίσους της Ρεάλ Μαδρίτης (3,4 xA).
  • Ο Βινίσιους έχει και τα περισσότερα κουβαλήματα μπάλας για 10+ μέτρα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο Champions League αυτή τη σεζόν (62), ενώ κανένας παίκτης δεν έχει δημιουργήσει περισσότερα σουτ μετά από κουβάλημα (αφ' ότου έχει διανύσει 5+ μέτρα με την μπάλα) από τον Βραζιλιάνο στη φετινή διοργάνωση με 21 (10 σουτ και 11 δημιουργίες ευκαιρίας).
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα